Laika ziņas
Šodien
Migla
Piektdiena, 17. maijs
Umberts, Herberts, Dailis

Peru uz laiku aptur kokas augu iznīdēšanas programmu

Peru valdība trešdien paziņoja, ka uz laiku aptur kokas augu iznīdēšanas programmu to audzēšanas zonā valsts austrumos, lai novērtētu šīs programmas efektivitāti.

Prezidenta Oljantas Umalas valdības pretnarkotiku pasākumu vadītājs Rikardo Soberons sacīja, ka programmas īstenošana Altovaljagas rajonā uz ziemeļaustrumiem no Limas ir apturēta uz nenoteiktu laiku.

"Katrā valstī - Afganistānā, Kolumbijā, Bolīvijā, Meksikā - ir normāli ieturēt šīs pauzes, lai veiktu nepieciešamo novērtējumu un labotu kļūdas," sacīja Soberons. Viņš atzina, ka 12 gadus ilgi centieni iznīdēt kokas augus Peru bijuši mazefektīvi.

Valdības lēmums ir radījis šaubas par Peru apņemšanos apkarot nelikumīgu kokas audzēšanu.

Peru kreisais nacionālists un bijušais armijas virsnieks Oljanta Umala, kurš 28.jūlijā stājās prezidenta amatā, savā vēlēšanu manifestā bija atbalstījis kokas audzēšanas legalizāciju. Umalas partija ir saistīta ar kokas audzētājiem.

Saskaņā ar ANO datiem Peru 2010.gadā kļuva par pasaulē lielāko kokas audzētāju, apsteidzot Kolumbiju. 2010.gadā koka Peru tika audzēta 61 200 hektāru plašā teritorijā, kas bija par 2% lielāka nekā 2009.gadā.

Kokas lapu lietošana tradicionāliem un medicīniskiem mērķiem Peru ir likumīga, bet ir aizliegts tās izmantot kokaīna ražošanai.

Kokas lapām kā viegli stimulējošam līdzeklim ir augsta reliģiska un sociāla vērtība Andu reģionā, jo tās mazina bada sajūtu un palīdz pārvarēt augstuma slimību, tomēr tās ir arī kokaīna izejviela.

Peru amatpersonas lēš, ka 2010.gadā šajā valstī saražotas 330 tonnas kokaīna, savukārt Kolumbijā - 350 tonnas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits