Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +24 °C
Skaidrs
Svētdiena, 16. jūnijs
Justīne, Juta

Provizoriskie rezultāti: Īrijas prezidenta vēlēšanās uzvarējis leiborists Higinss

Domājams, ka par Īrijas nākamo prezidentu kļūs leiboristu kandidāts Maikls Higinss, un viņa galvenais sāncensis - neatkarīgais kandidāts Šons Galahers - jau atzinis savu sakāvi.

"Pēdējās stundas laikā esmu zvanījis Maiklam Higinsam, lai apsveiktu viņu ar viņa sniegumu un viņa panākumiem vēlēšanās," teikts paziņojumā, kuru izplatījis uzņēmējs Galahers, kuram sabiedriskās domas aptaujas vēl nesen prognozēja uzvaru. "Viņam kā prezidentam būs pilnīgs mans atbalsts, un es viņam sirsnīgi pateicos par pozitīvo kampaņu."

Vēlēšanu rezultāti, kas iegūti pēc nodoto balsu saskaitīšanas 13 no 43 vēlēšanu apgabaliem, liecina, ka par dzejnieku un bijušo kultūras ministru balsojuši 43% vēlētāju, kamēr Galaheru atbalstījuši tikai 23% īru.

Trešajā vietā ar 14% balsu ierindojies Sinn Fein kandidāts, Īru republikāņu armijas kādreizējais komandieris Mārtins Makginess, kurš šobrīd ir Ziemeļīrijas pašpārvaldes vicepremjers. Atlikušie četri kandidāti ieguvuši vēl mazāku vēlētāju atbalstu.

Atbalsts Galaheram, kurš vēl pagājušajā nedēļā aptaujās ievērojami apsteidz Higinsku, strauji mazinājās pēc tam, kad Makginess viņu apsūdzēja 5000 eiro liela ziedojuma saņemšanā no kāda notiesāta noziedznieka.

Lai gan Galahers to kategoriski noliedza un no savas puses apsūdzēja Makginesu "politiskas slepkavības" mēģinājumā, viņa reputācijai jau bija nodarīts neglābjams kaitējums.

Analītiķi uzskata, ka Makginesam izdevies vēlētājus arī pārliecināt, ka Galahers joprojām ir cieši saistīts ar savu kādreizējo partiju Fianna Fail, kas februārī notikušajās parlamenta vēlēšanās cieta smagu sakāvi, jo vēlētāji to vainoja Īrijas ekonomiskās krīzes izraisīšanā.

Higinss prezidenta amatā nomainīs Mēriju Makalīsu, kura valsts galvas krēslā jau atradusies divus septiņu gadu termiņus.

Higinas ir Īrijas politikas veterāns un bijis parlamenta deputāts jau kopš pagājušā gadsimta astoņdesmito gadu sākuma. Vēlētāju aktivitāte ceturtdien notikušajās vēlēšanās sasniedza 56%.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits