Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +17 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 17. jūnijs
Artis, Artūrs

Šonedēļ ļaunprāši aktīvi uzdarbojušies sociālajā tīklā Twitter

Šonedēļ notikuši vairāki ļaunprāšu mēģinājumi izvilināt mikroblogošanas vietnes Twitter lietotāju datus un ievilināt viņus savās shēmās, liecina antivīrusu kompāniju informācija, kā arī šīs vietnes lietotāju rakstītais un  Twitter paziņojumi.

Kā novērots, uzbrukums skāris arī  Twitter lietotājus no Latvijas.

Nedēļas sākumā  Twitter brīdināja par tvītiem un tiešajiem ziņojumiem, kas vilina ar iespēju pelnīt naudu, strādājot no mājām. Kā piemēru antivīrusu kompānija Sophos min šādu vēstījumu: "I made $888 today - check out how I made it" ("Es šodien nopelnīju 888 ASV dolārus - paskaties, kā es to izdarīju" - angļu val.). Tālāk seko saite, uz kuras uzklikšķinot, labticīgais lietotājs nonāk kādā interneta lapā, kas savukārt vēsta par iespējām vientuļajām māmiņām un pusaudžiem nopelnīt "tūkstošiem dolāru" katru dienu. Sophos brīdina, ka, visticamāk, lietotājs, kurš iesaistīsies šajā shēmā, paliks bez naudas.

Portāls The Register ziņo, ka šādas lapas var tikt izmantotas dažādiem mērķiem. Viens no ticamākajiem ir mēģinājums izvilināt naudu, kas no lietotāja tiek prasīta par padomiem naudas pelnīšanai. Vēl šādu taktiku izmanto, lai savervētu jaunus surogātpasta izsūtītājus. Šādā gadījumā lietotājam tiek piesolīta noteikta summa par katru nosūtīto e-pasta vēstuli.

Portāls atzīmē, ka ļaunprāši vispirms cenšas iegūt Twitter lietotāju datus, lai savu informāciju izplatītu caur reāliem profiliem, kas ir uzticamāki.

Nedēļas otrajā pusē Twitter brīdināja par sekojoša satura vēstījumiem: "Looking like you've lost weight" ("Izskatās, ka esi zaudējis svaru" - angļu val.). Tie ietvēra arī saiti uz lapu, kas izskatās pēc mikroblogošanas vietnes pirmās lapas, kurā jāievada lietotājvārds un parole. Twitter uzsver, ka šī ir viltus lapa un mērķis ir nozagt paroli.

Kā skaidro Sophos, lietotāja datus pēc tam var izmantot dažādos veidos. Tos var izmantot, lai izplatītu krāpnieku informāciju, dažādas kaitīgo programmatūru saturošas saites vai izmēģinātu laimi iekļūt citās interneta lapās, kurās varētu būt izmantots tas pats lietotājvārds un parole.

Eksperti pirms lietotāja datu ievadīšanas iesaka rūpīgi pārbaudīt lapas adresi.

Vēl šonedēļ Twitter brīdinājis par e-pastiem it kā no vietnes administrācijas, kas brīdina par profila dzēšanu. Sociālais tīkls uzsver, ka tie ir viltus e-pasti, tāpat kā līdzīgi e-pasti par "profila uzturēšanu" un "paziņojumiem". Twitter uzsver, ka nekad neprasa lietotāja paroli atsūtīt e-pastā, kā arī nekad nesūta e-pastus ar pielikumiem. Saņemot aizdomīgu e-pasta sūtījumu, lietotāji tiek aicināti to pārsūtīt uz adresi [email protected] un izdzēst saņemto vēstuli.

Tiem, no kuru profiliem izsūtīti aizdomīgie tiešie vēstījumi vai tvīti, Twitter iesaka vispirms nomainīt paroli. Otrkārt, šādiem lietotājiem jāliedz piekļuve jebkurām trešo pušu aplikācijām, ko viņi neatpazīst. Savukārt uzticamām trešo pušu aplikācijām, kurās tiek izmantota "Twitter" parole, jānomaina vecā parole uz jauno. Citi eksperti iesaka nomainīt paroli arī citās vietnēs, kur izmantoti tādi paši lietotāja dati.

Twitter arī iesaka izdzēst visus nevēlamos tvītus, kas ierakstīti, kamēr profils bija uzlauzts, noskanēt datoru ar antivīrusa programmu, instalēt drošības "ielāpus", kā arī vienmēr izmantot spēcīgu paroli, ko grūti uzminēt.

Saņemot aizdomīgu vēstījumu no drauga vai paziņas, eksperti iesaka brīdināt viņu un ieteikt nomainīt paroli.

Ja profilā nav iespējams iekļūt, Twitter aicina sazināties ar vietnes atbalsta komandu.

Sociālais tīkls arī pavēstījis, ka tas atjauno krāpnieku ietekmēto profilu lietotāju paroles.

Brīdinājumus par krāpniekiem Twitter izplatīja arī jūlija sākumā. Forbes šonedēļ vēstīja, ka sociālo tīklu popularitātes pieaugums var radīt galvassāpes arī darba devējiem, jo lietotāji tos bieži apmeklē no darba datoriem. Savukārt krāpniekiem piekļūt upuriem caur sociālajiem tīkliem ir vienkāršāk nekā caur e-pastu.

Kā ziņots, šogad jūlijā Twitter pavēstīja, ka tvītu skaits, kas ik dienas tiek nosūtīts šajā sociālajā tīklā, ir pārsniedzis 200 miljonus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits