Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Spāņi ar tviteri cīnās pret noziedzību

Spānijas policija ir kļuvusi par pasaulē aktīvāko likumsargu, kas populāro īso vēstījumu vietni Twitter ļoti sekmīgi izmanto kā ieroci cīņā pret noziedzību. Komunicējot ar iedzīvotājiem, spāņu policisti ir ieguvuši informāciju, kas ļāvusi notvert ne vienu vien likumpārkāpēju. Pateicoties tvītošanai, ir uzlabojies policijas tēls Spānijas sabiedrības acīs - to apliecina vairāk nekā pusmiljons sekotāju tviterī.

Par nopietno ar humoru

Pirms četriem gadiem Spānijas policija izveidoja tviterkontu @policia, lai publicētu specifisku informāciju, kuras mērķauditorija bija mediji. Koncepcija radikāli mainījās pagājušā gada sākumā, kad policijā darbu sāka sociālo mediju eksperts.

Viņš policijas preses dienestam uzdeva radīt tvitera ierakstus, kas piesaistītu plašākas publikas uzmanību. Iepriekš formālā manierē rakstītos tvītus nomainīja brīvākas formas ieraksti, kas nereti ar humoru sekotājiem stāsta par nopietnām lietām.

«Narkotikas ir kaka, pat mazam bērnam tas ir skaidrs. Uzsēdies - un tu mūžam būsi zaudētājos. Mēģini tirgot - un vienmēr to nožēlosi,» vēsta viens no ierakstiem, kas tiek publicēti tikai spāniski.

Pārmaiņas deva rezultātu, jo tviterkonta @policia sekotāju skaits strauji palielinājās un jūnija pirmajās dienās sasniedza maģisko 500 tūkstošu atzīmi. Līdz trešdienas pēcpusdienai tas bija pieaudzis gandrīz līdz 525 tūkstošiem.

Tas ierindo Spānijas policiju otrajā vietā pasaulē starp tiesībsargājošajām iestādēm, kuras ir reģistrējušās tviterī. Pirmajā vietā ir ASV Federālais izmeklēšanas birojs, kura kontam @FBIPressOffice pašlaik ir vairāk nekā 627 tūkstoši sekotāju. Salīdzinājumam - Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes tviterkontam @VPRRP seko 1600 «čivinātāju».

Tomēr @policia atšķirībā no citu valstu likumsargu tviterkontiem ne tikai ziņo par notikušajiem un atklātajiem noziegumiem un aicina iedzīvotājus nesēsties pie stūres reibumā, bet arī aktīvi iesaista viņus noziedzības apkarošanā.

Atmasko narkokarteli

Pagājušajā gadā Spānijas policija ar tvitera starpniecību aicināja ziņot par narkotiku tirdzniecību un publicēja elektroniskā pasta adresi, kur ik viens anonīmi var atstāt informāciju.

Oficiālā statistika liecina, ka šī iniciatīva gada laikā ļāvusi notvert vismaz 300 cilvēku saistībā ar aizliegto vielu izplatīšanu, vēsta raidsabiedrība BBC. Vienā gadījumā esot izdevies uziet uz pēdām kādam Madrides narkokartelim un pārtvert 277 kilogramus kokaīna, ko no Dominikānas ieveda paslēptu govs ādā.

Pērn @policia lūdza palīdzēt atrast vīrieti, kuru turēja aizdomās par četru cilvēku noduršanu Anglijā un kurš bija devies uz Spāniju. Sekotāji šo ziņojumu pārpublicēja vairāk nekā 5000 reižu. Pateicoties sabiedrības aktivitātei, aizdomās turamo pēc neilga laika notvēra kaimiņvalstī Marokā.

Spānijas policija ir gandarīta, ka ir iekarojusi tik plašu sabiedrības uzticību, un domā, kā vēl vairāk integrēt sociālos tīklus savā darbā. Tuvākajā laikā plānots sākt «tviterpatruļas» - policisti nakts maiņās regulāri veiktu ierakstus tviterī, ļaujot sekotājiem padziļināti izprast likumsargu ikdienas darbu.

Spāņu policisti ir kļuvuši par paraugu citu valstu likumsargiem. Vairāku Latīņamerikas valstu policijas pārstāvji jau ir bijuši Madridē, lai mācītos, kā izmantot tviteri noziedznieku ķeršanā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits