Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +23 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 17. jūnijs
Artis, Artūrs

Telefona sarunu ieraksti liecina, ka Costa Concordia kapteinis vienkārši aizbēdzis no kuģa

Itālijas presē parādījusies sarunu stenogramma starp piektdienas vakarā valsts rietumu piekrastē avarējušā kruīzu kuģa Costa Concordia kapteini Frančesko Sketino un Livorno ostas priekšnieku Gregorio de Falko, vēsta BBC News. Telefonu sarunas automātiski ierakstījusi valsts krasta apsardze, un tās apstiprina pieņēmumu, ka kapteinis kuģi pametis jau laikā, kad uz tā vēl atradās liels skaits pasažieru.

Kā izriet no šīm sarunām, kas publicētas laikrakstā  Corriere della Sera, G. de Falko vairākas reizes pieprasījis kapteinim, lai viņs atgrieztos uz komandtiltiņa un palīdzētu pasažieriem evakuēties. „Paklausieties, Sketino, varbūt jūs arī izglābāt sevi, taču es jūs parādīšu ļoti sliktā gaismā. Jūs par to samaksāsiet. Velns parāvis, atgriezieties atpakaļ uz kuģa!” saka G. de Falko.

Kapteinis F. Sketino atsakās, paziņojot, ka uz kuģa jau tāpat ir pietiekami daudz glābēju, un bez tam ir pārāk tumšs un nekas nav redzams. Uz to G. de Falko atbild: „Varbūt jūs grasaties doties mājās, Sketino? Ir jau tumšs, un jums laiks mājup?”

Itālijas krasta apsardze ir pārliecināta, ka kapteinis F. Sketino tā arī nav atgriezies uz kuģa. Drīz vien pēc tam viņš tika apcietināts un tika ievietots iepriekšējās aizturēšanas izolatorā.

Otrdien F. Sketino tiesā paziņoja, ka nav varējis atgriezties uz kuģa klāja, jo Costa Concordia bijusi pārmēru sasvērusies. Viņš tāpat sacīja, ka pēc tam, kad kuģis uzgrūdās zemūdens klintij, viņš veicis manevru, kurš palīdzēja izvairīties no vēl lielāka upuru daudzuma.

Pēc tiesas sēdes viņa advokāts Bruno Leporati paziņoja, ka tiesnesis izlēmis atbrīvot kapteini no apcietinājuma un noteicis viņam mājas arestu. Prokurors Frančeko Veruzio, kurš apgalvoja, ka kapteinis var aizbēgt, nokļūstot brīvībā, paziņoja, kas nesaprot šāda civilsprieduma cēloņus.

Tikmēr jūrniecības biļetes Lloyd’s List Intelligence, vadoties pēc navigācijas sistēmu informācijas, izsekojis lainera piektdienas kursam un salīdzinājis to ar kuģa iepriekšējiem braucieniem pa šo maršrutu. Pēc Lloyd’s List Intelligence datiem, pagājušā gada augustā Costa Conkordia pietuvojās Džiljo salai vēl tuvāk, nekā šoreiz. 14. augustā kuģis nobrauca tikai 230 metru attālumā no salas, uz kuras iedzīvotāji svinēja Svētā Laurenta nakts svētkus. Biļetens apgalvo, ka kompānija toreiz piekritusi šādam lēmumam – lai izpatiktu lainera pasažieriem, un ka kapteinis F. Sketino nešaubīgi zinājis par šo notikumu, tamdēļ arī bez šaubīšanās pieļāvis novirzīšanos no parastā maršruta. Tiesa, Costa Cruises noliedz, ka augustā būtu piekritusi maršruta maiņai.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits