Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Piektdiena, 10. maijs
Maija, Paija

Tūkstošiem cilvēku sagaida no cietuma iznākušo Abdiču

Apmēram 3000 Bosnijas musulmaņu bijušā komandiera Fikreta Abdiča atbalstītāji piektdien viņu sagaidīja pie cietuma Horvātijā, kur viņš pavadījis lielāko daļu no sev piespriestā 15 gadu cietumsoda.

72 gadus vecais Abdičs tika izlaists no cietuma Adrijas jūras ostas pilsētā Pulā Horvātijas ziemeļos. Viņu pirms termiņa atbrīvoja pēc tam, kad viņš bija izcietis divas trešdaļas soda.

Abdičs tika ievēlēts par Bosnijas kolektīvās prezidentūras locekli 1990.gadā. Kad izcēlās Bosnijas karš, kas ilga no 1992. līdz 1995.gadam, viņš kopā ar saviem piekritējiem 1993.gadā pasludināja Rietumbosnijas autonomo provinci. No 1993. līdz 2995.gadam Abdičs bija faktiski neatkarīgās Rietumbosnijas autonomās provinces prezidents. Rietumbosnijas autonomā province, kuras galvaspilsēta bija Velika Kladuša, bija Bosnijas Serbu republikas sabiedrotā un sadarbojās ar Serbiju un Horvātiju, kas gribēja sadalīt Bosniju un Hercegovinu savā starpā. Abdičs pēc militārā zaudējuma aizbēga uz Horvātiju, kur ieguva dubultpilsonību.

Viņa sagaidītāji, kas bija ieradušies ar 30 autobusiem un simtiem mašīnu, lielākoties bija no Velika Kladušas, kas joprojām ar nostalģiju atceras laikus, kad Abdiča vadībā komunistu laika lauksaimniecības uzņēmums Agrokomerc reģionā deva 13 tūkstošus darbavietu.

Abdiču notiesāja par apmēram 5000 cilvēku ieslodzīšanu aizturēšanas nometnēs, kur trīs cilvēki spīdzināšanas dēļ gāja bojā. 2002.gadā Horvātijas tiesa piesprieda viņam 20 gadu cietumsodu. Apelācijas tiesa piespriesto sodu samazināja līdz 15 gadiem cietumā. 2011.gada oktobrī Horvātijā sākās prāva pret Abdiču un viņa dēlu Ervinu par finanšu krāpšanos.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Izraēla pauž vilšanos par Baidena brīdinājumiem

Izraēlas vēstnieks ANO ceturtdien paudis vilšanos par ASV prezidenta Džo Baidena draudiem pārtraukt noteiktas ieroču piegādes Izraēlai, ja tā uzbruks Rafahas pilsētai Gazas joslas dienvidos.

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits