Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Piektdiena, 10. maijs
Maija, Paija

Vardarbība un rupjības: Kā Facebook tiek galā ar satura pieskatīšanu

Vietne Facebook saņem daudz pārmetumu, kā tiek reaģēts uz vardarbīgu un satraucošu saturu. The Gurdian publicē vairāk nekā 100 redzēto rokasgrāmatu, izklājlapu un blokshēmu apkopojumu, kas sniedz ieskatu kādi ir kritēriji un faktori, ko izmanto Facebook, lai tiktu galā ar terorisma, pornogrāfijas, rasisma un cita nelabvēlīga satura publicēšanu tiešsaistē.

Tā kā kompānijai ir jātiek galā ar pašnāvību un slepkavību video, kas tiek publicēti šajā platformā, tas sniedz ieskatu sociālo mediju giganta neērtajā lomā - satura regulēšanā, kas kalpo par pamatu nebeidzamām debatēm par sociālo mediju nozīmi un ētiku, norāda The Guardian.

Ziņojums ir balstīts uz nopludinātiem dokumentiem, kas šķietami nosaka vadlīnijas un noteikumus, ko Facebook izmanto, lai pārskatītu ziņas, kuras satur vardarbību, naida runas, kailumu un terorismu. Tas izceļ uzņēmuma cīņu, lai cenzētu kaitīgu saturu bez apsūdzības par vārda brīvības aizskaršanu.

"Mēs smagi strādājam, lai padarītu Facebook pēc iespējas drošāku, vienlaikus nodrošinot vārda brīvību," uzsvērusi Facebook globālās politikas nodaļas vadītāja Monika Bikerte.

Viens no dokumentiem vēsta, ka Facebook ik nedēļu apskata vairāk nekā 6,5 miljonus ziņojumu, kas saistās ar iespējamajiem viltus profiliem. Ieskatu moderatoru darbā sniendz The Gurdian rīcībā nonākušas pēdējā gada laikā tapušas norādes Facebook satura moderatoriem:

  • tādam piezīmēm kā "Nošaujiet kāds Trampu" ir jātiek izdzēstām, jo kā valsts galva viņš ir aizsargāto kategorijā. Taču ir pieļaujams izteikt cita veida vardarbīgus komentārus, kuros izmantoti lamuvārdi, nelietojot personas vārdu, lai gan skaidri nojaušams, kam komentārs tiek veltīts;
  • vardarbīgas nāves video ne vienmēr tiek dzēsti, jo tie var palīdzēt veidot izpratni par tādiem jautājumiem kā garīgās slimības un kara noziegumi - šādus video visbiežāk marķē kā "šokējošu vai satraucošu saturu", lai tos neredzētu mazgadīgie;
     
  • foto ar bērnu fizisku iebiedēšanu un vardarbību netiek dzēsti, ja vien tajos nav sadistisku elementu;
     
  • fotoattēli ar vardarbību pret dzīvniekiem var tikt publicēti, tikai ļoti ekstrēmos gadījumos attēli jāatzīmē kā satraucoši;
     
  • visi oriģinālie un ar roku radītie mākslas darbi, kuros attēlots kailums un seksuāla aktivitāte, ir atļauti, bet šādas pašas tematikas digitāli radīta māksla nav atļauta;
     
  • Abortu video ir atļauti, ja vien netiek parādīts kailums;
     
  • Facebook neliedz cilvēkiem tiešraidē nodarīt apzinātu kaitējumu sev, jo "nevēlas sodīt vai cenzēt cilvēkus, kurus ir piemeklējušas bēdas";
     
  • Piezīmes un komentāri, piemēram, "Es ceru, ka kāds tevi nogalinās", netiek bloķētas, jo nav uzskatāmas par reāliem draudiem.

Facebook atzina, ka "ne viss nepatīkamais vai satraucošais saturs ir pretrunā ar mūsu kopienas standartiem".

Bikerte uzsvērusi, ka servisam ir gandrīz divi miljardi lietotāju, tāpēc grūti panākt vienprātību par to, kādam saturam jābūt atļautam.

"Mums ir ļoti dažāda sabiedrība, un cilvēkiem ir ļoti dažādi priekšstati par to, kas ir labs, lai ar to dalītos. Nav nozīmes, kur tiek novilkta līnija, vienmēr pastāvēs dažas pelēkās zonas. Piemēram, robeža starp humoru un satīru, un neatbilstošu saturu reizēm ir ļoti pelēka," viņa skaidrojusi.

Savukārt satura uzraudzības eksperte Sāra Robertsa, reaģējot uz cilvēku viedokli par ētiku un dokumentos atspoguļoto, paudusi: "Tā ir viena lieta, ja jūs esat maza kopiena tiešsaistē ar cilvēku grupu, kuri dalās ar principiem un vērtībām, taču, ja jums ir liels procents no pasaules iedzīvotājiem, kuri "dalās ar sevi", jums jāgatavojas diezgan lielam juceklim."

Portāls Diena.lv iepriekš vēstīja par gadījumu, kad ASV tika nošauts 74 gadus vecs vīrietis, pārraidot slepkavību Facebook tiešraidē. Videomateriāls bija brīvi skatāms trīs stundas, līdz tas tika izdzēsts.

Tāpat kopš marta Facebook ieviesis iespēju cīnīties ar safabricētu vai viltus ziņu izplatību. Līdz ar jauno iespēju Facebook lietotāji var ziņot, ka apšauba kādas tīklā publicētas ziņas patiesumu un izcelsmi, tādējādi sagādājot tai atsevišķu atzīmi "apšaubīts".

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Krievi mēģinājuši uzbrukt Harkivas apgabalā

Krievi piektdien mēģinājuši veikt sauszemes uzbrukumu pāri robežai Harkivas apgabalā, un kaujas tur turpinās, pavēstīja Ukrainas Aizsardzības ministrija.

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits