Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 8. jūlijs
Adele, Antra, Ada
Japāna, Dienvidkoreja un Savienotās Valstis brīdinājušas Phenjanu nopietni reaģēt uz tās pēdējo raķešu izmēģinājumu

Ziemeļkoreja kārtējo reizi provocē kaimiņvalstis

Dienvidkoreju un Japānu sadusmojuši Ziemeļkorejas pirmdien veiktie kārtējie ballistisko raķešu izmēģinājumi virs Japāņu jūras. Savienotās Valstis, kas abās valstīs izvietojušas tūkstošiem karavīru, brīdinājušas Phenjanu par iespējamiem atbildes soļiem, ja totalitārā valsts turpinās agresīvi izaicināt kaimiņvalstis un apdraudēs drošības situāciju reģionā.

Dienvidkorejas un Japānas varasiestādes informē, ka Ziemeļkoreja pirmdienas rītā palaidusi četras ballistiskās raķetes. Tās tikušas izšautas no Tončhamas reģiona valsts ziemeļos netālu no robežas ar Ķīnu. Trīs raķetes esot iekritušas jūrā aptuveni 300 kilometru attālumā no Japānas ziemeļrietumu piekrastes, tātad – valsts ekskluzīvajā ekonomiskajā zonā, paziņojusi Japānas Aizsardzības ministrija. Arī pagājušā gada septembrī Ziemeļkoreja palaida trīs ballistiskās raķetes, kas piezemējās 200–250 kilometru attālumā no Japānas krastiem. 

Nav skaidrs, kāda tipa raķetes tikušas izmēģinātas, bet Dienvidkorejas militārā virspavēlniecība domā, ka ziemeļkorejiešu palaistās raķetes nebija starpkontinentālas jeb tādas, kas spētu sasniegt, piemēram, ASV teritoriju. Katra raķete nolidojusi vidēji 1000 kilometru un sasniegusi 260 kilometru augstumu, ziņo Reuters. ANO ir aizliegusi Ziemeļkorejai veikt jebkādus raķešu vai kodolizmēģinājumus.

Japānas premjerministrs Sindzo Abe Ziemeļkorejas rīcību nodēvēja par "pilnībā nepieņemamu" un norādīja uz Phenjanas pieaugošajām tehnoloģiskajām iespējām. "Notikušais skaidri apliecina, ka Ziemeļkoreja ir iegājusi jaunā draudu līmenī," Abe sacīja, uzrunājot parlamenta locekļus. "Atkārtoti Ziemeļkorejas raķešu izmēģinājumi ir nopietna, provokatīva rīcība, kas apdraud reģiona drošību un nepārprotami pārkāpj ANO Drošības padomes rezolūcijas. Mēs nekad to nepacietīsim."

The New York Times raksta, ka ASV prezidenta Donalda Trampa administrācija apsverot militāra spēka pielietošanu pret Ziemeļkorejas raķešu palaišanas vietām vai kodolieroču izvietošanu Dienvidkorejā.

Visu rakstu lasiet otrdienas, 7. marta, avīzē Diena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits