Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Apcietinātie Katalonijas neatkarības kustības līderi pārtrauc badastreiku

Četri Katalonijas neatkarības kustības līderi, kuri atrodas pirmstiesas apcietinājumā, pārtraukuši pirms divām nedēļām sākto badastreiku, ceturtdien paziņojis viņu pārstāvis.

Decembra sākumā badastreiku pieteica Katalāņu Nacionālās sapulces (ANC) līderis Džordi Sančess, bijušais Katalonijas valdības ministrs Džordi Turuljs, bijušais Katalonijas reģionālās valdības infrastruktūras ministrs Žuzeps Ruļs un bijušais Katalonijas iekšlietu ministrs Džoakims Forns.

Spānijas Augstākā tiesa oktobrī lēma, ka tiesas priekšā jāstājas 18 katalāņu separātistu līderiem, kas apsūdzēti dumpī un valsts līdzekļu izšķērdēšanā, pērn sarīkojot neatkarības referendumu.

Sagaidāms, ka pretrunīgi vērtētā un ļoti delikātā prāva sāksies janvāra beigās vai februāra sākumā.

Deviņi no apsūdzētajiem atrodas pirmstiesas apcietinājumā, un viņiem būs jāstājas tiesas priekšā apsūdzībās par dumpi, par ko draud līdz 25 gadiem cietumā.

Taču bijušais Katalonijas premjerministrs Karless Pudždemons, kuram bija svarīga loma separātistu kustībā un kurš šobrīd dzīvo trimdā Beļģijā, nav šajā apsūdzēto grupā, jo Spānija neparedz iespēju tiesāt aizmuguriski.

Četri Katalonijas neatkarības kustības līderi, kuri pieteica badastreiku, šādi protestēja pret Spānijas Konstitucionālo tiesu, kurai pārmeta vilcināšanos, izskatot viņu apelāciju par apcietinājuma piemērošanu, lai tādējādi neļautu viņiem vērsties Eiropas Cilvēktiesību tiesā (ECT).

"Lēmums apturēt badastreiku pieņemts, jo viņi uzskata, ka viņu mērķi ir sasniegti - viņu situācija ir ņemta vērā un pamudinājusi Konstitucionālo tiesu atbildēt uz viņu apelāciju," paziņoja katalāņu līderu pārstāvis.

Tiesa ir noraidījusi viņu apelāciju par apcietinājuma piemērošanu un deputātu mandātu atņemšanu reģiona parlamentā.

Sančess, Turuljs, Ruļs, Forns tagad gatavojas vērsties ECT, paziņoja viņu pārstāvis.

Katalonijas reģionālā valdība pagājušā gada 1.oktobrī, par spīti Madrides aizliegumam, sarīkoja referendumu, kurā vairums dalībnieku atbalstīja Katalonijas neatkarību, un reģionālais parlaments 27.oktobrī nobalsoja par neatkarības pasludināšanu no Spānijas.

Toreizējā Spānijas konservatīvā valdība nekavējoties atlaida Katalonijas valdību un parlamentu, atjaunoja reģionā tiešo Madrides pārvaldi un izsludināja pirmstermiņa vēlēšanas.

Taču pagājušajā decembrī notikušajās vēlēšanās separātistiem izdevās saglabāt savu vairākumu reģionālajā parlamentā.

Katalāņu separātistu partijas apcietinātos uzskata par politieslodzītajiem un viņu turēšanu cietumā - par cilvēktiesību pārkāpumu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits