Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +4 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Baltkrievijas režīmam pārmet gaisa pirātismu

Opozīcija pārliecināta, ka lidmašīnas nosēdināšana bija plānota Minskas īpašo dienestu operācija, lai arestētu Romānu Protaseviču.

Rietumvalstis grasās bargi sodīt Baltkrieviju par svētdien notikušo bezprecedenta gadījumu, kad Minskā tika nosēdināta lidsabiedrības Ryanair lidmašīna, kas bija ceļā no Atēnām uz Viļņu. Valsts atbalstītā gaisa pirātisma mērķis bija arestēt vienu no skaļākajiem prezidenta Aleksandra Lukašenko kritiķiem – Romānu Protaseviču, kurš kopš 2019. gada spiests dzīvot trimdā.

Pirms vakardienas ES samita izskanējuši ierosinājumi ne tikai neizmantot Baltkrievijas gaisa telpu, bet arī pārtraukt starptautisko sauszemes kravu pārvadājumus caur Baltkrievijas teritoriju. Baltkrievijas Ārlietu ministrija sūdzas par sakāpinātu un politizētu reakciju, norādot, ka Baltkrievijas gaisa satiksmes dispečeri rīkojušies pareizi, jo bijušas bažas par apdraudējumu lidmašīnā esošajiem.

Dispečeri maldinājuši

Minska nav sniegusi saprotamu skaidrojumu par to, kādēļ lidmašīna Boeing-737, kurā atradās 171 pasažieris (lielākā daļa – Lietuvas pilsoņu), nosēdināta Baltkrievijas galvaspilsētā, norāda BBC. Sākumā ziņots, ka izcēlies kautiņš starp pasažieriem un apkalpes locekļiem, taču vēlāk apgalvots, ka saņemta informācija par lidmašīnā ievietotu spridzekli. No kurienes šādas ziņas, nav skaidrs. Taču par notikušo nekavējoties informēts A. Lukašenko, kurš devis rīkojumu, lai pasažieru laineri uz lidostu pavadītu iznīcinātājs.

Dispečeri maldinājuši apkalpi, paziņojot, ka tuvākā lidosta, kurā jānosēžas, ir Minska. Flightradar24 dati liecina, ka lidmašīna atradusies pāris minūšu lidojuma attālumā līdz Lietuvas gaisa telpai, un tuvākā lidosta bijusi Viļņa. Taču, kā sarunā ar AFP uzsvērusi Lietuvā dzīvojošā Baltkrievijas opozīcijas līdere Svetlana Tihanovska, režīmam bija jāpanāk, lai lidaparāts, kurā atradās R. Protasevičs, nosēstos Minskā. Viņa uzskata, ka tā bijusi ļoti rūpīgi izplānota īpašo dienestu operācija. Līdzīgu viedokli intervijā BBC paudis arī R. Protaseviča savulaik dibinātā un vadītā opozīcijas medija Nexta redaktors Tadeušs Gičans, kurš stāstījis, ka lidmašīnā atradušies Baltkrievijas Valsts drošības komitejas (VDK) aģenti. Lietuvas amatpersonas informēja, ka no personām, kas iekāpušas lainerī Atēnās, līdz Viļņai nav atlidojuši seši – Minskā aizturētie R. Protasevičs un viņa draudzene, kā arī vēl četri cilvēki, kuri acīmredzot ir VDK darbinieki.

Nāvessoda draudi

ASV, Vācijas, Polijas, Čehijas, Latvijas, Igaunijas, Lietuvas un Īrijas parlamentu Ārlietu komisiju priekšsēdētāju paziņojumā lidmašīnas sagrābšana nodēvēta par nelegālu pirātisma aktu pret civilo lidmašīnu, vēsta LETA. Komisiju vadītāji aicina reaģēt uz notikušo, pagaidām aizliedzot lidojumus no un uz Baltkrieviju, kā arī pārlidojumus pār šo valsti. Tāpat pieprasīta R. Protaseviča atbrīvošana. Saskaņā ar līdz šim izvirzītajām apsūdzībām viņam draud līdz 15 gadiem ilgs cietumsods par aicināšanu uz masu nekārtībām, taču lidmašīnā esošie cilvēki starptautiskajām ziņu aģentūrām stāstījuši, ka pirms lainera nosēšanās R. Protasevičs izteicies, ka viņam var piespiest arī nāvessodu.

Lietuvas prezidents Gitans Nausēda uzsvēris, ka Baltkrievijai nekavējoties jāatbrīvo R. Protasevičs. Ja tas nenotiks, ES līmenī tiks apspriestas ļoti nopietnas sankcijas pret Minsku, kuru ietvaros Baltkrievijas gaisa telpa var tikt atzīta par nedrošu civilās aviācijas lidojumiem, bet lidsabiedrības Belavia lidmašīnām aizliegtu nosēsties ES un NATO dalībvalstu lidostās. "Uzskatu, ka pienācis laiks skaidri pateikt – tā vairs nedrīkst turpināties. Laiks beigt runāt ar [Minskas] režīmu tikai deklarāciju un pabaidīšanas valodā. Ir vajadzīgi konkrēti soļi, kas palīdzētu mainīt Baltkrievijas režīma uzvedību, citādi vienkārši nāksies konstatēt, ka mums kaimiņos atrodas visnotaļ bīstama valsts, kura vairs neievēro ne tikai starptautiskās tiesības, bet arī cilvēciskas morāles normas. Ar to samierināties mēs nedrīkstam," Lietuvas prezidenta sacīto citē LETA-LRT.

ASV valsts sekretārs Entonijs Blinkens uzsvēris, ka Baltkrievijas varasiestāžu rīcība apdraudējusi cilvēku dzīvības un citādi kā šokējošu to nevar vērtēt, raksta AFP. E. Blinkens sacījis, ka ASV savu reakciju koordinē ar Eiropas Savienības partneriem. Informācija, ka incidentā iesaistīti Baltkrievijas īpašie dienesti un kara aviācija, radot dziļas bažas un satraukumu. Rietumvalstis arī uzsvērušas, ka nepieciešama Starptautiskās civilās aviācijas organizācijas (ICAO) veikta izmeklēšana, bet līdz galīgā slēdziena izdarīšanai Baltkrievijas darbību šajā organizācijā varētu apturēt.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits