Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Dānijā atver jau otro veikalu pārtikai ar beigušos derīguma termiņu

Kopenhāgenas pārtikas veikals, kas pārdod ēdienu ar beigušos derīguma termiņu, dāņiem tik ļoti iepaticies, ka nu atvērts jau otrais veikals, ziņo portāls The Local.

Lai gan sākotnēji pirmais veikals Wefood tika atvērts ne pārāk prestižā pilsētas rajonā, otrais veikals nu ir vēris durvis, kā portāls The Local raksta, trendīgā rajonā - Nerrebro. Atklāšanā "hipsteri stāvēju plecu pie pleca ar strādājošās šķiras mātēm".

"Ir forši, ka viņi nevis izmet pārtiku ārā, bet to pārdod," portālam sacījis kāds students, tāpat kāda pensionāre, iepērkot saldumus, kas var saglabāties ēdami ilgu laika periodu, pauda prieku par šādu veikalu.

Jānorāda, ka Dānijā ir likumīgi pārdot ēdienu ar beigušos termiņu, ja ir skaidri norādīts, ka termiņš ir beidzies un ēdiens nerada briesmas cilvēka veselībai. Veikalā produkti maksā apmēram uz pusi lētāk kā citos veikalos.

"Mēs aptaustām, pasmaržojam un aptaustām produktu, lai zinātu vai tas vēl ir labs," portālam sacījis projekta līderis Bazels Hmeidans. 

Visu pārtiku, kas tiek pārdota veikala ziedo vairumtirgotāji un lielveikali, un to savāc Wefood darbinieki. Veikala peļņa tiek ziedota labdarībai.

The Local gan norāda, ka veikalā diez vai iespējams veikt savu iknedēļas iepirkšanos, jo nekad nevar zināt, kas tieši būs pieejams veikalā, ņemot vērā, ka visu klāstu nosaka tas, ko citi ziedo, proti, tas, kas nav pārdots citviet.

Līdzīgas iniciatīvas sastopamas gan Lielbritānijā, gan citviet Eiropā. 

Pasaulē katru gadu tiek izniekoti vismaz 1,3 miljardi tonnu ēdiena.  

Portāls raksta, ka Dānijas lielveikali lēnām sāk pārmainīties, piemēram, vairs nepiedāvājot produktus lielākos iepakojumos un cenšoties paredzēt pieprasījumu, lai būtu jāizmet ārā mazāk vecās pārtikas.

 

Top komentāri

VVZ
V
Latvijā tas nav atļauts, pamatojoties uz ES regulām. Acīmredzot Dānija ir citā Eiropas savienība nekā Latvija. Latvijā ir tā- pie lielveikalu misenēm tiek ļaudis, kuri tos produktus tirgo Centrāltirgū.
Dāņi ir Malači
D
Nu nav taču tā, ka cepuma paka ar derīguma termiņu viens gads nākamajā dienā pēc formālā termiņa beigām kļūst nelietojama. Mēs pārtiku ar notecējušu formālo termiņu iznīcinām, viņi ļauj par zemu cenu nopirkt tiem, kas to vēlas.
Finks
F
Mums tādi līdzīgi veikali jau sen strādā. Kombinētie. Piemēram "Maximā" nopērciet galertu. Jūs varat padomāt, ka tas vārīts no termiņu nenotecējušas gaļas...
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits