Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +10 °C
Daļēji saulains
Trešdiena, 24. aprīlis
Nameda, Visvaldis, Ritvaldis

EK vēlas "iesaldēt" Polijas Augstākās tiesas jauno disciplināro palātu

Eiropas Komisija (EK) lūgs Eiropas Savienības (ES) Tiesu uz laiku "iesaldēt" Polijas Augstākās tiesas jauno disciplināro palātu, otrdien paziņojusi EK.

EK šādi reaģējusi uz jauno disciplināro režīmu tiesnešiem Polijā.

Polijas parlaments decembrī apstiprināja likumprojektu, kas paredz iespēju disciplināri sodīt tiesnešus, kuri iebilst pret pretrunīgi vērtētajām tiesu sistēmas reformām.

Kamēr Polijas valdība apgalvo, ka reformas nepieciešamas, lai savaldītu tiesnešu korupciju un atbrīvotos no komunistiskās režīma mantojuma, opozīcija apgalvo, ka valdošā nacionālkonservatīvā partija Likums un taisnīgums vēlas apklusināt kritiski noskaņotos tiesnešus.

EK oktobrī vērsās pret Poliju ES Tiesā, apgalvojot, ka jaunais režīms nepasargā tienešus no politiskās kontroles. Sevišķi EK apšaubīja Polijas Augstākās tiesas jaunās disciplinārās palātas neatkarību.

Polijas un EK starpā jau vairākus gadus valda domstarpības par  tiesu reformām, ko  īstenojusi Likums un taisnīgums kopš nākšanas pie varas 2015.gadā.

2018.gada nogalē ES Tiesas pieņemtie pagaidu pasākumi palīdzēja amatos atgriezties vairākiem Polijas Augstākās tiesas un Augstākās administratīvās tiesas tiesnešiem, kuri bija piespiesti doties priekšlaicīgā pensijā citas Likums un taisnīgums īstenotas reformas ietvaros.

Tikmēr Polijas parlaments strādā pie jauniem disciplinārajiem noteikumiem tiesnešiem un prokuroriem. Tieslietu eksperti Polijā un ārvalstīs ir plaši kritizējuši šo likumprojektu, kas izprovocējis protestus Polijā.

Top komentāri

dabiski
d
Jo vairāk Eiropas Savienība iejauksies neatkarīgu valstu iekšējās lietās, jo vairāk valstu gribēs pamest šādu autoritāru savienību.
ha-ha-ha
h
Tā vietā, lai pildītu likumus, tiesneši grib izteikties par likumiem, eirotiesneši. Nav liegts taču atkāpties no tiesneša amata, piedalīties vēlēšanās un tad īstenot savu politiku, pieņemot savus likumus. Bet nē. Tiesneši labi zina, ka neviens viņus nekad neievēlēs, jo tautas vairākumam ir pilnīgi pretējie uzskati.
Paga
P
Polijai vajag pasūtīt ES dirst! Jo ātrāk notiks jo labāk. ES ir vienkārši PSRS uzlabota versija, un tādai impērijai nav nākotnes.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Maskavā atceļ "nemirstīgā pulka" gājienu

Maskavā drošības apsvērumu dēļ rīkotāji atcēluši 9.maijā plānoto "nemirstīgā pulka" gājienu, kas daudzviet Krievijā ticis rīkots Otrā pasaules kara dalībnieku piemiņai, otrdien pavēstīja am...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits