Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +25 °C
Skaidrs
Svētdiena, 19. maijs
Sibilla, Teika, Lita

Lielbritānija izkļuvusi no pusotru gadu ilgās recesijas

Lielbritānija kā pēdējā no pasaules lielākajām ekonomikām izkļuvusi no ekonomikas lejupslīdes, kas ilgusi pusotru gadu. Statistikas dati liecina, ka pagājušā gada pēdējā ceturksnī Lielbritānijas iekšzemes kopprodukts atkal palielinājies, bet tikai par 0,1%. Tas ir krietni mazāk, nekā prognozēts. «Lielbritānijas ekonomika pagājušā gada ceturtajā ceturksnī beidzot izkļuva no recesijas, bet tas noticis gliemeža ātrumā,» aģentūrai AFP atzina ekonomists Džonatans Laionss.

2009.gadā kopumā Lielbritānijas iekšzemes kopprodukts sarucis par 4,8%, kas ir sliktākais rādītājs kopš Otrā pasaules kara. Tomēr pēdējā laikā britu ekonomikā atkal vērojamas pozitīvas vēsmas. Piemēram, apstājies bezdarba pieaugums (bezdarba līmenis ir 7,8%). Analītiķi raizējas, ka ekonomikas izaugsmi varētu apgrūtināt pievienotās vērtības nodokļa palielināšana līdz 17,5% (krīzes laikā tas bija samazināts uz 15%).

Lēnā ekonomikas atveseļošanās ir sliktas ziņas premjera Gordona Brauna valdībai, jo maijā gaidāmas Lielbritānijas parlamenta vēlēšanas, kurās tiek prognozēta opozīcijas Konservatīvo partijas uzvara.

Lielbritānija ir pēdējā no lielajām ekonomikām, kas izkļuvusi no recesijas, jo tas jau izdevies ASV, Japānai, Vācijai un Francijai. Starptautiskais Valūtas fonds prognozē, ka šogad Lielbritānijas kopprodukts palielināsies par 1,3%, eirozonā gaidāms 1% pieaugums, bet pasaulē kopumā iespējama izaugsme par 3,9%, kas lielā mērā būs uz Ķīnas izaugsmes rēķina (pieaugums par 10%).

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits