Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Sestdiena, 18. maijs
Inese, Inesis, Ēriks

Lielbritānijas Augstākā tiesa aptur radikālā islāmistu garīdznieka izdošanu ASV

Lielbritānijas Augstākā tiesa trešdien uz laiku apturējusi rīkojumu par radikālā musulmaņu garīdznieka Mustafa Kamala Mustafa, kas pazīstams arī kā Abu Hamza al Masri, izdošanu ASV, kur viņam izvirzītas apsūdzības terorismā, informēja amatpersonas.

Divas dienas pēc tam, kad Eiropas Cilvēktiesību tiesa (ECT) atzina, ka Lielbritānija var izdot Abu Hamzu un vēl četrus aizdomās turamos Savienotajām Valstīm, Abu Hamza trešdien - pēdējā brīdī - iesniedza apelācijas prasību.

Apelācijas prasību Lielbritānijas Augstākajā tiesā iesniedza arī otrs no terorismā apsūdzētajiem - Haleds al Favazs, aģentūrai AFP atklāja Lielbritānijas Tieslietu biroja preses pārstāve. Izskatot viņu iesniegumus, tiesnesis izdevis pagaidu tiesas aizliegumu Abu Hamzas un Haleda al Favaza izdošanai, kamēr atklātā tiesā tiks sarīkota noklausīšanās, norādīja preses pārstāve.

Cīnoties pret izdošanu, apsūdzētie apgalvojuši, ka ASV tiktu ieslodzīti Kolorādo štata ADX maksimālās drošības cietumā, kur viņus, iespējams, sagaidītu vairākkārtēji mūža ieslodzījumi un necilvēcīga un pazemojoša apiešanās. Savukārt ECT atzina, ka, izdodot šīs personas ASV, viņu cilvēktiesības netiktu pārkāptas.

Ēģiptē dzimušais bijušais imams Abu Hamza agrāk vadīja bēdīgi slaveno Finsberijas parka mošeju Londonas ziemeļos. Abu Hamzam nav vienas acs un vienas rokas, kurai viņš lieto protēzi ar āķi. Lielbritānijā viņš ir bēdīgi slavens ar saviem ekstrēmistiskajiem paziņojumiem un 2007.gadā viņam Lielbritānijas tiesa piesprieda septiņu gadu cietumsoda par savu sekotāju musināšanu nogalināt neticīgos.

Garīdznieku, kurš noliedzis visas apsūdzības, ASV vēlas tiesāt par mēģinājumu izveidot Al Qaeda stila teroristu apmācību nometni Oregonas štatā. Viņš arī apsūdzēts par naudas un rekrūšu sūtīšanu, lai palīdzētu talibiem un Al Qaeda, kā arī par palīdzības sniegšanu nolaupītāju bandai Jemenā, kas 1998.gadā sagūstīja 16 rietumvalstu tūristus. Toreiz tika nogalināti četri cilvēki - trīs briti un austrālietis.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Putins: Nav plānu ieņemt Harkivu

Krievijai šobrīd nav plānu ieņemt Harkivu, piektdien, atrodoties vizītē Ķīnā, apgalvoja Krievijas diktators Vladimirs Putins.

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits