Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Trešdiena, 26. jūnijs
Inguna, Inguns, Ausma, Ausmis, Ingūna

Papildināta - Itālijas prezidents pieņem Berluskoni atkāpšanos no valsts premjerministra amata

Itālijas prezidents Džordžo Napolitano pieņēmis premjerministra Silvio Berluksoni atkāpšanos, sestdien paziņoja prezidenta kanceleja.

Jau pēc valdības sēdes Berluskoni izplatīja paziņojumu, kurā apstiprināja, ka, kā iepriekš solījis, dosies pie prezidenta, lai iesniegtu demisijas rakstu, jo parlamenta apakšpalāta apstiprināja nozīmīgu ekonomikas reformu paketi, kas paredz vairāku valsts aktīvu pārdošanu, kā arī liberalizāciju iekšzemes pakalpojumu tirgū, lai vairotu konkurenci un mazinātu birokrātiju.

Pēc tam viņš devās uz prezidenta pili, lai oficiāli iesniegtu prezidentam atlūgumu. Viņa automašīnu pavadīja pūļa svilpieni ar izsaucieniem "Klauns, klauns".

Romas ielās pēc parlamenta balsojuma izgāja cilvēku pūļi, sākot svinēt skandalozā politiķa, kas uz Itālijas politiskās skatuves bijis 17 gadus, ēras beigas, izmēdot arī viņa valdības politiķus.

Pie Itālijas prezidenta rezidences pulcējās cilvēki, rokās turot plakātus ar tekstiem, kas vērti pret Berluskoni, kas kļuvis par Itālijas vēsturē ilgāk amatā bijušais premjers. Demonstranti pulcējās arī pie valdības un parlamenta ēkām, izsvilpjot ministrus, kas gāja starp abām ēkām.

"Mēs gaidām beigas, mēs gaidām Berluskoni ēras beigas, mēs ceram, ka šīs būs beigas," sauca pūļi.

Sagaidāms, ka Itālijas prezidents pēc Berluskoni atkāpšanās nekavējoties uzticēs bijušajam Eiropas Savienības konkurences komisāram Mario Monti mandātu veidot jaunu pārejas laika valdību, kam būs jāturpina cīņa ar finanšu krīzes vēršanos plašumā.

Tomēr Monti nominācija valdības vadītāja postenim var neizdoties, jo pret viņa kandidatūru iebilst Berluskoni labēji centriskā koalīcija un vēl viena neliela partija. Ja centieni izveidot jaunu valdību cietīs neveiksmi, prezidents būs spiests atlaist parlamentu un izsludināt ārkārtas vēlēšanas.

Itālijas prezidenta kanceleja otrdien pēc balsojuma par 2012.gada valsts budžetu paziņoja, ka Berluskoni atkāpsies no amata, tiklīdz parlaments būs pieņēmis Eiropas Savienībai (ES) apsolītās ekonomikas reformas, kas nepieciešamas valsts izvešanai no krīzes.

Itālijas parlamenta apakšpalāta otrdien atbalstīja valsts nākamā gada budžetu, taču balsojums apliecināja, ka Berluskoni valdībai vairs nav absolūtā vairākuma parlamentā.

75 gadus vecā Berluskoni  popularitāti grāvušas arī nerimstošās problēmas ar likumu, kas viņam ir jau kopš parādīšanās uz politiskās skatuves 90.gadu vidū.

Pret   Berluskoni, kas paša spēkiem ir kļuvis par miljardieri, vairākkārt izvirzītas apsūdzības par korupciju, krāpšanos ar nodokļiem, grāmatvedības datu viltošanu un nelikumīgu politisko partiju finansēšanu.

Tomēr viņš ne reizi nav notiesāts, lai gan valstsvīra imunitātes zaudēšana var nozīmēt, ka mediju impērijas Mediaset īpašnniekam vajadzēs stāties tiesas priekšā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

SKT izdod Šoigu un Gerasimova aresta orderus

Starptautiskā Krimināltiesa (SKT) izdevusi Krievijas ģenerālštāba priekšnieka Valērija Gerasimova un bijušā aizsardzības ministra Sergeja Šoigu aresta orderus, otrdien pavēstīja SKT.

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits