Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Vācijas valdība vienojas par klimata pārmaiņu novēršanas plānu

Vācijas kancleres Angelas Merkeles valdība piektdien pēc vairāk nekā 18 stundas ilgām sarunām vienojusies par plašu klimata pārmaiņu novēršanas plānu, kura īstenošanai valdība sola līdz 2030.gadam atvēlēt vismaz 100 miljardus eiro.

Plāns ietver virkni pasākumu globālās sasilšanas ierobežošanai, sākot ar enerģētikas un rūpniecības radīto izmešu samazināšanu un beidzot ar bezizmešu elektrisko individuālo un sabiedrisko transportu.

Saskaņā ar plānu tiks paaugstinātas aviolidojumu cenas, bet vilcienu biļetes kļūs lētākas. No 2020.gada 1.janvāra tiks palielināta nodeva lidmašīnām, kas paceļas no Vācijas lidostām, savukārt vilciena biļetes netiks apliktas ar pievienotās vērtības nodokli (PVN).

Aptuveni 86 miljardi eiro tiks ieguldīti dzelzceļa infrastruktūrā un tiks piešķirts finansējums izmēģinājuma projektiem, kā cilvēkus pamudināt vairāk izmantot sabiedrisko transportu, piemēram, ieviešot 365 eiro gada biļeti.

"Līdz 20230.gadam būs pieejama trīsciparu skaitļa miljardu eiro summa klimata aizsardzībai un enerģētikas pārveidei," teikts plāna kopsavilkumā.

Valdība norāda, ka investīcijas neietekmēs tās plānus saglabāt budžetu līdzsvarotu, taču tas palīdzēs "atbalstīt ekonomiku".

Plānā ietvertie pasākumi paredz aizliegumu no 2026.gada uzstādīt ēkās naftas produktu apkures sistēmas un subsīdijas mājsaimniecībām, kas ir gatavas pāriet uz videi draudzīgākām alternatīvām.

Valdība arī vienojās par oglekļa dioksīda cenām, kas tiks noteiktas ar emisiju sertifikātu tirdzniecību. Šī pasākuma rezultātā celsies benzīna un dīzeļdegvielas cenas.

Mērķis ir palielināt benzīna un dīzeļdegvielas cenas par vienu centu 2021.gadā un par desmit centiem līdz 2026.gadam.

Oglekļa dioksīda cena fosilajiem kurināmajiem sākumā būs desmit eiro par tonnu, pakāpeniski palielinoties līdz 35 eiro par tonnu 2025.gadā. Cenu šajā koridorā noteiks emisijas sertifikātu tirdzniecība.

Vācijas kanclere ir zinātniece un agrāk tika dēvēta par klimata kancleri, jo aktīvi virzīja pāreju uz videi draudzīgāku enerģiju, bet daudzu pozitīvo lēmumu ietekmi ir mazinājusi paļaušanās uz akmeņoglēm, kas tiek uzskatītas par vienu no lielākajiem piesārņotājiem. Pēc 2011.gada Fukusimas atomelektrostacijas avārijas Merkele nolēma, ka līdz 2022.gadam Vācija pakāpeniski atteiksies no kodolenerģijas.

Viņas valdība šogad paziņoja, ka valsts pakāpeniski līdz 2038.gadam atteiksies arī no oglēm enerģētikā, bet pret to iebilst no ieguves rūpniecības atkarīgie reģioni, jo īpaši valsts austrumos, kur partija Alternatīva Vācijai (AfD) guvusi politiskus panākumus, sējot bailes pa darbavietu zaudējumu.

Tāpat liela ietekme ir autobūves sektoram, kurā Vācijā strādā 800 000 cilvēku. Autobūves kompānijas Volkswagen, Daimler un BMW vairāk koncentrējušās uz pilsētas apvidus automobiļiem, kas rada izmešus, nevis hibrīdauto un elekroauto attīstīšanu.

Eiropas Savienības lielākā ekonomika, visticamāk, nākamgad nespēs izpildīt bloka noteiktos mērķus klimata pārmaiņu jomā, tomēr Vācija ir apņēmusies līdz 2030.gadam siltumnīcas efektu izraisošo gāzu izmešus samazināt par 55% salīdzinājumā ar 1990.gada līmeni.

Eksporta lielvalsts Vācija veido apmēram 2% no pasaules gāzu izmešiem, kas tiek vainoti par Zemes atmosfēras sasilšanu, ledāju kušanu, jūras līmeņa celšanos un ekstremālu laikapstākļu biežāku veidošanos.

 

Top komentāri

ha-ha-ha
h
12 miljonu lielajā Parīzē, visu veidu streiku citadelē, uz zaļo streiku ir atnākuši tikai 9 tūkstoši skolēnu (pat skolēniem klimats neliekas pietiekami interesants iegansts stundu bastošanai). Toties Makrons uz šī "dižā streika" fona jau ir paziņojis par papildu 800 miljonu novirzīšanu franču OIK sistēmai. Drīzumā jums nāksies maksāt par izelpoto CO2 un par skaitītāju pie deguna, lai Makronam ar Merkeli būtu nauda, ar ko finansēt Āfriku un dažādu sorosu vēja parkus.
ļuļa
ļ
protams, jo mēs vairāk nodokļus ieviesīsim, jo klimats kļūs labāks. un vēl - diena, varbūt ka vajag objektīvāku info. kāda klimata kancleriene, tā ddr iznirele vācijas enerģētikas sistēmu ir novedusi tuvu pie kolapsa. atveriet kaut die welt vai kādu citu nopietnu rakstu - tur ik pārdienas ir raksti par to, ka vācijai draud blackouts, un ne jau nu dēļ hakeriem, bet dēļ valdības enerģetikas politikas. un ka ar ražošanu ir pakaļā, jo elektrība ir dārga un tā pati var notrūkt. un ka infrastruktūra nav izbūvēta un un un. bet te mazgadīgi idioti demonstrējas par rūpniecības iznīdēšanu un valdība tā ietekmē pieņem idiotiskus nodokļus. uz priekšu, tā turpināt, kad pašiem nebūs ko rīt, jo visa ražošana būs pārcelta citur, un valstī nebūs naudas, tad redzēs, kādu dziesmu dziedās šie grietas sekotāji.
tv
t
Gribu, lai Latvijā septembrī un oktobrī būtu +25 grādi. Man ir apnicis šis aukstums.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits