Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Otrdiena, 16. aprīlis
Mintauts, Alfs, Bernadeta

Ziemeļīrijas unionistu līderis aicina ieviest Londonas tiešo pārvaldi

Ziemeļīrijas Demokrātiskās unionistu partijas (DUP) līderis Naidžels Dods ceturtdien nācis klajā ar aicinājumu "tuvākajā nākotnē" ieviest provincē tiešo Lielbritānijas pārvaldi, jo pretējā gadījumā Ziemeļīrijas ekonomika būs apdraudēta.

Londona jau gatavojas pirmo reizi pēdējās desmitgades laikā pati noteikt Belfāstas budžetu, jo trešdien tā arī bez rezultātiem beidzās DUP un īru nacionālistu partijas Sinn Fein sarunas par jaunās reģionālās valdības izveidi.

Tas jau ir milzu solis uz pilnīgas Londonas tiešās pārvaldes ieviešanu, un tas notiek pirmo reizi kopš 2007.gada.

Tomēr daudzi bažījas, ka tas var vēl vairāk iedragāt trauslo politisko līdzsvaru starp unionistiem un īru nacionālistiem, ko jau satricinājis britu balsojums par izstāšanos no Eiropas Savienības (ES).

Uzstājoties Lielbritānijas parlamentā, DUP līderis saspīlētajā situācijā apsūdzēja Sinn Fein un mudināja Londonu nekavēties ar provinces pārvaldes pārņemšanu.

"Kādā brīdī ļoti tuvā nākotnē mums būs nepieciešami ministri, un, ja tie nebūs Ziemeļīrijas valdības ministri (..), tad tiem jābūt ministriem no šejienes," uzrunājot britu parlamenta deputātus, norādīja Dods. "Un lēmumi būs jāpieņem viņiem, jo nevaram ļaut ekonomikai dreifēt."

Tikmēr Sinn Fein, kas iestājas par apvienošanos ar Īriju, savas vietas Lielbritānijas parlamentā nav ieņēmusi.

Ziemeļīrijas krīze radījusi papildus galvassāpes Lielbritānijas premjerministrei Terēzai Mejai, kuras vadītie konservatīvie pēc jūnijā notikušajām vēlēšanām zaudējuši absolūto vairākumu un parlamentā ir atkarīgi no DUP balsīm.

Tiešās pārvaldes ieviešana saspīlēs Londonas attiecības ar īru nacionālistiem Ziemeļīrijā un, domājams, sarežģīs attiecības arī ar Dublinu, kas uzskata, ka Lielās piektdienas miera līgums tai arī dod tiesības pārraudzīt Ziemeļīriju tiešās pārvaldes ieviešanas gadījumā.

DUP un Sinn Fein saskaņā ar 1998.gadā noslēgto Lielās piektdienas miera līgumu, kas pielika punktu trīs desmitgades ilgušajam nemieru periodam, Ziemeļīriju kopīgi pārvaldījušas desmit gadus.

Lai gan Lielbritānijas un Īrijas valdības trešdien paziņoja, ka domstarpības starp DUP un Sinn Fein vairs nav nepārvaramas, eksperti uzskata, ka sarunas, domājams, neatsāksies pirms nebūs notikuši novembrī paredzētie abu partiju kongresi.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits