Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +3 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija
Maginesa (attēlā no kreisās) demisija vairo spiedienu uz Ziemeļīrijas premjeri Arlīnu Fosteri

Ziemeļīrijas valdība uz sabrukuma sliekšņa

Ziemeļīrijas reģionālā valdība nonākusi uz sabrukuma sliekšņa pēc vicepremjera Mārtina Makginnesa paziņojuma par demisiju. Makginess pārstāv īru nacionālistu partiju Sinn Fein, un pagājušā gadsimta septiņdesmitajos gados viņš komandēja nacionālistu bruņoto grupējumu Īru republikāņu armija (ĪRA).

"Ar dziļu nožēlu un negribīgi iesniedzu savu pieteikumu par atkāpšanos no premjerministra vietnieka amata, kas stājas spēkā plkst.17 (plst.19 pēc Latvijas laika," paziņoja Makginess.

Viņa demisija vairo spiedienu uz Ziemeļīrijas premjeri Arlīnu Fosteri, kura pārstāv Demokrātisko unionistu partiju (DUP). Arvien skaļāk izskan prasības arī viņai atkāpties, uzņemoties atbildību par paviršo atjaunojamās enerģijas projektu, kurā izšķiesti valdības līdzekļi.

"Sinn Fein necietīs Arlīnas Fosteres un DUP augstprātību," norādīts Makginnesda paziņojumā.
Lai valdība nekristu, Sinn Fein būtu jāizvirza cita kandidatūra Makginesa vietā, taču nacionālisti jau paziņojuši, ka to nedarīs.

Vienošanās par varavīksnes valdības izveidi tika parakstīta 1998.gadā un pielika punktu desmitgadēm ilgušajam vardarbīgajam Ziemeļīrijas starpkopienu konfliktam, kas prasīja 3500 dzīvības.

Taču Ziemeļīrijas reģionālā valdība sirgst ar hronisku nestabilitāti, jo pretrunas starp unionistiem un nacionālistiem joprojām pastāv. Kamēr DUP ir stingri apņēmusies saglabāt Ziemeļīriju Lielbritānijas sastāvā, Sinn Fein vēlas provinces pievienošanos Īrijai.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits