Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +14 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 5. maijs
Ģederts, Ģirts

Zviedrijas latvietis: sprādziens Stokholmā atstās lielu iespaidu uz zviedru sabiedrību

Zviedrijā dzīvojošais latvietis Jānis Pāvuls uzskata, ka sestdien Stokholmā (Zviedrija) islāma fundamentālista-pašnāvnieka sarīkotais sprādziens atstās lielu iespaidu uz zviedru sabiedrību politiskā konteksta dēļ.“Tallink” sabiedrisko attiecību speciālists Jānis Pāvuls strādā Stokholmas ostā, kas ir centra nomalē, savukārt pats dzīvo pilsētas nomalē, tādēļ sprādzienu nav dzirdējis.

“Automašīnas jau iepriekš ir spridzinātas kriminālo grupējumu savstarpējo rēķinu kārtošanas ietvaros, taču šis ir pirmais gadījums Zviedrijā, kad islama fundamentālists uzspridzinās pilsētas centrā politisku motīvu dēļ. Tas ir Zviedrijai neraksturīgs notikums, tas notiek pirmo reizi valsts vēsturē,” tā Zviedrijā dzīvojošais latvietis. 

J.Pāvuls norāda, ka šis notikums ir atstājis lielu iespaidu uz zviedru sabiedrību politiskā konteksta dēļ.

“Zviedrijā ir daudz musulmaņu. Pēc sprādziena publiskotajā audio lentē musulmaņu fundamentālisti aicina Zviedrijas musulmaņus ķerties pie “kopīgās cīņas” Larsa Vilka karikatūru par pravieti Muhamedu un Zviedrijas militārās klātbūtnesAfganistānā dēļ. Turklāt rudenī Zviedrijas parlamentā pēc ilgas cīņas iekļuva galēji labēja partija “Zviedrijas demokrāti”, kas uztur viedokli, ka musulmaņu integrācija Zviedrijā ir neizdevusies un ka pārāk daudzi šeit ir iebraukuši,” norāda J. Pāvuls.

J. Pāvuls atklāj, ka pašam bail neesot: “Esmu fatālists pēc dabas. Sprādziens mani neietekmē. Manuprāt, pasaulē tik daudz jezgas notiek, un šo es uzskatu par atsevišķu gadījumu. Tomēr visi par to runā Zviedrijā, sprādzienu apspriež virtuvēs pie galda, tāpat ministru prezidents cenšas nomierināt tautu, nāk klajā ar paziņojumiem.”

Jau vēstījām, ka Zviedrijas galvaspilsētā Stokholmā sestdienas vakarā notikuši divi teroristu organizēti sprādzieni, kuros gājis bojā viens un ievainoti divi cilvēki, un kas sarīkoti saistībā ar Zviedrijas militāro klātbūtni Afganistānā un latviešu izcelsmes zviedru karikatūrista Lāša Vilka zīmētajām pravieša Muhameda karikatūrām.


Sprādzieni notika pēc tam, kad Zviedrijas ziņu aģentūra TT pavēstīja, ka saņēmusi draudu vēstuli par Zviedrijas militāro klātbūtni Afganistānā un Vilka zīmētajām Muhameda karikatūrām.

Pilsētas centrā aizdegās automobilis un sākās eksplozijas, kuras saskaņā ar policijas teikto izraisījuši automobilī ievietoti gāzes baloni. Pēc 10 vai 15 minūtēm apmēram 300 metru attālumā notika otrs sprādziens, kurā tika ievainoti divi cilvēki. Otrā sprādziena vietā uz ietves tika atrasts vīrieša līķis, un policija pieļāva iespēju, ka viņš uzspridzinājies.

TT ziņoja, ka neilgi pirms sprādzieniem saņēmusi elektronisku draudu vēstuli ar skaņu failiem zviedru un arābu valodās un šāda e-vēstule nosūtīta arī Drošības policijai. Drošības policija apstiprināja, ka to saņēmusi, bet atteicās izpaust e-vēstules saturu.

"Mūsu darbības runās pašas par sevi, kamēr jūs neizbeigsiet savu karu pret islāmu, pravieša [Muhameda] pazemošanu un jūsu muļķīgo atbalstu cūkai [Lāšam] Vilkam," TT citēja kāda vīrieša teikto vienā no šiem ierakstiem.

Šajā e-vēstulē arī pausts aicinājums modžahediem sacelties Zviedrijā un pārējā Eiropā un draudēts, ka zviedri "mirs kā mūsu brāļi un māsas".

TT ziņoja, ka šie draudi ir saistīti ar Zviedrijas piedalīšanos Starptautiskajos drošības atbalsta spēkos (ISAF) Afganistānā, kuru sastāvā ir apmēram 500 Zviedrijas karavīru. Tajos arī pieminētas Vilka zīmētās pravieša Muhameda karikatūras. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits