Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +23 °C
Skaidrs
Svētdiena, 30. jūnijs
Tālivaldis, Mareks

papildināts (16:28) - Krimas parlaments nolemj pievienoties Krievijai

Krimas Augstākā padome ceturtdien pieņēmusi principiālu lēmumu par iekļaušanos Krievijas Federācijas sastāvā kā federācijas subjekts, paziņoja Krimas valdības vadītāja vietnieks Rustams Temirgalijevs.

Vienlaikus Krimas parlaments arī pieņēmis lēmumu vērsties pie Krievijas vadības ar lūgumu "sākt procedūru Krimas ieiešanai Krievijas sastāvā".

Temirgalijevs paziņojis, ka šis parlamenta lēmums par Krimas Autonomās Republikas pievienošanos Krievijai ir stājies spēkā, bet viņa jau iepriekš izziņotais 16.martā notiekošais referendums paredzēts tikai tā apstiprināšanai. Līdz ar to secināms, ka referendums būs vien formalitāte.

Krievijas finansētais televīzijas  kanāls Russia Today, vēstot par Krimas parlamenta balsojumu, Krievijas kontūrkartē jau iekļāvis arī Krimas pussalu.

Tāpat Krimas premjera vietnieks arī pavēstījis, ka vienīgie likumīgie bruņotie spēki Krimā ir Krievijas armija, bet citu valstu karavīri, tostarp Ukrainas armina, šajā teritorijā tiks uzskatīti par okupantiem. 

Pēc parlamenta sēdes deputāti par to paziņojuši cilvēku pūlim pie ēkas, kas to uzņēmuši ar gavilēm un kliedzieniem "Krievija, Krievija!", vēsta LETA.

Iepriekš Temirgalijevs pats jau paziņoja, ka par Krimas statusu 16.martā notiks referendums. Tajā būs jāatbild uz jautājumiem par vai pret pievienošanos Krievijai, vēsta ārvalstu mediji.

Referendumā pussalas iedzīvotājiem tiks uzdots atbildēt uz jautājumu, vai viņi grib palikt Ukrainas sastāvā vai arī pievienoties Krievijai. Pirmais jautājums būs - Vai jūs atbalstāt Krimas iekļaušanos Krievijas Federācijas sastāvā kā federācijas subjekts? Otrais - vai jūs esat par Krimas 1992.gada konstitūcijas atjaunošanu.

Sākotnēji šis referendums bija plānots 25.maijā, tad to pārcēla uz 30.martu, bet pašlaik to nolemts rīkot 16.martā, pavēstījis Krimas valdības vadītāja vietnieks Rustams Temirgalijevs.

Krievija kopš piektdienas faktiski okupējusi Ukrainai piederošo Krimas pussalu. Smagi bruņoti Krievijas karavīri, kuri tērpti uniformās bez atšķirības zīmēm, bloķējuši visus Krimas stratēģiskos objektus, arī Ukrainas armijas daļas.

Kijeva jebkādus Krimas mēģinājumus rīkot referendumu pasludinājusi par nelikumīgiem, taču tajā pat laikā Krievijas Valsts domē iesniegts likumprojekts, kas paredz atvieglot kārtību, kādā valstij pievienojamas jaunas teritorijas.

Likumprojekts paredz, ka par pietiekamu aneksijas pamatu uzskatāma "tautas gribas izteikšana", kas, piemēram, izpaudusies referendumā.

Papildināts ar tvītu par karti Russia Today ēterā

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits