Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +1 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija
Kaut palestīniešu protesti nereti izpaužas agresīvi - ar akmeņu un degmaisījumu mešanu -, komisija secinājusi, ka bieži vien Izraēlas spēki uguni atklājuši, kad reāla apdraudējuma nav bijis

ANO komisija: Izraēlas karavīri Gazas joslā varētu būt pastrādājuši kara noziegumus

ANO Cilvēktiesību padomes pērn izveidotā neatkarīgās izmeklēšanas komisija secinājusi, ka ir pamats runāt par iespējamiem kara noziegumiem Gazas joslā, proti, ka atsevišķu Izraēlas karavīru rīcība, atklājot uguni pa palestīniešu protestētājiem, bijusi nepamatota un var tikt traktēta kā kara noziegums. Komisija secinājusi, ka pie Izraēlas un Gazas joslas robežas žoga, nogalināti 189 palestīnieši, bet vēl vairāk nekā 6,1 tūkstotis ievainoti, ziņo The Guardian.

Komisija paziņojumā norādījusi, ka "ir pamats uzskatīt, ka Izraēlas spēku snaiperi apzināti šāvuši arī uz žurnālistiem, mediķiem, bērniem un cilvēkiem ar invaliditāti." 35 no nogalinātajiem bija bērni, trīs - mediķi ar atpazīšanās zīmēm, bet vēl divi - žurnālisti, pausts komisijas ziņojumā.

Komisija atzinusi, ka palestīniešu demonstranti reizēm bijuši agresīvi noskaņoti, tostarp agresiju realizējuši reālā rīcībā - metuši ar akmeņiem pa Izraēlas spēkiem aiz žoga, metuši ar paštaisītām degmaisījuma pudelēm jeb tā dēvētajiem Molotova kokteiļiem, atsevišķos gadījumos arī sprādzienbīstamiem priekšmetiem, tomēr komisija vienlaikus uzsvēra, ka šī rīcība no palestīniešu protestētāju puses "nav uzskatāma par karadarbību vai koordinētu militāru kampaņu." Proti, protesti, kuru izklīdināšanai Izraēlas spēki lika lietā kaujas munīciju, "pēc savas dabas bija civilpersonu aktivitātes, lai paustu savus politiskos uzskatus", tādējādi komisija atspēkoja Izraēlas puses argumentus spēka lietošanai, proti, Izraēla norādījusi, ka karavīru lodes ir atbilde "teroristiskām darbībām".

Komisijas ziņojumā arī pausts, ka no Izraēlas spēku lodēm krituši arī palestīnieši, kas "nedz tieši piedalījās agresīvās demonstrācijās, nedz radīja cita veida apdraudējumu". "Šie nopietnie cilvēktiesību pārkāpumi var būt pamats, lai runātu par iespējamiem kara noziegumiem un noziegumiem pret cilvēci," secināja izmeklētāji.

Tiesa, komisija arī norādīja uz kustības Hamas līdzvainu - Hamas iedrošinājuši protestētājus izmantot pūķus un gaisa balonus, lai pāri robežas žogam nogādātu degmaisījumus, kā rezultātā Izraēlas dienvidos nodarīti postījumi īpašumam un izraisīts satraukums iedzīvotājos. 

Izraēla ANO komisijas ziņojumā pausto informāciju noraidījusi kā "maldinošu, melīgu un naidīgu pret Izraēlas valsti".

Jāatgādina, ka protesti pie robežas starp Izraēlu un Gazas joslu regulāri notiek jau kopš pērnā gada marta. Viena no demonstrantu prasībām ir blokādes pārtraukšana, lai netraucētu preču un cilvēku kustību. 

Cietušie un viens kritušais ir arī Izraēlas pusē. Teju gadu ilgušo protestu laikā ievainoti četri Izraēlas karavīri, bet nogalināts viens - viņš krita no lodes, kas tika izšauta no Gazas joslas puses. Izraēlas armija apgalvojusi, ka uguns atklāta gadījumos, kad bija nepieciešams aizstāvēties vai novērst nelikumīgu robežas šķērsošanu.

ANO komisija datus apkopoja, veicot 325 intervijas ar upuriem un aculieciniekiem, analizējot sociālajos medijos publicēto informāciju un audiovizuālos materiālus, tostarp dronu uzņemtus video. Izraēlas varas iestādes uz ANO komisijas lūgumiem sniegt informāciju neesot atbildējušas.

Top komentāri

h2o
h
kapeic palestīnieši neiet uz brīvo robežu ar Ēģipti kur nav neviena izrēlieša ,bet lien uz GAZAS sektora Izrēlas robežu ? Laikam jau tapeic ka Ēģipte runā citādākā -7,62mm svina valodā un blaknēm trūkst Izrēliešu PVN.... ļaunie,moziedzinieki.. kārtējā PR akcija ! Kas maksā palestīniešiem ,Eiropas valstu fondi ......!!!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits