Laika ziņas
Šodien
Smidzina
Rīgā +20 °C
Smidzina
Svētdiena, 7. jūlijs
Maruta, Alda

Izraēlas parlaments nodod komisijām likumprojektu par valsts ebrejisko statusu

Izraēlas parlaments trešdien nodeva komisijām likumprojektu, kas valsti definē kā "ebreju tautas nacionālo mājvietu".

Likumprojektu, kuru tā pretinieki dēvē par diskriminējošu pret arābu minoritāti, atbalstīja 48 no 120 Kneseta locekļiem, bet pret balsoja 41.

Likumprojekta izstrādātājs Avi Dihters, kurš pārstāv valdošo partiju Likud, norādīja, ka tā mērķis esot pasargāt Izraēlu kā ebrejisku un demokrātisku valsti.

Lai likumprojekts stātos spēkā un tā normas kļūtu par Izraēlas pamatlikuma sastāvdaļu, tas vēl jāizskata trijos lasījumos.

Likumprojekts paredz piešķirt īpašu statusu Izraēlas valsts "ebrejiskajam un demokrātiskajam" raksturam, jūdu kalendāram un ivritam kā valsts oficiālajai valodai.

Likumprojektu pavadošajā skaidrojošajā tekstā teikts, ka tajā iekļautās normas ir "īpaši svarīgas laikos, kad ir tādi, kas cenšas apdraudēt ebreju tiesības uz savu nacionālo mājvietu pašu zemē".

Arābi sastāda aptuveni 17,5% no Izraēlas iedzīvotāju kopskaita, un šobrīd norādēs sabiedriskās vietās līdztekus ivritam tiek lietota arābu valoda.

Arābu valodu iespējams izmantot arī sabiedrisko pakalpojumu saņemšanai, taču nav skaidrs, vai jaunā likuma apstiprināšanas gadījumā šī situācija nemainīsies.

Top komentāri

A, kā gan citādi?
A
Arābiem pus pasaules pieder, bet ebrejiem tikai mazs zemes pleķītis par Latviju daudzkārt mazāks. Bez tam, tā ir vieta, ko Dievs ebrejiem NODEVA, un kas ebrejiem jau pirms pasaules radīšanas PAREDZĒTA.
Daliah Lavi
D
Jā, taisnība komentāram 19:44. Forma - JŪDS daudzās valodās tiek pielietota kā žīds (lai gan rakstīa ir cita, piemēram, JEAN - ŽANS jeb JACQUELINE - ŽAKLĪNA), un tāpēc daudzās tautās nesaka jūds bet gan ''žid''. Tomēr, tas ieviesies nezināšanas dēļ, jo ebreju tauta sastāv ne tikai no jūdiem, bet arī no samariešiem un galilejiešiem. Tikpat labi var saukt latviešus par latgaļiem vai kurzemiem, lai gan labi zināms, ka ir viena tauta - latvieši.
atgādina Satversmes preambulu
a
Izskatās, ka Knesets ir stipri vien ietekmējies no Latvijas Satversmes preambulas, ko pirms pāris gadiem iekļāva Satversmē
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits