Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Pēc raķešu izšaušanas uz Telavivu un Jeruzalemi Izraēla izsludina papildu mobilizāciju

Palestīniešu kaujiniekiem no Gazas joslas turpinot apšaudīt Izraēlu ar raķetēm, no kurām dažas nokritušas arī pie Telavivas un Jeruzalemes, Izraēla piektdien izsludinājusi papildu mobilizāciju, iesaucot vēl vairākus tūkstošus rezervistu, kas liecina par gatavošanos iespējamai sauszemes operācijai.

Atbildību par Jeruzalemes apšaudīšanu uzņēmies islāmistu kustības Hamas militārais spārns. Tā ir pirmā reize, kad izraēliešu un palestīniešu konflikta vēsturē islāmistu kaujinieki izšāvuši raķeti uz Svēto pilsētu.

Lai gan palestīniešu raķetes piektdien nav radījušas nekādus postījumus un nav arī cietušo, tās izraisījušas paniku gan Telavivā, gan Jeruzalemē. Tikmēr izraēliešu gaisa triecienu upuru skaits Gazas joslā sasniedzis 26 cilvēkus. Pēdējā gaisa triecienā piektdienas vakarā nogalināti trīs palestīnieši Maghazi bēgļu nometnē.

Līdz piektdienas apšaudēm Izraēla bija jau iesaukusi 16 000 rezervistu, taču, reaģējot uz trāpījumiem Telavivas un Jeruzalemes apkārtnē, aizsardzības ministrs Ehuds Baraks devis rīkojumu par vēl vairāku tūkstošu iesaukšanu. "Aizsardzības ministrs šovakar pavēlēja mobilizēt jaunus rezerves spēkus," aģentūrai AFP pavēstīja ministra pārstāvis, pieaugot bažām par neizbēgamo sauszemes operāciju, lai likvidētu raķešu palaišanas vienības. Savukārt kabineta sekretārs Cvi Hauzers savā Facebook vietnes kontā pavēstījis, ka šobrīd notiekot telefoniska ministru balsošana, lai apstiprinātu 75 000 rezervistu mobilizāciju.

AFP korespondents, kas atrodas pie Gazas joslas robežas, ziņo, ka robežas Izraēlas pusē vērojama tanku koncentrācija un nepārtraukta rezervistu straume, kas ierodas, lai pieteiktos savās vienībās. Tikmēr armija paziņojusi, ka tiek slēgti trīs galvenie ceļi, kas ved uz Gazas joslu.

Vēl pirms pēdējām apšaudēm Izraēlas vicepremjers Moše Jālons, kas ieņem arī stratēģisko jautājumu ministra amatu, brīdināja, ka Izraēla jau ir gatava plašam iebrukumam Gazas joslā, līdzīgam, kādu tā veica 2008. un 2009.gada mijā. "Mēs gatavojamies militārām operācijām, tostarp iespējai, ka [bruņotajiem] spēkiem gadījumā, ja apšaudes nebeigsies, jābūt gataviem ieiet Gazā," sacīja Jālons.

Tajā pašā laikā palestīniešu pašpārvaldes prezidents Mahmuds Abass televīzijā pārraidītā uzrunā piektdien paziņojis, ka tuvāko divu vai trīs dienu laikā uz palestīniešu teritorijām došoties ANO ģenerālsekretārs Bans Gimuns. Arī Bana pārstāvis apstiprinājis, ka ANO ģenerālsekretārs tuvākajā laikā dosies uz konflikta zonu, un diplomāti ziņo, ka viņš centīsies pārliecināt abas puses vienoties par uguns pārtraukšanu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Tūristu uzvedības dēļ aizsegs skatu uz Fudzi

Japānas pilsēta Fudzikavagučiko kļuvusi par kārtējo tūristu vidū īpaši iecienīto pilsētu pasaulē, kas spiesta ieviest pasākumus tūristu radīto neērtību mazināšanai, vēsta Associated Press.

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits