Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Fotokonkursa Dienas sēne 2021 rezultāti: ne tikai baravikas!

Vienpadsmitais pēc skaita un otrais, bet faktiski pirmais pandēmijas laika fotokonkurss Dienas sēne noslēdzies.

Faktiski pirmais pandēmijas laika konkurss Dienas sēne 2021 ir tāpēc, ka iepriekšējais, 2020.gada konkurss, lai arī noritēja mēnešos, kad pandēmija Latviju jau bija sasniegusi, tomēr īstais inficēšanās uzliesmojums sākās tikai vēlu rudenī, jau pēc Dienas sēnes 2020 noslēguma. Tātad teikt paldies antivakseriem par tādu apstākļu radīšanu, kad sēņošana un makšķerēšana ir vienīgie iespējamie izklaides veidi, atskaitot tupēšanu sociālajos tīklos un valdības lamāšanu, pirms gada vēl nevarēja. Konkursa popularitātes un skaisto sēņu fotobilžu bagātās ražas iemesls, tāpat kā līdz šim, bija jāmeklē latvieša un sēņu īpašajās attiecībās. 

Viens no šo attiecību svarīgākajiem punktiem ir tas, ka latvietis gatavs mesties ceļos tikai sēnes priekšā. Tātad, ja viņš padzird vai, nedod, Dievs, sociālajos tīklos ierauga, ka sēnes sākušas augt, tad viņu nekas cits vairs neinteresē, un viņš ir gatavs pārtraukt darba attiecības, ja darbs viņam liedz sēņu augšanas laikā doties uz mežu (īsts sēņotājs zina, ka uz mežu sēņot jādodas tikai darba dienās, ja tiešām grib atrast tādas sēnes kā baravikas). 

Tātad, ja latvietis uzzina, ka mežos sācies baraviku vilnis, tad Dienas sēnes rīkotāji, a/s Latvijas valsts meži un Diena, var būt droši, ka tūlīt arī konkurss saņems pilnu grozu skaistu sēņu fotogrāfiju.

Patiesībā jau Dienas sēnes rīkotāji par konkursa sekmēm ir droši vienmēr. Vienpadsmit gadu pieredze ļauj mums izsludināt konkursu arī tādos laika apstākļos, kad šķiet, ka sēnes Latvijā neaugs vispār – kā tas bija šāgada superkarstajā un supersausajā jūlijā, kad galvenā zinātniskā mīkla sēņu sakarā šķita viena: kur ceļmalas tirgotāji ņem gailenes, ja mežos to faktiski nav? Mūsu pieredze rāda, ka, piemēram, baraviku vilnis var sākties arī oktobrī. Bet pats svarīgākais apstāklis, kas nodrošina Dienas sēnes sekmes, ir fakts, ka sēnes aug cauru gadu, un Dienas sēne nebūt nav tikai baraviku, apškundziņu un sarkano mušmiru konkurss. Jā, baraviku viļņu laikā sēņu fotogrāfiju ir vairāk, jo mežos ir lielāks skaits sēņotāju. Taču – un tas laikam ir vienīgais antivakseru kustības pozitīvais pienesums, ka neskaita atklāsmi par tautas patieso izglītības līmeni – stingrie ierobežojumi neattiecas uz pastaigām mežā, tie šādas pastaigas tikai veicina. Un, tā kā šodien fotokamera ir gandrīz ikvienam, kam ir telefons, nevienai kaut cik izskatīgai sēnei nav cerību izvairīties no piedalīšanās konkursā Dienas sēne. Ja nu vienīgi liktenīgu sakritību brīžos, kad fotografēšanu nākas atlikt, lai paspētu aizmukt no lāča (lai gan mūsdienu cilvēki, kam uzturēšanās lielākoties virtuālajā realitātē radījusi ilūziju, ka katram ir septiņas dzīvības, droši vien nemuks no lāča, pirms nebūs kopā ar to uztaisījuši selfiju). Jā, no Vijciema puses konkurss Diena sēne 2021 saņēma maz bilžu, lai gan tās puses meži ir vieni no slavenākajiem sēņu mežiem Latvijā. Tas nozīmē tikai to, ka nākamā gada konkursa dalībniekiem nāksies pirms došanās mežā minēt mīklu “kur tagad, pēc bezkaunīgā lāču pāra izšķiršanas, dzīvo otrais lācis?”

Bet nu ķeramies pie Diena sēnes 2021 rezultātiem. Sēnēm nelabvēlīgajam jūlijam sekoja auksts un slapjš augusts, vidēji slapjš septembris un skaista oktobra pirmā puse, baraviku laiks neizpalika, bet tas nebija tik ražens, lai šāgada konkursam citas sēnes nemaz netiktu iesūtītas. Bruņoti ar pagājušajā gadā iznākušo sēņu bestselleru, Latvijas Nacionālā dabas muzeja mikoloģu Diānas Meieres un Initas Dānieles lieldarbu Lielā Latvijas sēņu grāmata (2020. gada visvairāk pirktā grāmata Jāņa Rozes grāmatnīcās), sēņotāji no 23.jūlija līdz 17.oktobrim iesūtīja daudzu un dažādu sēņu skaistus foto, un rezultātā baravikas tika apsteigtas!

 

  • Konkursa uzvarētāja, tātad visvairāk balsu ieguvušās fotogrāfijas autore ir Dzintra Zommere (bērzlapju foto no Launkalnes pagasta). Balva – laikraksta Diena abonements 6 mēnešiem!

 

  • Skaistākās fotogrāfijas autore – Svetlana Freimane (apšubeku un gliemežu foto no Virgas pagasta). Balva – laikraksta Diena pamatkomplekta plus KDi abonements 3 mēnešiem.

 

  • Interesantākā foto autore – Ilona Grodele (foto no Dundagas pagasta: maldinošā trihija Trichia decipiens vai krāterformas trihija Trichia crateriformis). Balva – laikraksta Diena pamatkomplekta plus SestDienas abonements 3 mēnešiem.

 

  • Sociālo tīklu atraktīvākā attēla autore – Diāna Strazda (foto no Cirmas pagasta: asins sēntiņa (Mycena haematopus). Balva – īpašie zābaki ar saukli Latvieša gēni liek meklēt sēni.

 

Apsveicam uzvarētājas un pārējiem sēņotājiem un pa mežu staigātājiem atgādinām, ka arī ziemā un agrā pavasarī drīkst nofotografēt interesantas sēnes, ko varēs iesūtīt nākamajā konkursā!


https://www.diena.lv/sene

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Ziņas

Vairāk Ziņas