Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +18 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 5. jūlijs
Edīte, Esmeralda, Andžejs, Andžs

Premjers pārmet IZM, ka tā nav iesniegusi informāciju par skolu neapmeklējošiem bērniem

Premjers Valdis Dombrovskis (V) otrdien valdības sēdē pārmeta Izglītības un zinātnes ministrijai (IZM), ka tā ilgstoši nav pildījusi tai doto uzdevumu iesniegt valdībai informāciju par skolas vecuma bērniem, kuri neapmeklē skolu.

Viņš norādīja, ka jau pērn 7.oktobrī dots uzdevums sagatavot informāciju par bērniem, kuri nekur nemācās, situācijas iemesliem, kā arī pasākumiem, kas tiek veikti, lai informācija būtu pilnīga. Uzdevums atkārtoti dots 13.janvārī, taču arī otrdien, kad valdībā tika izskatīti jautājumi par bērnu stāvokli Latvijā, tas nav izpildīts.

Premjers pauda viedokli, ka situācijā, kad nav informācijas par vairāk nekā 11 000 bērnu, vajag rīkoties. Otrdien izskatīšanai valdībā sagatavotajā Labklājības ministrijas ziņojumā, atsaucoties uz Izglītības kvalitātes valsts dienesta datiem, minēts, ka 2010.gadā nevienā izglītības iestādē nebija reģistrēti 11 327 jeb 5% bērnu.

IZM valsts sekretārs Mareks Gruškevičs solīja noskaidrot, kāpēc no ministrijas puses nav iesniegta prasītā informācija. Viņš arī paskaidroja, ka attiecībā uz bērniem, kas skolu kavē, sistēma ir sakārtota. Proti, nesen pieņemtās normas paredz, ka skolai šādos gadījumos ir pienākums sazināties ar vecākiem. Ja no viņiem nekāda informācija netiek saņemta, nekavējoties jāinformē pašvaldība un sociālie dienesti.

Savukārt vēl aptuveni 3000 bērnu ir tādi, kuri ir reģistrēti Iedzīvotāju reģistrā, bet nav reģistrēti nevienā izglītības iestādē, un nav skaidrs, kur viņi atrodas. Pašvaldības esot iesaistījušas bērnu meklēšanā, un, piemēram, Daugavpils ir veiksmīgi viņus arī atradusi. Pašreizējā informācija liecina, ka aptuveni puse neatrodas valstī jau ilgstoši.

Iepriekš IZM dotajā uzdevumā tika norādīts, ka bērnu, kas nemācās, skaits ir satraucoši liels, un vienlaikus nav nekāda skaidrojuma šī kopīgā skaita sadalījumam noteiktajās grupās, piemēram, "adoptēts", "anulēta deklarētā dzīvesvieta", "bezvēsts prombūtnē", "neapmeklē izglītības iestādi citu iemeslu dēļ", "pašvaldība nav informēta". Šī iemesla dēļ IZM tika lūgts sadarbībā ar iesaistītajām institūcijām sagatavot detalizētu informāciju par minētajiem datiem un veiktajiem pasākumiem, lai ministrijas rīcībā būtu pilnīga informācija par to bērnu skaitu, kas neapmeklē skolu, un šādas situācijas iemesliem.

Tagad IZM dotas divas nedēļas laika izpildīt uzdevumu.

Jau ziņots, ka vakar tika publiskoti Izglītības kvalitātes valsts dienesta apkoptie dati, saskaņā ar kuriem uz ārvalstīm devušies 7674 skolēni obligātajā izglītības vecumā, bet kopā šajā mācību gadā nevienas Latvijas skolas sarakstā nav 12 481 skolēns. Pašvaldībām ir izdevies noskaidrot, ka no 12 481 skolēna, kas nav nevienas izglītības iestādes sarakstā, ārvalstīs ir 7674 skolēni, pašvaldībām nav informācijas par 3595 skolēnu skolas neapmeklēšanas iemesliem, 275 skolēni skolu neapmeklē citu iemeslu dēļ, 72 bērniem ir piešķirta invaliditāte tādā pakāpē, kuras dēļ bērns nevar apmeklēt skolu, bezvēsts prombūtnē ir 45 skolēni, no ārvalstīm iebraucis 41 skolēns, taču skolu neapmeklē, ilgstoši slimo deviņi bērni, uz ārvalstīm adoptēti - astoņi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Jaunumi

Vairāk Jaunumi