Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Piektdiena, 17. maijs
Umberts, Herberts, Dailis

Krievijas vieglatlēti nevarēs piedalīties Riodežaneiro olimpiskajās spēlēs (papildināts 22:42)

Krievijas vieglatlēti sistemātisko dopinga pārkāpumu dēļ nevarēs piedalīties šovasar gaidāmajās Riodežaneiro olimpiskajās spēlēs, jo Starptautiskā Vieglatlētikas federācija (IAAF) piektdien atstājusi spēkā Krievijas Vieglatlētikas federācijas (VFLA) diskvalifikāciju, paziņoja VFLA ģenerālsekretārs Mihails Butovs.

"Varu apstiprināt, ka diskvalifikācija paliek spēkā," aģentūrai TASS sacīja Butovs, gan neatklājot citas IAAF lēmuma nianses.

Tiesa, IAAF paziņoja, ka dažiem krievu sportistiem varētu tikt dota iespēja startēt Riodežaneiro, taču tikai tiem, kas dzīvojuši un trenējušies ārzemēs, līdz ar to nav atradušies Krievijas vieglatlētikas sistēmā.

To, vai šādi sportisti varētu tikt pielaisti olimpiskajām spēlēm, noteiks IAAF antidopinga padome, piedevām viņi olimpiskajās spēlēs nevarētu pārstāvēt Krievijas komandu, bet startēt kā neitrāli sportisti. Par šādu sportistu pielaišanu spēlēm vēl gan būtu jālemj Starptautiskajai Olimpiskajai komitejai (SOK), taču tiesības, ļaut vai neļaut vieglatlētiem piedalīties starptautiskās sacensībās pieder tikai IAAF, norādījis organizācijas prezidents Sebastians Ko.

"Ja būs individuāli sportisti, kuri varēs pierādīt, ka nav bijuši Krievijas vieglatlētikas sistēmā, jo atradušies ārzemēs un tur bijuši spēcīgas antidopinga sistēmas dalībnieki, ieskaitot efektīvas pārbaudes, tad viņi varētu pretendēt uz iespēju iegūt individuālas atļaujas piedalīties starptautiskās sacensībās nevis kā Krievijas, bet kā neitrāli atlēti," norādījis Ko.

IAAF arī paziņoja, ka Krievijas vieglatlētikai šobrīd vajadzgi vēl gandrīz divi gadi, lai sakārtotu savu saimniecību un izpildītu Pasaules Antidopinga kodeksa nosacījumus.

Jaunākais Pasaules Antidopinga aģentūras (WADA) ziņojums liecina, ka arī šogad bijušas problēmas ar dopinga analīžu iegūšanu Krievijā, jo WADA darbiniekiem nācies saskarties ar drošības iestāžu pretestību, kā arī Krievijas sportistu izvairīšanos no analīžu nodošanas. WADA informēja, ka laika posmā no 15.februāra līdz 29.maijam Krievijā dažādu iemeslu dēļ ir atceltas vai nav notikušas 736 iepriekš plānotas dopinga pārbaudes.

Tikmēr Krievijas sporta ministrs Vitālijs Mutko atzina, ka šāds IAAF lēmums jau bija sagaidāms.

"Mēs jau gaidījām, ka šāds lēmums tiks pieņemts. Neskatoties uz to, esam pamatīgi vīlušies, jo šis ir bezprecendenta gadījums, kad vienas nācijas vieglatlētiem netiek dota iespēja startēt olimpiskajās spēlēs. Mēs vēl cīnīsimies un mūsu reakcija sekos," norādīja Mutko.

Vēl ceturtdien Mutko pauda, ka valsts ir izpildījusi visus IAAF kritērijus saistībā ar dopingu, lai tās atlētiem atļautu startēt Riodežaneiro olimpiskajās spēlēs.

Savukārt divkārtējā olimpiskā čempione Jeļena Isinbajeva paziņojusi, ka vērsīsies Eiropas Cilvēktiesību tiesā, jo šo IAAF lēmumu uzskata par diskriminējošu.

Pērn atklātībā nonāca Pasaules Antidopinga aģentūras (WADA) neatkarīgās izmeklēšanas komisijas ziņojums, kurā bija teikts, ka sistemātisko dopinga pārkāpumu dēļ IAAF būtu jādiskvalificē VFLA un jāliedz tās atlētiem dalība Riodežaneiro olimpiskajās spēlēs. IAAF vēlāk arī lēma par Krievijas pagaidu diskvalifikāciju, kas nu atstāta spēkā.

Tāpat diskvalifikācija tika piešķirta arī Krievijas Antidopinga aģentūrai (RUSADA).

Savukārt 21.jūnijā sanāksmi rīkos Starptautiskā Olimpiskā komiteja (SOK), lai lemtu par dažu atsevišķu Krievijas vieglatlētu dalību Olimpiādē.

Riodežaneiro olimpiskās spēles notiks no 5. līdz 21.septembrim.

papildināts viss teksts 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Turpmāk nebūs vieglāk

Izlasi pēc smaga zaudējuma Vācijai eksaminēs spēcīgās Zviedrijas un Slovākijas valstsvienības.

Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi