Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +9 °C
Daļēji saulains
Otrdiena, 16. aprīlis
Mintauts, Alfs, Bernadeta

Spītējot veselības likstām

Inese un Jolanta Tarvidas pirms Eiropas čempionāta smagā formā pārslimoja Covid-19.

Cīņu par Tokijas olimpisko spēļu ceļazīmēm turpina māsas Inese un Jolanta Tarvidas. Latvijas tekvondo pārstāves aizvadītajā nedēļā startēja Eiropas čempionātā, un krietni labāk veicās Inesei, kas svara kategorijā līdz 57 kilogramiem izcīnīja bronzu, bet jaunākā māsa Jolanta startēja kategorijā līdz 62 kilogramiem un izstājās 2. kārtā.

Pirms Eiropas čempionāta uz treniņprocesu un veselību nopietnu iespaidu atstāja inficēšanās ar Covid-19. Māsas vīrusu saķēra sacensībās marta sākumā. Viņas startēja Bulgārijā, bet pēc tam pārbrauca uz Turciju. Jāatzīmē, ka ar Covid-19 saslima liela daļa sacensību dalībnieku, tāpēc grūti pateikt, no kurienes bija vīrusa pirmavots.

"Precīzi nezinu, kur tieši inficējos – Bulgārijā vai Turcijā. Mēs pārbraucām no vienām sacensībām uz otrām. Daudzi sportisti beigās bija pozitīvi, tāpēc skaidrs, ka kaut kur dabūjām vīrusu. It kā visi visu ievēroja, veica testus, tomēr daudzi saslima, tostarp mēs ar māsu," intervijā laikrakstam Diena atklāja Inese Tarvida.

Lai gan jauniem un sportiskiem cilvēkiem slimības gaitai vajadzētu būt vieglākai, tomēr Tarvidu gadījumā bija gan drudzis, gan pamatīgs bezspēks. "Bija trakāk, nekā biju iedomājusies. Domāju, ka nebūs tik liels efekts uz mani. Es jau tā reti slimoju, daudz sportoju un piekopju veselīgu dzīvesveidu. Bija pasmagi. Vairākas dienas pavadīju gultas režīmā. Nebija spēka neko darīt. Dažas dienas bija liels drudzis un ļoti liels bezspēks. Protams, pazuda gan garša, gan oža, kas tikai nesen atgriezās. Principā kādu nedēļu nebija pārāk labi, bet vistrakāk bija trīs dienas," Covid-19 slimošanas gaitu raksturo Inese.

"Kad atgriezāmies Vācijā no Turcijas sacensībām, sākām just simptomus. Tad sapratām, ka tas ir Covid-19 vīruss. Tas bija apmēram pirms mēneša," notikumus atceras jaunākā Tarvidu māsa Jolanta. "Bijām karantīnā, negājām uz treniņiem, un bija slikta pašsajūta. Kad braucām uz Vāciju, tests bija negatīvs, tomēr jau tobrīd bija jūtami simptomi pēc Turcijas sacensībām." Lai gan, visticamāk, ar Covid-19 sanāca inficēties tieši Turcijā, pasaules reitinga turnīrā Stambulā Jolanta izcīnīja pirmo vietu kategorijā līdz 62 kilogramiem, lai gan bija izlikta ar sesto numuru. "Uzvarēju piecas cīņas. Bija diezgan grūti, jo startēja arī sportistes no Āzijas. Spēcīga konkurence. Protams, liels prieks par uzvaru. Ļoti smagi gāja pusfinālā pret irānieti (Jaldu Valinedžadu – aut.). Kopumā turnīrā nepieļāvu daudz kļūdu, bet Eiropas čempionātā gāja sliktāk. Tur uzvarēju pirmo cīņu pret ukrainieti (Veru Procvetajevu – aut.). Otrajā kārtā bija ļoti līdzīgs rezultāts pret meiteni (Kimiju Alizadi, 2016. gada olimpiskajās spēlēs izcīnīja bronzu), kas šobrīd pārstāv bēgļu komandu un ir no Irānas. Cīņa bija smaga, un zaudēju papildlaikā. Šoreiz tik ļoti nepaveicās! Ceturtajā papildraundā bija milzu stress un pieļāvu kļūdu."

Jolanta Eiropas čempionātā kategorijā līdz 62 kilogramiem izstājās otrajā kārtā, bet viņas māsa Inese vieglākajā – līdz 57 kilogramiem – kategorijā izcīnīja trešo vietu. "Tās bija svarīgas sacensības olimpiskajai kvalifikācijai, lai redzētu, kādā sportiskā formā esmu un ko varētu sagaidīt. Tagad esmu ieguvusi lielāku pašapziņu. Esmu apmierināta par rezultātu, jo tikko pārslimoju Covid-19. Tikai desmit dienas pirms Eiropas čempionāta biju izveseļojusies. Šķita, ka, iespējams, pietrūks spēka vai būs problēmas ar elpošanu, tomēr viss bija labi un nostartēju veiksmīgāk, nekā cerēts," savu sniegumu pozitīvi vērtē Inese. "Pusfinālā zaudēju turcietei (Haticei Ilgunai – aut.), kas jau ir kvalificējusies olimpiskajām spēlēm. Man bija būtiski, lai ierindotos augstāk par tām sportistēm, kas būs olimpiskajā kvalifikācijā. Tas man palīdz mentāli. Tās meitenes, kas izcīnīja zeltu un sudrabu, jau ir kvalificējušās Tokijai. Cīņā, kur zaudēju, tiesnesis, manuprāt, pieļāva pāris kļūdu. Turciete ir viena no labākajām pasaulē šajā svara kategorijā, tomēr neteikšu, ka tā bija neuzvarama cīņa. Dažas kļūdas pieļāvu pašas neuzmanības dēļ."

Jau pēc dažām nedēļām Bulgārijas galvaspilsētā Sofijā 7. un 8. maijā norisināsies olimpiskais kvalifikācijas turnīrs. Inese būs viena no galvenajām favorītēm. "Pēc reitinga būšu izlikta ar pirmo numuru, tomēr, tā kā es zinu sportistes, kas tur piedalīsies, varu pateikt, sešas labākās meitenes ir līdzīga līmeņa. Kvalificēsies tā, kura būs labāk noskaņojusies un nebūs lielā stresā, jo zinu, ka olimpiskajā kvalifikācijā daudzi neiztur spiedienu. Izredzes ir diezgan lielas gan man, gan citām meitenēm, tomēr kvalificēsies tikai divas. Būšu izsēta ar pirmo numuru. Otrais un trešais numurus būs otrā zarā, ko varēšu satikt tikai finālā, bet, ja godīgi, ceturtais un piektais numurs ir spēcīgākas meitenes, līdz ar to pusfinālā, kas būs izšķirošā cīņa par ceļazīmi, teorētiski būs stiprāka pretiniece. Tas, ka esmu ar pirmo numuru, šoreiz man ir neizdevīgāk, labāk būtu ar otro."

Vienai bija jāmaina kategorija

Olimpiskās kvalifikācijas turnīrā no katras svara kategorijas kvalificēsies divas sportistes, tāpēc izšķirošā cīņa par ceļazīmi būs tieši pusfinālā, nevis finālā. Abas māsas kādu laiku startēja vienā svara kategorijā, tomēr uz olimpiskajām spēlēm katrā kategorijā tiek tikai vienas valsts pārstāve, tāpēc bija jāizšķiras par to, kura ies uz smagāko 67 kilogramu kategoriju. Lēmumu pieņemt bija diezgan viegli, jo jaunākā māsa Jolanta ir garāka un lielāka par Inesi, turklāt svaru līdz 57 kilogramiem viņa tagad pat nevarētu nomest. Jolantai ērtāka ir 62 kilogramu kategorija, tomēr olimpiskajās spēlēs tādas nav, tāpēc jāveic diezgan liels lēciens. "Izvēlējos startēt augstākā kategorijā, jo Inesei zemākajā kategorijā ir labāki rezultāti, viņa ir ļoti spēcīga un ar lielām izredzēm kvalificēties olimpiskajām spēlēm. Esmu gan smagāka, gan garāka un šobrīd nevarētu līdz 57 kilogramiem nomest svaru. 67 kilogramu kategorija nav man īsti piemērota, tomēr labāk ir mēģināt startēt nekā neko nedarīt," kategoriju maiņu skaidro Jolanta. Pretinieces būs spēcīgākas, garākas un stabilākas, tomēr latvietes trumpis varētu būt ātrums. "Būs ļoti liels pārsteigums, ja kvalificēšos. Protams, ceru to izdarīt, bet necenšos kaut ko prognozēt. Kā būs, tā būs. Ja neizdosies, turpināšu trenēties un gatavoties nākamajai olimpiādei," atzīst Jolanta.

Ikdienā tekvondo sportisti sver parasti par vairākiem kilogramiem vairāk nekā sacensībās, pirms kurām atlikušais svars ir jānomet, lai iekļautos svara kategorijā. "Kā jau visos cīņas sporta veidos ar kategorijām, pirmajās nedēļās svaru met nost ar diētu, bet pēc tam nomet uz ūdens rēķina, izmantojot ķermeņa dehidrēšanu, – palīdz sauna, karstās vannas un citas metodes. Sportistu svēršana notiek dienu pirms sacensībām no rīta. Tomēr, lai sporta veidu padarītu drošāku, tieši cīņas dienā nejauši izvēlētus sportistus izsauc uz pārsvēršanu. Svara pieaugums nedrīkst būt lielāks par pieciem procentiem. Tāda sistēma ir pāris gadu, lai sportisti pārāk neaizrautos ar svara nomešanu. Ja svara pieaugums ir lielāks par pieciem procentiem, seko diskvalifikācija," nianses skaidro Inese. Līdz kvalifikācijas turnīram māsas nekur citur nestartēs un gatavosies cītīgi Vācijā, Frīdrihshāfenē, kur viņas dzīvo un trenējas jau vairākus gadus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Čempionu mentalitāte

Feldmanis: iegūta ceļazīme un papildu laiks, lai sagatavotos olimpiskajām spēlēm.

Mājas sienas palīdz

Zeļļi soli no pusfināla, BK Ventspils izšķiroša cīņa Tallinā.

Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi