Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Turnīrā Valkā atmasko bēdīgi slaveno šahistu Rausi

Aizvadītās nedēļas nogalē Valkā šaja piemiņas turnīrā uz brīdi piedalījās bēdīgi slavenais Igors Rausis, taču vairāku šahistu vērīgās acs dēļ viņš ātri tika atmaskots un sacensības vēlāk pameta bez skandāla, sarunā ar ziņu aģentūru LETA pirmdien teica Vsevoloda Dudzinska piemiņas turnīra direktors Māris Koops.

Svētdienas vakarā šaha pasauli pāršalca skandāls, kurā par galveno varoni vēlreiz savā karjerā kļuva Igors Rausis, kurš nu jau pazīstams ar vārdu Isa Kasimi. Latviju reiz pārstāvējušais šahists, kurš turnīros jau labu laiku startē ar Čehijas pasi, 2019.gadā Strasbūras turnīrā tika pieķerts krāpjoties.

Sportists Strasbūras turnīra laikā devās uz tualeti, kur organizatoriem izdevās uzņemt fotoattēlu, kurā Kasimi redzams lietojot mobilo tālruni. Šāda rīcība turnīros nav atļauta, par ko Kasimi vēlāk no Starptautiskās Šaha federācijas (FIDE) saņēma sešu gadu diskvalifikāciju, jo atzinās, ka negodprātīgi rīkojies arī vēl divās sacensībās, lai arī vairākiem šī sporta pazinējiem bijušas aizdomas par ilgāku krāpšanos.

Kā ar rāvienu tikt prom no šaha. Saruna ar Igoru Rausi 

Tāpat Kasimi tika atņemts lielmeistara statuss. Viņš gan saglabāja savu starptautiskā meistara statusu (IM) un FIDE viņam neliedza turpināt trenēt šaha jauno paaudzi, kā arī tiesāt šī sporta divcīņas. Viņš gan nedrīkst piedalīties nevienā oficiālajā FIDE turnīrā.

Diskvalificētais šahists sestdien Valkā bija nolēmis piedalīties Vsevoloda Dudzinska piemiņas turnīrā, jo iepriekš pārliecinājies, ka sacensības nav reģistrētas FIDE uzskaitē.

Kasimi turnīrā tika piereģistrēts pēc telefona zvana, bet viņam neizdevās to noslēgt, jo trešās kārtas pretinieks atteicās spēlēt pret diskvalificēto šahistu. Lai arī portāls "chess.com" ziņo, ka Kasimi izstāšanos veicinājusi cita lielmeistara Artūra Neikšāna uzstājība, pats Neikšāns vēlāk savā "Facebook" lapā publicēja ierakstu, kurā sīkāk skaidroja sacensībās notikušo.

Neikšāns pauda, ka Kasimi trešo kārtu sasniedzis tāpēc, ka teju vai visu turnīru savu identitāti slēpis zem sejas maskas. Kad sasniegta trešā kārta, Kasimi pretinieks atteicies spēlēt, bet vēlāk turnīra direktors Māris Koops panācis, ka bēdīgi slavenais šahists atsauc dalību no turnīra.

Zīmīgi, ka Kasimi turnīra pirmajā kārtā cīņā pret Jāni Plitnieku nelietoja sejas masku, bet vēlāk to nenovilka. 

Neikšāns arī uzsvēra, ka notikušo īpaši saasināti uztvēris, jo nelaiķis Dudzinskis bija viņa pirmais treneris. Dudzinskis arī viens no iemesliem, kāpēc Neikšāns ir lielmeistara statusā.

Pats Kasimi turnīra laikā sarunā ar chess.com portālu uzsvēra, ka viņš Latvijas šaha sabiedrībā ir labi zināms, tāpēc neko neesot slēpis. Tāpat viņš uzsvēra, ka jau iepriekš piedalījies divās ne FIDE pārraudzībā esošās sacensībās.

Pirms Kasimi piespiedu izstāšanās turnīra tiesneši secināja, ka nevar piespiest sportistu izstāties, jo sacensības nav FIDE pārraudzībā. To pašu vēlāk Twitter pauda arī FIDE ģenerāldirektors Emīls Sutovskis, kurš atbildēja uz cita šaha lielmeistara Hikaru Nakamuras sašutumu.

"Šīs nebija FIDE pārraudzītas sacensības, tāpēc tehniski mēs nedrīkstam viņam [Kasimi] liegt tajās piedalīties," skaidroja Sutovskis. "Tomēr es sagaidu, ka organizatori šādos turnīros rīkosies labāko motīvu vadīti."

Pirmdien sarunā ar ziņu aģentūru LETA sacensību direktors Koops pauda, ka pats Kasimi pēdējo reizi redzējis 90.gados, kad sportista miesas būve bijusi krietni citādāka. Tāpat Kasimi pēdējos gados dzīvojis Prāgā, tāpēc neviens nemaz neaizdomājās, ka viņš varētu ierasties Valkā.

"Viņš turnīram piereģistrējās telefoniski. Nobrīnījos par uzvārdu Kasimi - padomāju, ka viņš varbūt ir arābs, bet, lai jau spēlē. Pats viņu pēdējo reizi redzēju 90.gados. Kopš tā laika viņš pamatīgi izmainījies - sakrities un arī nosirmojis. Tāpat Kasimi lietoja sejas masku," par bēdīgi slaveno šahistu teica Koops. "Turnīrs jau bija sācies, bet viens no dalībniekiem "sazīmēja", ka tas ir Igors."

"Domāju, ka gadījumā, ja viņš sākotnēji jau būtu atklājis savu identitāti, pārējie tik ļoti neprotestētu un arī, iespējams, piekristu šahista dalībai turnīrā. Taču bija personas, kurām tas negāja pie sirds. Arī es skeptiski vērtēju spēlētājus, kuri negodīgi spēlē."

Koops norādīja, ka pēc fakta konstatēšanas sazinājies ar Latvijas Šaha federācijas ģenerālsekretāru Albertu Cimiņu, kurš norādīja, ka sacensības nav FIDE pārraudzībā, tāpēc teorētiski Kasimi ļauta dalība.

"Mēs paši Covid-19 radītās pandēmijas dēļ bijām palaiduši garām, ka turnīrs FIDE jāpiesaka piecas nedēļas pirms tā sākuma. Lai arī izmatojam FIDE reitinga aprēķinu, turnīru nepiereģistrējām. Pandēmijas dēļ arī igauņiem neaizsūtīju reklāmu, un turnīrs būtībā tika noorganizēts pēdējās nedēļās," skaidroja Koops. "Tikai trīs nedēļas pirms sacensībām publicējām nolikumu."

Turnīra direktors norādīja, ka Kasimi nav diži protestējis par pārējo spēlētāju nostāju, lai arī patiesība teorētiski bijusi viņa pusē. Spēlētājam atgriezta dalības maksa, un visas puses šķīrušās mierīgā ceļā.

Kasimi savas karjeras laikā 1995.gadā tika kronēts par Latvijas čempionu, bet vēlāk arī trenējis Latvijas izlasi. Tāpat viņa vadībā trenējušies arī Čehijas, Bangladešas, Apvienoto Arābu Emirātu, Alžīrijas un arī citu valstu šaha meistari.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi