Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 10. maijs
Maija, Paija
Ierastā neziņa pirms sezonas ir bobsleja pilotam Oskaram Ķibermanim (att.). Spēka rādītāji viņam esot tajā pašā līmenī vai pat nedaudz labāki. Ātrums nedaudz mazinājies, jo bijušas traumas. "Kad sāksies sacensības, tikai tad redzēs, ko kurš spēj."

Bobsleja pilots Ķibermanis šosezon PK posmos mērķēs uz trijnieku

Mājas trasē Siguldā šajā nedēļas nogalē starptautisko sezonu sāks Latvijas bobslejisti. Eiropas kausa (EK) izcīņas sacensībās Latvija būs pārstāvēta ar trim ekipāžām, kuras pilotēs Oskars Ķibermanis, Uģis Žaļims un debitants Ralfs Bērziņš. Pasaules čempions Oskars Melbārdis atlabst pēc muguras operācijas un sacensību apritē plāno iekļauties janvārī. Kurš līdz Jaungadam būs pirmais pilots, pagaidām ir grūti izlobīt pat trenerim Sandim Prūsim. Pilota statusā olimpisko spēļu pieredze ir Ķibermanim, kurš intervijā Dienai atklāj, ka jaunās sezonas virzienā raugās ar īpašām cerībām.

Siguldas trasē jau pilnā sparā norit treniņbraucieni. Kādas ir pirmās atziņas?

Es testēju Eurotech kamanas, kas man bija jau pagājušajā sezonā, bet šovasar tās ir ievērojami pārbūvētas. Palikusi ir tikai ārējā čaula. Pagaidām izskatās, ka slīd normāli. Šīs kamanas jau var konkurēt ar BTC (Latvijas Bobsleja tehniskajā centrā izgatavotajām – M. Z.). ražojumiem. Katrā trasē gan ir sava specifika. Siguldas trasē pārbūvētās kamanas iet labi, tomēr visu laiku mēģinām kaut ko jaunu. Ir regulācijas iespējas, un uz katriem trim braucieniem pamēģinām kaut ko citu.

Ir iespēja kamanu slīdamību salīdzināt arī uz citu valstu fona?

Pagaidām ne. Siguldā gan ir arī citu valstu braucēji, piemēram, rumāņi un čehi, bet mēs trenējamies atšķirīgos treniņu laikos.

Uģis Žaļims brauc ar BTC kamanām, vismaz uz viņa fona ir iespēja izdarīt secinājumus.

Jā, protams, un secinu, ka ātrums ir labs. Man ir uztaisīts arī jauns BTC divnieks. Arī izmēģinājām, un arī bija labi, tomēr pagaidām vairāk cenšamies saprast, cik ātras varētu būt Eurotech kamanas. 

Vai nav papildus motivācija ar labākajiem stūmējiem sevi tagad apliecināt, kamēr nestartē Oskars Melbārdis?

Nav jau tā, ka es tagad no žiguļa iekāpšu pavisam cita līmeņa mašīnā. Pie slidām tikai būs pirmā vai otrā roka – redzēs, kā mēs ar Uģi sarunāsim. Man nav svarīgi – būšu es pirmais vai otrais komandā –, man ir savi mērķi, un vispirms jau rezultāts, ko sasniegt sacensībās.

Kādu rezultātu vēlies uzrādīt?

Šosezon jau gribētos puslīdz prātīgu sniegumu parādīt. Es ļoti ceru Pasaules kausa posmā iekļūt labāko trijniekā. Man ir bijusi ceturtā, piektā un sestā vieta, bet uz pjedestāla vēl neesmu uzkāpis.

Kurās trasēs ir labākas izredzes iekļūt trijniekā?

Es ceru uz labu rezultātu jau pirmajā Pasaules kausa posmā, kurā mēs startēsim. Tas būs pēc Jaungada Vācijas trasē Altenbergā. Tur man vienmēr itin labi ir veicies gan ar četrinieku, gan arī ar divnieku kamanām. Vinterbergā būs Eiropas čempionāts, un tur man labi ir veicies divnieku mačos. Vēl ir cerības uz Sanktmoricas trasi Šveicē.

Prūsis jau ir izteicies, ka Latvijai olimpiskajā sezonā Pasaules kausa apritē, visticamāk, būs divas starta vietas. Tas nozīmē, ka šī sezona būs svarīga, lai noskaidrotu, kurš aiz Melbārža būs otrais pilots.

Jā, tā laikam būs. 

Bobslejā joprojām esi meklējumos, kā pareizi būtu jāvada kamanas?

Protams, man vēl daudz ir jāmācās. No Ķipura esmu dzirdējis, ka par daudz kontrolēju kamanas... Es cenšos kaut ko mainīt savā braukšanas stilā, lai rezultāts būtu labāks. Es klausos, ko treneris saka, un mēģinu izpildīt.

Dažreiz nav tā, ka padomi atšķiras un tad īsti vairs nesaproti, kurš būtu labākais variants?

Ja ir divi dažādi viedokļi, es ņemu kaut ko pa vidam – kā man pašam liekas, un kādas ir manas sajūtas.

Četras sezonas ir aizvadītas Pasaules kausa apritē. Bobslejā esi vēl ceļa sākumā?

Es tā ļoti ceru. Tāpat es ceru, ka šajā sezonā viss būtiski mainīsies. Ka kamanas beidzot skries, ja tā var izteikties. 

Visu sarunu ar Oskaru Ķibermani lasiet pirmdienas laikrakstā Diena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Šilovs: Nevarēju pievilt komandas biedrus

Latvijas vārtsargs Artūrs Šilovs, aizvadot ceturto spēli Nacionālās hokeja līgas (NHL) Stenlija kausa izcīņā, centies parādīt savu labāko sniegumu, lai nepieviltu komandas biedrus, sarunā ar Zie...

Bronzas kodols saglabāts

Latvijas hokeja valstsvienībā būs pārbaudītas vērtības un septiņi jaunpienācēji.

Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi