Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

10 interesanti fakti par degvielas uzpildes stacijām

Agrāk degvielas uzpildes stacijas bija vieta, kur uzpildīt spēkrata degvielas tvertni, bet mūsdienās tās ir kļuvušas daudz funkcionālākas – tajos varam iegādāties dažādas auto preces, ēdienus, dzērienus un preces mājai un aktīvajai atpūtai, kā arī tās veicina sava zīmola atpazīstamību.

Degvielas uzpildes stacijā ir iespējams veikt tādas automašīnas apkopes lietas kā gaisa spiediena pārbaude riepās, stiklu mazgāšana vai pat visa auto apkope. Arvien biežāk zīmoli ar klientiem veido spēcīgas attiecības, veicinot lojalitāti, un degvielas cenas vairs nav vienīgais rādītājs, kurš nosaka šofera izvēli.

1.Benzīntanku peļņa veidoja no degvielas un precēm veikalā

Degvielas uzpildes stacijas peļņu gūst no diviem biznesa virzieniem - pārdotajām precēm veikalā un degvielas. Benzīntanku īpašniekiem augstās degvielas cenas arī patiesībā ir izaicinājums, jo tas ietekmē biznesa dinamiku. Cilvēki cenšas ekonomēt, ne tikai braucot mazāk, bet arī minimizējot ātros tēriņus veikalā. Peļņa palielinās tad, kad cenas degvielai krīt un cilvēki atgriežas pie ieradumiem vairāk pārvietoties.

2.Uzpildes stacijas vieta nav nejauša

Uzpildes stacijas vietas izvēle ir sarežģīts uzdevums. Tas galvenokārt ir pakārtots trīs aspektiem – satiksmes plūsma, ceļa nozīmīgums un konkurentu apstākļi noteiktajā rajonā. Šādi veidojas galvenā pieprasījuma un piedāvājuma līkne, kura ļauj atrast piemērotāko vietu degvielas uzpildes stacijai. Katrā valstī ir arī specifiska likumdošana, kas regulē staciju izbūvi, iekļaujot regulējumus par drošību un attālumu no citiem objektiem.

3.Uzpildes sūkņi ir viena no netīrākajām virsmām

Mēs ikdienā pieskaramies dažādām virsmām, kas bagātas ar baktērijām, piemēram, lifta pogām, bankomātiem, rokturiem u. c. Sūkņa rokturis ierindojams šī saraksta augšgalā. Tādēļ pēc degvielas uzpildes vienmēr ieteicams rokas nomazgāt vai notīrīt ar antibakteriālajiem līdzekļiem.

4.KFC aizsākumi ir degvielas uzpildes stacijā

Šīs labi zināmās ātrās ēdināšanas uzņēmumu ķēdes pirmsākumi meklējami divdesmitā gadsimta četrdesmitajos un piecdesmitajos gados, kad KFC dibinātājs, pārdodot degvielu, piedāvāja pusdienām iegādāties vistiņas. Viņa uzpildes stacijas konkurenci neizturēja, bet vistas gaļas restorāni ir pazīstami visā pasaulē.

5.Ne visur pasaulē uzpildīt degvielu drīkst šoferis pats

Lai gan pasaulē bieži sastopama prakse, ka stacijas darbinieki palīdz uzpildīt degvielu, tomēr pašapkalpošanās ir visierastākā uzpildes forma. Kamēr Eiropā un Kanādā tas ir vispopulārākais degvielas uzpildes veids, vairākās Latīņamerikas valstīs, piemēram, Brazīlijā pašapkalpošanās prakse nav ierasta sistēma, bet Oregona un Ņūdžersija ir tie ASV štati, kuros pašapkalpošanās likumiski nav atļauta.

6.Degvielu ietekmē temperatūra

Degviela, kas tiek uzpildīta dienvidu valstīs, atšķiras no tās, kuru uzpilda, piemēram, Skandināvijā. Aukstajos reģionos degvielā būs lielāks butāna līmenis. Tāpēc Latvijā un citās valstīs, kur ir izteikti siltais un vēsais gadalaiks, degviela tiek mainīta divas reizes gadā – ir ziemas un vasaras degviela.

7.Eiropas valsts, kur ir visvairāk uzpildes staciju

Itālija ir valsts ar lielāko degvielas uzpildes staciju skaitu. Te ir apmēram 22 tūkstoši benzīntanku, kas ir krietni vairāk nekā otrajā vietā esošajā Vācijā, kur ir aptuveni 15 tūkstoši staciju. Kopā Eiropā ir aptuveni 140 tūkstoši degvielas uzpildes staciju. Latvijā ir mazliet vairāk nekā 600 benzīntanku. Tas ir mazāk nekā Lietuvā, bet vairāk nekā Igaunijā.

8.Lētākā degviela ir Venecuēlā

Venecuēla, kurai ir lielākās jēlnaftas rezerves pasaulē, ir to valstu sarakstā, kur degviela ir vislētākā: vidēji divi centi par litru. Pasaulē ir trīs valstis, kur cena par degvielas litru ir zem 10 centiem. Otrā un trešā ir Lībija un Irāna. 

9.Augstākās degvielas cenas ir Honkongā

Honkongā degviela maksā nepilnus trīs eiro. Tas ir apmēram divas reizes vairāk par vidējo degvielas cenu. Tālāk sarakstu ar austākajām degvielas cenām veido Norvēģija un Īslande, kas nav pārsteigums, taču tālāk seko Grieķija, un tas gan rada izbrīnu.

10.Somijā atrodas pasaules skaistākā degvielas uzpildes stacija

Šis benzīntanks Niemenharju ir iemantojis svētlaimīgās uzpildes stacijas statusu (atrodas pie 3504 kilometrus garās E75 šosejas, kas ved no Grieķijas līdz Somijai). Atpūtas zonā ir restorāns, veikals, guļamtelpas un sauna. Kompleksu veidojis arhitektu birojs Studio Puisto Architects. Būves milzīgo jumtu balsta 24 koka sijas, kas atgādina kokus mežā aiz uzpildes stacijas. 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli

4 biežāk pieļautās kļūdas, rakstot CV

Laba un kvalitatīva CV izveidošana aizņem laiku - procesa laikā ir tik daudz nianšu pie kā jāpiedomā. Iepazīstieties ar četrām biežāk pieļautajām kļūdām, rakstot CV un paturiet tās prātā, lai nākamrei...

Saules paneļi: Kas jāzina pirms iegādes?

Saules paneļi ir šobrīd populārs risinājums, kas ļauj gan samazināt ar elektroenerģiju saistītās izmaksas, gan rūpēties par vidi. Taču, lai saules paneļu sistēmas uzstādīšanā ieguldītais patiešā...

Reklāmraksti

Vairāk Reklāmraksti