Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +9 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 24. aprīlis
Nameda, Visvaldis, Ritvaldis

20 padomi, kā padarīt virtuvi par labāku vietu

Virtuve ir mājas sirds - vieta, kur cilvēki mēdz baudīt mierīgus vakarus ģimenes lokā un izklaidēties draugu kompānijā. Virtuvei ir jābūt gan funkcionālai, gan vizuāli skaistai un estētiskai, tādēļ tās izveidei nepieciešama rūpīga plānošana. Lūk, 20 padomi, kas varētu Jums noderēt, ja vēlaties savu virtuvi padarīt par labāku vietu!

1. Izmantojiet vietu gudri

Padomājiet, kā un kur Jūs novietojat dažādas lietas. Pie galda glabājiet ēšanas piederumus, netālu no darba virsmas glabājiet maisiņus un glabāšanas traukus, pie trauku mazgājamās mašīnas glabājiet traukus, utt.

2. Veidojiet plašas ejas

Ikvienai virtuves ejai jābūt vismaz 90 cm platai. Ejām gatavošanas zonā jābūt aptuveni 107cm - 122cm platām. Plānojot ejas, attiecīgi pielāgojiet tām virtuves salas, galda virsmas, u.c. nozīmīgus virtuves objektus.

3. Plānojiet ērtu dizainu

Pārliecinieties, ka pārvietojoties netiek aizķerti rokturi, apgāzti trauki, utt. Vērtīgs padoms – nodrošiniet, ka ledusskapja novietojums ir ērts, un tas ir pieejams gan ikvienam garāmgājējam, gan cilvēkiem, kas gatavo un/vai uzkopj.

4. Plānojiet izvietojumu

Lai skapju un visu virtuves iekārtu durvis būtu funkcionālas, izplānojiet vietu durvju atstatumam un pagriešanas virzienam atbilstoši savam virtuves dizainam. Pārliecinieties, vai tad, kad durvis atvērtas vienlaikus, tās netraucē viena otrai.

5. Atrodiet piemērotāko vietu iekārtām

Iekārtas ir nozīmīga virtuves sastāvdaļa, un to atrašanās vieta ir atkarīga no virtuves dizaina un mērķiem. Tvaika nosūcēji no 220.lv ir universāli un iederas ikvienā dizainā.

6. Nosakiet salas funkcijas

Kad runa ir par virtuves salām, to forma tiešā mērā atkarīga no tās funkcijām. Ja uz salas virsmas vēlaties gatavot un baudīt maltīti, izplānojiet pietiekami daudz vietas, lai sala būtu droši atdalīta no citām virtuves zonām.

7. Plānojiet sēdvietu izvietojumu

Veidojot savu virtuvi, starp galda un ledusskapja virsmām noteikti plānojiet aptuveni 40 cm atstatumu – brīvā vieta paredzēta sēdvietām.

8. Nodrošiniet glabāšanas vietu

Cilvēkiem, kam ikdienā patīk gatavot, noteikti nepieciešams vairāk vietas, tādēļ jānodrošina glabāšanas vietu, kā plaukti, skapji, utt. Iestrādājot glabātuves dažādos augstumos, gatavošana kļūst vienkāršāka un ļauj iesaistīt arī bērnus.

9. Vajadzības gadījumā divkāršojiet

Otra mikroviļņu krāsns vai, piemēram, papildu mini ledusskapis var manāmi atvieglot ikdienu. Vajadzības gadījumā divkāršojiet virtuves iekārtas – sadzīves tehnika internetā varētu būt tieši tas, kas Jums nepieciešams!

10. Plānojiet piederumu izvietojumu

Novietojiet plauktus blakus, lai  virtuves piederumi un garšvielas vienmēr būtu pa rokai. Tāpat plānojiet arī pannu un katlu izvietojumu!

11. Atvieglojiet ūdens iegūšanu

Ja iespējams, krānu novietojiet blakus gatavošanas virsmai. Ja tas nav iespējams, un, lai nebūtu cauri virtuvei nepārtraukti jānēsā katli un trauki, kas pilni ar ūdeni, rīkojieties gudri – uzstādiet, piemēram, ūdens šļūteni!

12. Glabājiet asus priekšmetus uzmanīgi

Glabājiet nažus un citus asus priekšmetus, piemēram, pie magnētiskas virsmas, kas piestiprināta virs gatavošanas virsmas, pie sienas. Vienmēr pārliecinieties, ka asi priekšmeti ir visiem redzami un atrodas bērniem neaizsniedzamā vietā.

13. Izmantojiet otrreizēju pārstrādi

Izveidojiet skapi ar atsevišķiem konteineriem stiklam, plastmasai un metālam. Kādā tukšā atvilktnē varat turēt papīru. Ikvienā modernā virtuvē tiek izmantota otrreizēja pārstrāde!

14. Domājiet gudri/bērniem draudzīgi

Novietojiet itin visu bērniem nepieciešamo tur, kur viņi to varēs aizsniegt. Ņemiet vērā gan tādas lietas kā traukus un piederumus, gan uzkodas.

15. Pievienojiet vietu piezīmēm un zīmītēm

Oriģinālākam un interesantākam dizainam pievienojiet vietu piezīmēm un zīmītēm. Uzlieciet uz sienas, piemēram, ziņojumu dēli, tāfeli, kalendāru vai piezīmju grāmatiņu. Tāpat varat zīmītes ar magnētu piestiprināt pie ledusskapja. Tuvējā atvilktnē glabājiet rakstāmpiederumus!

16. Iestrādājiet papildu rozetes

Uzstādiet vairākas rozetes gan pie sienas, gan nedaudz virs zemes, gan uz salas – lai Jums būtu pieejama elektrība visur un vienmēr, kad tas nepieciešams!

17. Samaziniet uzkopšanas laiku

Centieties izvairīties no grūti tīrāmiem materiāliem, kā piemēram stikls. Matētas apdares nerāda  tik daudz netīrumu, cik spīdīgas. Arī tvaika nosūcēji var palīdzēt atbrīvot virtuvi no nepatīkamām gatavošanas smakām un netīrumiem.

18.Izvairieties no garlaicīgiem plauktiem

Aizmirstiet tradicionālos sienas skapjus, pievienojot dizainam interesantas detaļas, kā vīna plaukti vai puķu statīvi.

19. Izmantojiet gaišas krāsas

Tumšas krāsas shēmas vizuāli sašaurina telpu un padara to mazāk pievilcīgu. Ja nevēlaties gaišas sienas, noteikti izmantojiet gaišas mēbeles, īpaši tad, ja Jūsu virtuve ir ļoti maza!

20.  Piešķiriet akcentu

Košas flīzes, raibi grīdas pārklājumi.. Tas var šķist pārāk uzkrītoši, tādēļ izvēlieties vienu akcenta punktu! Papildiniet telpu ar mierīgākiem akcentiem, kas varētu izcelt gaišo sienu vai mēbeles.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli


Reklāmraksti

Vairāk Reklāmraksti