Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +6 °C
Viegls lietus
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

5 ieradumi, kas samazinās elektroenerģijas patēriņu

Kad dienas kļūst īsākas, bet vakari – garāki un tumšāki, aizvien biežāk aizdomājamies par elektroenerģijas patēriņu ikdienā. Protams, par to atgādina arī augošie cipari rēķina izrakstā. Eksperti lēš, ka mainot elektroenerģijas paradumus, varam samazināt izmaksas līdz pat 10%. Šajā rakstā noskaidro 5 ieradumus, kas samazinās elektroenerģijas patēriņu.

Pievērs uzmanību detaļām

Domājot par to, kā ietaupīt elektrību, visbiežāk domājam par to, ka parastās kvēlspuldzes jānomaina uz ekonomiskajām jeb LED spuldzēm. Jā, tas pilnīgi noteikti palīdz ietaupīt elektroenerģiju. Tomēr tikai retais atceras par nepieciešamību noslaucīt putekļus no spuldzēm. Vajadzētu ņemt vērā to, ka ar putekļu kārtu pārklājušās spuldzes patērē daudz vairāk enerģijas, lai apgaismotu telpu, nekā tīras un koptas spuldzes.

Neiegādājies sadzīves tehniku, pirms neesi iepazinies ar tehnisko raksturojumu

Svarīgi atcerēties, ka elektroenerģijas patēriņš atkarīgs no ierīcēm un sadzīves, kuru izmantojam. Iegādājoties jaunu sadzīves tehniku, piemēram, ledusskapi vai veļasmašīnu, pievērs uzmanību Eiropas Savienības izstrādātam marķējumam. Ja marķējums ir A, tātad ierīce patērēs mazāk enerģijas, nekā tāda, kurai ir B, C vai G. Jo vairāk plusiņu pie A, jo lielāks energoefektivitātes ietaupījums.

Tāpat atceries, ka ledusskapi nevajadzētu novietot blakus plītij – lai uzturētu nepieciešamo temperatūru, ierīcēm vajadzēs strādāt ar lielāku jaudu. Tātad arī elektroenerģijas patēriņš pieaugs. Tas pats notiek, ja ledusskapī ievieto karstu ēdienu. Starp citu, ledusskapis periodiski ir jāatkausē, jo elektroenerģijas patēriņš var pieaugt pat par 15–20% biezas ledus kārtas dēļ.

Atvieno elektroiekārtas

Ar to, ka izslēdz elektroiekārtas, ir nepietiekami. Tās jāatvieno arī no kontaktligzdas, jo visas ierīces, kam deg lampiņa, kad tās nedarbojas, tāpat patērē elektrību. Šādas degošās lampiņas var patērēt pat 70 kWh elektrības. Ietaupot šādu daudzumu, katru otro dienu ūdeni elektriskajā tējkannā varēsi vārīt bez maksas.

Pārdomā saimniekošanas paradumus

Tieši mazie paradumi ir tie, kas galu galā veido kopainu. Tādēļ ir vērts pievērst uzmanību arī šķietami mazsvarīgām lietām, piemēram:

  • Kad gatavo maltīti uz plīts, pannām un katliem liec virsū vāku – tas ļaus ietaupīt līdz pat 25% elektroenerģijas.
  • Mazgā veļu 60 vai 45 grādos. Mazgājot drēbes augstākā temperatūrā, enerģijas patēriņš pieaugs par 3–4 reizēm.
  • Centies saimniekot no rīta. Aprēķini liecina, ka, ieslēdzot trauku mazgājamo mašīnu vai veļasmašīnu, piemēram, plkst. 5.00–7.00 no rīta, nevis vakarā pēc darba, gadā izdosies ietaupīt aptuveni 30 eiro. Tas tamdēļ, ka elektrības cena svārstās no pieprasījuma.
  • Elektriskajā tējkannā vāri tikai nepieciešamo ūdens daudzumu – tādējādi ūdens uzvārās ātrāk un tu ietaupi elektroenerģiju.
  • Protams, klasika – atceries izslēgt gaismu telpā, kurā neuzturies.

Izmanto efektīvas uzskaites ierīces

Efektīvs veids, kā ietaupīt elektroenerģiju, ir pāriet uz viedajiem skaitītājiem. Tie uzskaita elektroenerģiju pēc diviem atsevišķiem tarifiem. Latvijā pilnīga elektroenerģijas skaitītāju nomaiņa uz viedajiem ir plānota līdz 2023. gadam.

Vari izmēģināt arī rozetes ar taimeri – tās var būt kā elektroniskas, tā mehāniskas. Ar taimeri aprīkotas rozetes automātiski ieslēdz vai izslēdz ierīces. Tas ļauj ieprogrammēt, piemēram, veļasmašīnas, multivārāmā katla vai ūdens boilera ieslēgšanu un izslēgšanu.

Mazākās lietas rada lielāko ietekmi

Svarīgi atcerēties, ka bieži vien tieši mazākās lietas rada lielāko ietekmi. Esi atbildīgs pret sevi, finansēm un dabu! Ja centīsies ieviest savā ikdienā ieradumus, kas taupa energoefektivitāti, jutīsies daudz mierīgāk – tev vairs nenāksies satraukties par jauniem rēķiniem un ņemt aizdevumu to apmaksai.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli


Reklāmraksti

Vairāk Reklāmraksti