Laika ziņas
Šodien
Sniegs
Rīgā 0 °C
Sniegs
Otrdiena, 23. aprīlis
Jurģis, Juris, Georgs

5 vērtīgi padomi jaunajiem autobraucējiem

Mūsdienās automašīnas ir aprīkotas ar neskaitāmām funkcijām un tehnoloģijām, kas braukšanas laikā novērš autovadītāja uzmanību. Statistika pierāda - viens no galvenajiem faktoriem, kuru dēļ visbiežāk notiek avārijas, ir mobilais tālrunis. Cilvēkiem, kas ar auto pārvietojas katru dienu, ar laiku izstrādājas profesionāla braucēja mehānismi un ātra reakcija, tādēļ īpaša piesardzība būtu jāievēro tiem, kas autovadītāja tiesības ieguvuši salīdzinoši nesen, nav droši par savām spējām un daudz ko vēl nav apguvuši. Lai padarītu ceļu satiksmi kaut nedaudz drošāku, esam apkopojuši 5 vērtīgus padomus jaunajiem autobraucējiem.

1.Noliec telefonu!

Īsziņu sūtīšana un/vai runāšana braukšanas laikā ir ārkārtīgi bīstama, un tā var būt liktenīga kļūda. Vienīgais iemesls, kādēļ, vadot transportlīdzekli, jālieto mobilais tālrunis, ir GPS. Ja Tev ir nepieciešams GPS, ierīko savā auto tālruņa turētāju, kam ir attālinātas vadības iespēja, tādējādi nebūs nepieciešams novērsties no ceļa, lai pārbaudītu savu atrašanās vietu un gūtu turpmākās norādes.

Lai arī šobrīd, iespējams, Tev tā neliekas, tomēr mobilā tālruņa lietošana ir ļoti traucējoša – vairāk nekā puse negadījumu, kas notikuši pēdējo piecu gadu laikā, notikuši tieši mobilā tālruņa dēļ, tādēļ to ieteicams lietot tikai tad, kad mašīna ir novietota stāvvietā.

2.Dod citiem priekšroku!

Pienāks brīdis, kad Tu nonāksi sarežģītā krustojumā vai citās situācijās, kad blakus nebūs neviena, kas pasaka, kā pareizi rīkoties. Šādās situācijās var būt grūti saprast, kam ir priekšroka. Ja nonāc šādā situācijā, vislabāk dot priekšroku citiem – ja brauksi vienlaicīgi ar citiem, kas nesaprot, kā rīkoties, visticamāk, notiks sadursme. Gaidot un dodot priekšroku citiem var paiet kāds laiks, taču Tu jebkurā gadījumā sasniegsi galamērķi. Svarīgākais šajā gadījumā nav ātrums, bet gan tas, lai vienmēr atrodies drošībā!

Viens no veidiem, kā mazināt uztraukumus un izdevumus situācijās, kad vadītāji viens otru nav sapratuši, kā rezultātā notikusi sadursme – kasko apdrošināšana. Šeit vari uzzināt savas kasko polises cenu!

3.Koncentrējies uz norādēm un pastāvi par sevi pats!

Jaunie autobraucēji visbiežāk ir pārņemti tieši ar zīmēm, taču jāatceras, ka ir arī daudzas citas lietas, kas jāņem vērā, atrodoties pie auto stūres. Diemžēl ar laiku autovadītāji norādēm mēdz piešķirt arvien mazāku nozīmi, uzskatot, ka nekas nenotiks, ja vienvirziena ielā tiks braukts pretējā virzienā vai tiks nedaudz pārsniegts atļautais ātrums. Daudzos gadījumos izšķiroša loma ir arī tam, ka jaunais autobraucējs vēlas izrādīties draugiem, pierādot, ka ir prasmīgs un labāks par citiem, tomēr realitāte, diemžēl ir citāda – viņam trūkst nepieciešamo iemaņu.

Koncentrējies uz norādēm un nekādā gadījumā neseko citu autovadītāju piemēram vai tam, ko saka citi! Galu galā, viņš vai viņa, iespējams, neievēro ceļu satiksmes noteikumus, un, tā kā Tu sekosi piemēram, var rasties bīstama situācija. Tāpat vienmēr pārliecinies, ka ievēro luksoforu signālus – arī viens nepareizs pagrieziens var beigties letāli. Piedaloties ceļu satiksmē, pastāvi par sevi pats!

4.Ievēro distanci!

Mācoties autoskolā, liekas, ka satiksme ir mierīga, taču jāņem vērā, ka tas tā ir tikai tādēļ, ka daudzos gadījumos citi ceļu satiksmes dalībnieki respektē marķēto autoskolas mašīnu un to, ka vien mācies braukt. Pienāks diena, kad iegūsi autovadītāja tiesības un satiksmē nāksies doties patstāvīgi – tad redzēsi, ka patiesībā daudzi autovadītāji ir neapzinīgi un, diemžēl arī neiecietīgi.

Lai izvairītos no bīstamām situācijām. kuras izraisa pārgalvīgi braucēji, esi gudrāks un tālredzīgāks - vienmēr ievēro distanci! Ja starp Tevi un citiem transportlīdzekļiem vienmēr būs daudz vietas, vajadzības gadījumā varēsi ātri apstāties. Mēģini nodrošināt, lai starp Tavu un priekšā esošo auto būtu vismaz divi auto garumi. Ja brauc pa sniega klātiem vai apledojušiem ceļiem, pārliecinies, ka starp Tevi un priekšā esošo transportlīdzekli ir vēl vairāk vietas, jo apstāšanās ceļš būs garāks.

5.Neaiztiec radio!

Ikvienam patīk braukšanas laikā klausīties savu mīļāko mūziku – tas palīdz garos pārbraucienos īsināt laiku, kā arī uzzināt aktuālo informāciju par dažādiem notikumiem un gaidāmajiem laika apstākļiem. Taču radio, tāpat kā mobilais tālrunis, var novērst Tavu uzmanību, radot bīstamas situācijas.  

Ja Tavs auto aprīkots ar multifunkcionālu stūri, uz kuras ir vadības panelis, izmanto to, nevis pieliecies, lai pārslēgtu radio manuāli! Ja vēl joprojām neesi iepazinies ar sava auto vadības ierīcēm, velti laiku, lai to izdarītu. Neesi pārliecināts par to, kā kaut kas darbojas? Apskati auto rokasgrāmatu! 

Cilvēkiem, kas tik tikko ieguvuši autovadītāja tiesības un pie stūres sēdušies pavisam reti, ieteicams izslēgt radio vai citas atskaņošanas ierīces. Tas ļaus pierast pie ceļu satiksmes skaņām un tā, kā konkrētais auto apslāpē šīs skaņas.

Atceries – ceļu satiksmē nedrīkst piedalīties bez derīgas octa polises. Protams, ja iespējams, labāk iegādāties brīvprātīgo auto apdrošināšanu. Kasko cena nav maza, taču tas ir sava veida drošības garants, kas var būt noderīgs, īpaši jaunajiem autobraucējiem.

 

 

 

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli


Reklāmraksti

Vairāk Reklāmraksti