Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Aizdevums pret ķīlu vai bez ķīlas – Kas Jums ir piemērotāks?

Kredītus var iedalīt divās kategorijās, atšķirībā no tā, vai aizdevuma saņemšanai nepieciešama ķīla vai nē. Lai palīdzētu Jums izvēlēties piemērotāko kredīta veidu, nebanku aizdevējs AvaFin vieš skaidrību jautājumos par aizdevumu pret ķīlu un kredītu bez ķīlas.

 

Kas ir aizdevums pret ķīlu?

Aizdevums pret ķīlu ir finanšu pakalpojums, kurā kredīta ņēmējam jāsniedz ķīla kā nodrošinājums aizdevuma izsniegšanai. Gadījumā, ja kredīta ņēmējs nespēs pildīt savas saistības, proti, veikt kredīta maksājumus, kredītdevējs varēs izmantot ķīlu, lai segtu zaudējumus.

Par ķīlu var būt kustama manta vai nekustamais īpašums - Jūsu automašīna vai cits transportlīdzeklis, māja vai dzīvoklis, zemes gabals vai mežs, ko aizdevējs uzskata par pieņemamu ķīlu.

Visbiežāk šis aizdevums ir piemērots tiem, kas vēlas aizņemties vidēji lielas vai lielas naudas summas ilgtermiņā - piemēram, 100 000 eiro uz 30 gadiem.

Priekšrocības kredītam pret ķīlu

  • Zemāka procentu likme. Ķīla samazina aizdevēja risku, līdz ar to iespējams piedāvāt izdevīgākus aizdevuma līguma nosacījumus.
  • Lielāka aizdevuma summa. Ķīlas vērtība kalpo kā garantija aizdevējam. Ja ķīlas vērtība ir lielāka, kredītdevējs var piedāvāt arī lielāku aizdevuma summu, piemēram, līdz pat 70% no ieķīlājamā īpašuma (mantas) tirgus vērtības. Protams, kredītdevējs ņems vērā arī Jūsu kredītvēsturi, ienākumu apjomu u.c.
  • Garāks atmaksas termiņš. Aizņemoties lielākas naudas summas, Jums var būt īpaši svarīgi, lai ikmēneša maksājumi būtu mazāki, un kredītdevēji šādos gadījumos var piedāvāt gārāku atmaksas termiņu.
  • Pieteikšanās klātienē vai attālināti. Kredītam pret ķīlu iespējams pieteikties ne vien klātienē, bet arī attālināti.

Mīnusi kredītam pret ķīlu

  • Ieķīlātās mantas atsavināšana. Ja nespēsiet atmaksāt aizdevumu, aizdevējs ķīlas objektu var pārdot, lai atgūtu nenomaksāto parādu.
  • Lielāks gatavojamo un parakstāmo dokumentu skaits, lai novērtētu ķīlas vērtību un noslēgtu līgumu.
  • Ķīlas novērtējums. Jums piedāvātā aizdevuma summa var būt atkarīga no kredīta nodrošinājuma – īpašuma stāvokļa un tirgus vērtības, kas nozīmē, ja ķīlas vērtība būs zemāka par gaidīto, varat nesaņemt vēlamo aizdevuma summu.
  • Kredīta līguma slēdzējam jābūt īpašuma faktiskajam īpašniekam, vai arī pie zvērināta notāra jānoformē pilnvara, ar kuru īpašnieks atļauj konkrētai personai viņa vārdā ar īpašumu rīkoties.
  • Var tikt izvērtēts kredīta izmantošanas mērķis. Lai arī kredītu var izmantot dažādiem mērķiem, atsevišķi kredītdevēji patur tiesības izvērtēt kredīta izmantošanu.
  • Var būt papildu izdevumi, ko veido izmaksas par nekustamā īpašuma novērtēšanu un komisijas maksa par līguma noslēgšanu.

Kas ir aizdevums bez ķīlas?

Kredīts bez ķīlas ir finanšu pakalpojums, kam nav nepieciešama ķīla kā nodrošinājums aizdevuma izsniegšanai. Aizdevēji kā nodrošinājumu izmanto Jūsu ienākumus.

Visbiežāk kredītdevēji piedāvā aizņemties mazākas summas uz īsākiem atmaksas termiņiem, salīdzinot ar kredītu pret ķīlu. AvaFin piedāvā pieteikties patēriņa kredītam no 100 līdz 10 000 eiro ar atmaksas termiņu no 3 līdz 84 mēnešiem.

Priekšrocības kredītam bez ķīlas

  • Nav riska zaudēt ķīlas objektu. Ja Jums nav jāieķīlā īpašums, lai saņemtu aizdevumu, Jūs arī nezaudēsiet īpašumu un nezaudēsiet, ja aktīvu vērtība laika gaitā samazināsies.
  • Mazāka birokrātija un ātrāka atbilde par kredīta piešķiršanu, jo nav nepieciešams veikt ķīlas novērtēšanu.
  • Pieejamība. Kredītdevēji piedāvā noformēt aizdevumu internetā. Pieteikšanās process ir visai vienkāršs un ērts, jo nav nepieciešams kārtot dažādus dokumentus, kas saistīti, piemēram, ar ķīlas novērtējumu.
  • Piemērots, ja esat īrnieks un Jums nav īpašumu vai nevēlaties tos ieķīlāt. Ja Jums nepieder vērtīgi īpašumi, aizvien varat saņemt kredītu, neko neieķīlājot. Tomēr ņemiet vērā, ka kredīta piedāvājums tiks veidots balstoties uz Jūsu ienākumu apmēru, kredītvēsturi un atbilstību nosacījumiem.
  • Līdzekļu izmantošana dažādiem mērķiem. Piešķirto aizdevuma summu varat izmantot dažādiem mērķiem, kamēr kredīti pret ķīlu var būt paredzēti noteiktiem mērķiem.

Mīnusi

  • Nereti augstākas procentu likmes. Aizdevumiem bez ķīlas parasti ir augstākas procentu likmes, nekā aizdevumiem pret ķīlu, jo aizdevējs šajā gadījumā uzņemas lielāku risku.
  • Stingrāki atbilstības kritēriji. Tā kā kredīti bez ķīlas saistīti ar lielāku risku, to saņemšanai (īpaši aizņemoties lielākas summas) kredīta ņēmējam var būt jāatbilst stingrākām prasībām, tostarp augstākam kredītreitingam un stabiliem, lielākiem ienākumiem.
  • Mazāka aizdevuma summa, jo nav papildu nodrošinājuma.

Abiem aizdevumu veidiem ir savas priekšrocības un trūkumi. Bet tas, kurš kredīta veids būs piemērotāks Jums, atkarīgs no Jūsu finansiālās situācijas un vajadzībām.

Ja Jums ir nekustamais īpašums, ko esat gatavs izmantot kā nodrošinājumu, varēsiet iegūt aizdevumu ar zemāku procentu likmi, bet Jums ir arī jābūt gatavam zaudēt ķīlu, ja aizdevumu atmaksāt nespēsiet. Savukārt, ja summa, ko vēlaties aizņemties ir mazāka, nevēlaties ieķīlāt savu īpašumu, un naudu vēlaties saņemt ātrāk, piemērotāks būs kredīts bez ķīlas, taču tādā gadījumā jārēķinās ar augstākām procentu likmēm. AvaFin piedāvā kredītu bez ķīlas ar procentu likmēm no 7,99% gadā.

Lai pieņemtu lēmumu, pārdomājiet savu finansiālo situāciju, atmaksas spēju un riskus, kas saistīti ar katru aizdevuma veidu! Tāpat noteikti izpētiet konkrēto kredītdevēju, piedāvātos nosacījumus un procentu likmes, lai izvēlētos labāko piedāvājumu!

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli

Izcel savas mājas dizainu ar betona dakstiņu jumtu

Pareizi izvēlēts jumts var būtiski ietekmēt jūsu mājas kopējo estētiku. Betona dakstiņu jumts – kopējo vides atmosfēru. Tas ne tikai nodrošina izturību un ilgmūžību, bet arī piešķir šarmantu el...

Reklāmraksti

Vairāk Reklāmraksti