Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +4 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Brīdinājuma lampiņas auto panelī - ko der zināt?

Ar brīdinājuma lampiņu parādīšanos auto panelī, šķiet, ir saskāries ikviens autovadītājs. Daži no šiem simboliem ir nepārprotami. Tomēr ir svarīgi zināt, ko nozīmē katrs no tiem, lai zinātu, kā rīkoties tālāk.

 

Brīdinājuma lampiņas auto panelī var iedalīt divās daļās - informējošās un brīdinošajās. Šajā gadījumā par pamatu tiek ņemta luksofora sistēma:

  • Ja simbols ir zaļā krāsā, sistēma darbojas pareizi;
  • Ja lampiņa iedegās dzeltenā krāsā, kaut kas darbojas nepareizi. Nepieciešams pēc iespējas ātrāk veikt pārbaudi;
  • Sarkana simbola krāsa nozīmē, ka problēma ir nopietna un bīstama

Savlaicīgi un atbilstoši reaģējot uz brīdinājuma lampiņām auto panelī izvairīsies no bīstamām situācijām un lieliem auto remonta izdevumiem.

Populārāko brīdinājuma lampiņu skaidrojumi

Ar brīdinājuma lampiņu skaidrojumiem iespējams iepazīties auto īpašnieka rokasgrāmatā, kā arī dažādos interneta resursos.

Turpinājumā daži no biežāk sastopamiem brīdinājuma simboliem un to skaidrojumi.

Riepu spiediena brīdinājuma gaisma

Dzeltena izsaukuma zīme, kas atrodas tādā kā puslokā, liecina par to, ka vienā vai vairākās auto riepās spiediena līmenis ir pārāk zems vai pārāk augsts. Braukšana ar prasībām neatbilstošām riepām var būt bīstama un radīt transportlīdzekļa bojājumus. Ja panelī parādās šāds simbols, dodies uz tuvāko degvielas uzpildes staciju, lai pārbaudītu gaisa spiedienu riepās. Tam jābūt saskaņā ar auto ražotāja sniegtajām rekomendācijām.

Degvielas sūkņa simbols

Degvielas sūkņa simbols auto panelī norāda, ka drīz nepieciešama degvielas uzpilde. To noteikti nevajadzētu ignorēt, jo kurš gan vēlas ar savu auto palikt ceļa vidū.

Veiktspējas kontroles gaisma

Ja auto panelī parādās automašīnas un līkloču ceļa simbols, tas nozīmē, ka spēkrats zaudējis saķeri ar ceļa virsmu. Gaismiņa visbiežāk ieslēdzas intensīva sniega vai lietus gadījumos. Ja šajā gadījumā ir ieslēgta kruīza kontrole, to visdrošāk ir izslēgt.

Sarkanais temperatūras brīdinājums

Ja sava auto panelī redzi šādu simbolu, tas nozīmē, ka motors ir pārkarsis. Visticamāk, tas ir saistīts ar dzesēšanas šķidrumu, bet tam var būt arī citi iemesli. Jebkurā gadījumā ir svarīgi to novērst pēc iespējas ātrāk, lai izvairītos no nopietnākiem bojājumiem.

Bremžu sistēmas traucējumi

Aplī esoša izsaukuma zīme nozīmē, ka ieslēgta stāvbremze. Ja simbols deg visu laiku, tas var norādīt uz nodilušiem bremžu klučiem.

Ja panelī iedegas simbols ‘’ABS”, ir skaidrs, ka radušās problēmas pret-bloķēšanas sistēmā. Viens no iemesliem var būt zems bremžu šķidruma līmenis. Tas, līdzīgi kā izsaukuma zīme, var arī norādīt uz bremžu kluču nodilumu.

Gan bremžu šķidruma līmenis, gan bremžu kluču stāvoklis jāpārbauda regulāri, lai izvairītos no nepatīkamiem pārsteigumiem.

Eļļas kannas simbols

Vecmodīgais eļļas kannas attēls parāda, ka sistēma nedarbojas pienācīgi - vai nu ir nepietiekams eļļas daudzums vai arī tās cirkulācija ir neefektīva. Tas ir jārisina pēc iespējas ātrāk, jo bez pienācīgas eļļošanas var rasties nopietni automašīnas dzinēja bojājumi, kas ir ne tikai bīstami, bet arī izmaksā dārgi.

Akumulatora simbols

Ja pamani akumulatora simbolu, ir skaidrs, ka akumulatora uzlāde notiek nepareizi vai arī tai nav strāvas padeves. Dzeltenas krāsas gaismiņa visbiežāk norāda uz akumulatora vai ģeneratora problēmām.

Drošība pirmajā vietā

Brīdinājuma lampiņas auto panelī palīdz rūpēties par autovadītāja un arī apkārtējo drošību, tādēļ tās noteikti nedrīkst ignorēt. Tāpat brīdinājuma signālu neievērošana (pat ja tie ir tikai dzeltenā - brīdinājuma - krāsā) var novest pie dārga un sareģīta automašīnas remonta.

Par drošību uz ceļa palīdz rūpēties arī auto apdrošināšana. Ir jāņem vērā, ka OCTA polise ir obligāta prasība ikvienam motorizētam transporta līdzeklim, kas piedalās ceļu satiksmē. Izvēloties piemērotāko OCTA polisi, sākumā vērts iepazīties ar vairāku apdrošināšanas kompāniju piedāvājumiem, jo tie mēdz atšķirties ne tikai līguma nosacījumu un papildiespēju, bet arī cenu ziņā.

Visērtāk un ātrāk OCTA polises salīdzināt iespējams šajā mājas lapā. Turpat arī iespējams izvēlēto OCTA polisi iegādāties.

Papildus OCTA polisei iespējams noformēt arī KASKO polisi, kas ir brīvprātīga apdrošināšana, tomēr ir ļoti noderīga, jo atmaksā zaudējumus, kas transporta līdzeklim radušies ceļu satiksmes negadījumā vai trešo personu prettiesiskas darbības rezultātā.

 

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli

Drošā ķīmija ar "Biolar"

Cilvēki, kas ir tālu no ķīmijas jomas, dažreiz ļoti piesardzīgi izturas pret nozari un tās produktiem. Tas lielā mērā ir saistīts ar tā saucamiem "bīstamības apzīmējumiem", kas tiek drukāti ...

Reklāmraksti

Vairāk Reklāmraksti