Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

CO2 piesaistes kredīti – jauna iespēja lauku īpašumu saimniekiem

Klimata pārmaiņas un globālā sasilšana ir viena no mūsu planētas lielākajām problēmām, kas satrauc miljoniem cilvēku visā pasaulē. Cilvēku darbība, tostarp lielie rūpnieciskās ražošanas apjomi un lauksaimnieciskā ražošana, maina atmosfēras sastāvu un, lai samazinātu globālās siltumnīcefekta gāzu emisijas un cilvēku ietekmi uz klimatu, kā viens no efektīvākajiem risinājumiem ir CO2 piesaiste no atmosfēras. CO2 piesaistes kredīti ir jauna un unikāla iespēja lauku īpašumu saimniekiem, verificējot savas zemes, pārdot oglekļa kredītus un iegūt no sava īpašuma vairāk. Lauku īpašumu konsultāciju centrs “Zīles” kā vieni no pirmajiem Latvijā piedāvā zemju saimniekiem iespēju pelnīt jau šodien, pārdodot CO2 piesaistes kredītus.

 

CO2 piesaiste no atmosfēras

CO2 piesaiste ļauj klimatam atgūt “līdzsvaru” un mazināt siltumnīcefekta gāzu emisiju radītās sekas, tāpēc Eiropas Savienībā aktīvi norit darbs pie normatīvā regulējuma izstrādes, kas paredzēs CO2 piesaistes kredītu pārdošanu ES Emisijas kvotu tirdzniecības sistēmā. Taču pagaidām CO2 kredītus ir iespējams pārdot komerciālajos tirgos, kamēr ES normatīvais regulējums vēl ir izstrādes un pieņemšanas procesā. Tā ir unikāla iespēja Latvijas lauku īpašumu saimniekiem verificēt savas zemes, lai pelnītu no CO2 piesaistes kredītu pārdošanas un vienlaikus arī samazinātu gaisa piesārņojumu.

CO2 piesaiste ilgtspējīgi apsaimniekotajos mežos

Kā viens no efektīvākajiem CO2 piesaistes veidiem ir ilgtspējīga meža apsaimniekošana, kas paredz gan meža kopšanu un atjaunošanu, meliorācijas sistēmu uzturēšanu un atjaunošanu, kā arī augsnes kvalitātes uzlabošanu, lauksaimnieciskajā ražošanā neizmantoto zemju apmežošanu un citus veidus meža īpašumu apsaimniekošanā, kas sekmē CO2 piesaisti. Latvijā vidējais rādītājs CO2 piesaistei uz hektāru zemes ir aptuveni 6 tonnas uz hektāru meža zemes. Savukārt īpašnieks par vienu tonnu piesaistītā CO2 var saņemt no 10 līdz 80 eiro par tonnu (cenu ietekmē dažādi apstākļi, verifikācijas metode, vieta).

Lai īstenotu ilgtspējīgu meža apsaimniekošanu, nepieciešamas zināšanas un pieredze šajā nozarē, tāpēc ieteicams vērsties pie mežsaimniecības ekspertiem “Zīles” pēc konsultācijām, lai uzzinātu visas apsaimniekošanas iespējas un kvalificētos CO2 kompensāciju saņemšanai.

Augsnes kvalitātes uzlabošana

Lauksaimniecības zemes kvalitātes uzlabošana un pareiza apsaimniekošana sekmē oglekļa piesaisti un saglabāšanu augsnē. “Zīles” viedā pieeja un pieredze zemes apsaimniekošanā palīdzēs ne tikai uzlabot augsnes kvalitāti un samazināt apsaimniekošanas resursu izmaksas, bet arī sniegs iespēju saņemt ienākumus par ģenerētajiem oglekļa kredītiem.

CO2 kredītu pārdošana ar “Zīles” konsultantu palīdzību

Lauku īpašumu konsultāciju centrs “Zīles”, kas piedāvā plašu mežsaimniecības pakalpojumu klāstu, tostarp arī pakalpojumus tiem, kuri pārdod mežu, palīdz īstenot meža un lauksaimniecības zemju īpašniekiem pareizu procesu kredītu iegūšanai un verifikācijai. CO2 kompensāciju saņemšanai kvalificēties var dažādi īpašumi – meža, lauksaimniecības, purva zemes, taču katrs gadījums ir individuāls, tāpēc aicinām vērsties pie “Zīles”, lai uzzinātu vairāk par iespējām savā īpašumā ģenerēt oglekļa kredītus.

Kā tas notiek? Īpašuma saimnieks iesūta informāciju par savu īpašumu, “Zīles” eksperti izvērtē iespējas un sagatavo piedāvājumu. Ja piedāvājums ir saistošs, tiek noslēgts līgums un veiktas nepieciešamās zemes apsaimniekošanas darbības un veikts verifikācijas process. Lauku īpašumu konsultāciju centra “Zīles” radītā platforma ļauj verificēt CO2 kredītus bez papildu izmaksām no lauku zemju īpašnieku puses. Ienāc ziles.lv un uzzini vairāk par CO2 piesaistes kredītu pārdošanu – iespēju izmantot savu īpašumā esošo zemju potenciālu papildu ienākumu gūšanai!

 

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli

Izcel savas mājas dizainu ar betona dakstiņu jumtu

Pareizi izvēlēts jumts var būtiski ietekmēt jūsu mājas kopējo estētiku. Betona dakstiņu jumts – kopējo vides atmosfēru. Tas ne tikai nodrošina izturību un ilgmūžību, bet arī piešķir šarmantu el...

Reklāmraksti

Vairāk Reklāmraksti