Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +7 °C
Viegls lietus
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Datora iegāde: noderīgi padomi, meklējot piemērotāko risinājumu

Dators ir neaizstājama ierīce daudziem, tādēļ ik pa laikam aktuāla arī jauna datora iegāde. Izvēle mūsdienās ir liela – lai tajā orientēties būtu vienkāršāk, piedāvājam dažus noderīgus padomus, kam pievērst uzmanību.

Portatīvais vai stacionārais dators

Vispirms jau jāizvērtē, kas vajadzīgs – portatīvais vai stacionārais dators. Arvien vairāk cilvēku izvēlas portatīvo datoru, jo tas ir vienkārši pārnēsājams un parocīgs lietošanai dažādos apstākļos. Savukārt stacionārais dators piemērots tiem, kuri to negrasās nest ārpus telpām. Vēl kāda priekšrocība – stacionārā datora remonts vairumā gadījumu izmaksā mazāk.

Datora procesors

Svarīgs aspekts ir arī datora procesors. No tā atkarīga datora spēja veikt dažādas darbības. Tiem, kuri iecienījuši datorspēles vai arī strādā ar jaudīgām programmatūrām, jāizvēlas dators ar jaudīgu procesoru.

Datori ar vidēju veiktspēju piemēroti ikdienišķām darbībām. Ieteicams izvēlēties daudzkodolu procesorus, jo tas nodrošina iespēju veikt vairākas darbības vienlaicīgi, piemēram, sērfot internetā un klausīties mūziku.

Datora operatīvā atmiņa (RAM)

Datora veiktspēja atkarīga no tā operatīvās atmiņas (RAM). Datora operatīvā atmiņa mēdz būt dažāda apjoma, piemēram, 1, 2, 4, 8, 16, 32 GB. Jo lielāks apjoms, jo lielāka datora veiktspēja.

Cietais disks

Jo lielāks cietais disks, jo vairāk datu tajā var glabāt. Īpaši būtisks šis aspekts ir, ja ir vēlme saglabāt daudz video un mūzikas failu. Būtiski, ka cietā diska ietilpību var palielināt, pieslēdzot ierīcei ārējo cieto disku.

Datora ekrāns

Tiem, kuri datorā mēdz skatīties filmas, noteikti jāizvēlas lielāks ekrāns. Taču vienlaikus arī jāņem vērā, ka dators ar lielāku ekrānu būs smagāks par kompaktākām ierīcēm.

Papildu iespējas

Noteikti jāizvērtē arī, kādas ir papildu iespējas un funkcijas – vebkamera, iespēja izmantot bezvadu internetu, atmiņas karšu lasītājs un citas.

Datora dizains

Būtisks kritērijs ir arī datora dizains. Ir cilvēki, kuriem šis faktors ir īpaši svarīgs, taču, izvēloties datoru, noteikti vajadzētu ņemt vērā arī tā tehniskos parametrus. Pateicoties plašajam piedāvājumam, katrs var izvēlēties savām prasībām un gaumei atbilstošāko risinājumu.

Operātājsistēma

Nopērkami datori gan ar, gan arī bez operētājsistēmas. Iegādājoties ierīci ar operētājsistēmu, tas jau būs gatavs lietošanai. Savukārt ierīce bez operētājsistēmas ļauj izvēlēties sev tīkamo risinājumu.

Datora cena

Vēl viens faktors, kas ietekmē datora izvēli, ir tā cena. Mūsdienās datori pieejami dažādās variācijās, atšķiras arī to cenas. Protams, jaudīgāki datori būs dārgāki par vienkāršām budžeta klases ierīcēm, tādēļ katram pašam jāizvērtē, kas tieši nepieciešams, kas no datora tiek sagaidīts.

Lai izvēlētos labāko datoru par pieejamāko cenu, vērts veltīt laiku piedāvājuma izpētei un vairāku variantu salīdzināšanai. Mūsdienās to iespējams izdarīt ne vien, apstaigājot specializētos veikalus, bet arī izmantojot interneta sniegtās iespējas. Tiešsaistē atrodama gan plaša informācija par dažādiem datoru modeļiem, gan citu lietotāju atsauksmes un speciālistu ieteikumi.

Arī iepirkties internetā ir vienkārši, turklāt to var izdarīt jebkurā sev ērtā laikā – neizejot pat no mājām. Kas vēl būtiski – iepērkoties tiešsaistē, spēkā ir distances līgums, kas pircējam dod tiesības 14 dienu laikā atgriezt preci atpakaļ pārdevējam.

Dators ir noderīga ierīce gan mācībās un darbā, gan izklaidēs. Ņemot vērā, ka tas lielākoties tiek plānots kā ilgtermiņa ieguldījums, svarīgi izvērtēt visus aspektus un izvēlēties labāko variantu. Neatkarīgi no izvēlētās tirdzniecības vietas, svarīgi iepazīties ar datora specifikāciju un garantijas nosacījumiem.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli


Reklāmraksti

Vairāk Reklāmraksti