Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +9 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Droša pārvietošanās ar auto rudenī - 5 ieteikumi ikvienam auto vadītājam!

Rudens Latvijā ierodas ar zeltainām lapām, skaistām lauku ainavām un gājputnu skaļajām balsīm. Rudens arī atgādina, ka vasara beigusies, ka lietus līst arvien biežāk un vakari kļūst arvien tumšāki. Tieši tāpēc rudens var kļūt par bīstamu gadalaiku autovadītājiem- slapjas lapas uz ceļiem, pretī braucošo automašīnu starmeši un pat dzīvnieki apgrūtina braukšanu un spēj izraisīt bīstamas avārijas situācijas uz ceļa. Esam apkopojuši 5 ieteikumus, ko ņemt vērā, lai pārvietošanās ar auto rudenī būtu droša.

1. Automašīnas tehniskā stāvokļa pārbaude

Pārejot no vasaras uz rudens sezonu, svarīgi ir veikt kārtīgu un pamatīgu automašīnas pārbaudi, tas arī palīdzēs automašīnu sagatavot ziemas sezonai. Jāpārbauda, vai deg visas lampas, varbūt nepieciešams tās noregulēt, jo rudenī īpaši jārūpējas, lai tiktu nodrošināta laba redzamība.

Jānomaina logu šķidrums uz ziemai piemērotu, jāpārbauda, vai logu tīrāmās slotiņas nav nodilušas. Vēl jāpārbauda eļļas līmenis, arī bremžu eļļa un motora eļļa. Jāpārliecinās, ka akumulators ir labā tehniskajā kārtībā. Jārūpējas, lai riepās ir atbilstošs spiediens. Šādi it kā sīkumi palīdzēs izvairīties no dažādām problēmām uz ceļa.

Mainoties sezonām arī jāpārbauda, vai nav beigusies auto apdrošināšana,  jo ar apdrošinātu auto atrasties uz ceļa ir drošāk. Ja nu gadījumā, kas atgadās, apdrošināšana var kalpot kā drošības spilvens.

2. Ziemas riepu iegāde

Tieši rudens ir  īstais brīdis, kad domāt par savlaicīgu vasaras riepu nomaiņu pret ziemas riepām. Latvijā ar ziemas riepām var braukt jau no 1.oktobra, obligātas ziemas riepas ir no 1.decembra līdz 1.martam. Jāatceras, ka ziemas riepu minimālajam protektoru dziļumam jābūt 4 mm. Tā kā Latvijas laikapstākļi rudenī brīžiem ir ļoti slikti un neparedzami, tad laicīga parūpēšanās par ziemas riepām spēs palīdzēt pret pamatīgākām galvas sāpēm vēlākā rudenī, kad sāksies pirmās salnas un apledojums uz ceļiem.

3. Pareiza ātruma izvēle

Latvijā rudens bieži vien ir lietains, uz ceļiem veidojas peļķes, kā bonuss klāt nāk arī sakritušās lapas, kas slapjumā kļūst glumas un ceļu padara slidenu. Arī tumšie vakari neatvieglo braukšanu vai redzamību. Tāpēc ir svarīgi izvēlēties laikapstākļiem piemērotu braukšanas ātrumu.

Jārēķinās ar to, ka uz slapja un glumām lapām piebiruša ceļa, bremzēšanas ceļs ir daudz garāks nekā uz sausa ceļa, iespējama arī sānslīde, kas var veicināt to, ka mašīnu nebūs iespējams savaldīt. Tas var izraisīt neparedzētās avārijas situācijas. Tāpēc - jo lēnāk brauksi, tālāk tiksi!

4. Tumšajā diennakts laikā jābrauc īpaši prātīgi

Apgrūtināta braukšana un redzamība rudenī ir iespējama arī diennakts gaišajā laikā, bet tieši tumšajā laikā ir jābrauc īpaši prātīgi, vairāk jādomā gan par pareizu ātruma izvēli, gan arī jāuzmanās no pretim braucošo auto gaismām, kas brīžiem mēdz pamatīgi apžilbināt.

Jāspēj laikus pamanīt, vai uz ceļa nav kādi neparedzēti šķēršļi. Ievērojot laikapstākļiem un diennakts stundai piemērotu ātrumu, būs iespējams laicīgi reaģēt uz situāciju, izvairoties no avārijas.

5. Uzmanies no dzīvniekiem uz ceļa!

Tieši rudenī dzīvnieki aktīvāk pārvietojas pa ceļiem un tieši rudens tumšajos vakaros tos grūtāk pamanīt. Tas jāņem vērā īpaši, ja sanāk braukt pa lauku vai braucot cauri mežainiem apvidiem. Labāk braukt nedaudz lēnāk, toties drošāk.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli

Kapu pieminekļi mirušo piemiņai un godināšanai

Cilvēks dzīvo tik ilgi, cik ilgi saglabājam viņu savās atmiņās. Rūpējoties par aizgājēja piemiņu, kapavietā vēlams uzstādīt kapu apmali vai kapu pieminekli. Tas ļaus nekļūdīgi atrast mirušā kapu n...

Reklāmraksti

Vairāk Reklāmraksti