Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Faktorings: svarīgākie jautājumi un atbildes

Faktorings ir viens no biznesa finansēšanas veidiem. Kā liecina aptaujas, uzņēmumi tiecas dot priekšroku šiem finansēšanas veidiem – banku kredītiem un līzinga uzņēmumu piedāvātajiem risinājumiem. Pieņemam, ka tieši šie finansēšanas instrumenti ir vislabāk pazīstami biznesam, bet par citiem varbūt ir mazāk informācijas. Tāpēc aicinām uzzināt atbildes uz svarīgākajiem jautājumiem par vienu no finansēšanas veidiem – faktoringu, ko vēl dēvē par rēķinu finansēšanu.

Kādi ir faktoringa veidi?

Lai arī faktorings parasti tiek minēts kā nepārtraukts process, ir jāpievērš uzmanība tam, ka pastāv vairāki faktoringa veidi:

• klasiskais rēķinu faktorings, kad tiek finansēti pircējiem izrakstītie rēķini Latvijā;

• slēgtais rēķinu faktorings, kad tiek finansēti rēķini, kas izrakstīti pircējiem Latvijā vai ārzemēs, bet pircējs netiek informēts par finansēšanu;

• atgriezeniskais faktorings, kad tiek finansēti rēķini, ko izraksta piegādātāji Latvijā vai ārzemēs.

Vai faktorings ir piemērots tikai lielajiem uzņēmumiem?

Nereti domā, ka faktoringa pakalpojumi ir izdevīga izvēle tikai lielajiem uzņēmumiem. Bet tā nav taisnība: statistika rāda, ka tieši mazie un vidējie uzņēmumi veido lielāko daļu no šo pakalpojumu lietotājiem. Var secināt, ka faktorings lieliski apmierina mazo un vidējo uzņēmumu finanšu vajadzības (konsultācijas un pakalpojumus sniedz smefinance.lt, kas sniegs visu nepieciešamo informāciju mazo un vidējo uzņēmumu finansēšanas jautājumos).

Ar ko vēl faktorings ir izdevīgs?

Svarīgākais arguments, kāpēc faktorings ir izdevīgs, ir iespēja apmierināt uzņēmuma finanšu vajadzības, un līdz ar to tiek izveidoti apstākļi attīstībai un līderpozīciju iegūšanai. Bet arī tas vēl nav viss: uzņēmumi, kas saņem šos pakalpojumus, var visu uzmanību pievērst produktu ražošanas vai pakalpojumu sniegšanas kvalitātei, klientu apkalpošanai, attīstībai utt.. Vairs nav jārūpējas par ieņēmumiem – ir iepriekš zināms, ka finansiālās saistības tiks laicīgi apmierinātas, tiek nodrošināta iespēja labāk plānot finanšu plūsmas, ir stabilitātes sajūta utt.

Kas jādara, lai sāktu izmantot faktoringa pakalpojumus?

Sākumā, lai novērtētu iespējamo finansējuma summu, ir vērts izmantot faktoringa kalkulatoru. Pēc tam atliek tikai vērsties faktoringa sabiedrībā, aizpildīt nepieciešamos dokumentus un noslēgt faktoringa līgumu. Dokumentu skaits būs ievērojami mazāks nekā bankas kredīta gadījumā, turklāt nebūs jāsagatavo biznesa plāns, tāpēc viss process būs ievērojami īsāks.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli


Reklāmraksti

Vairāk Reklāmraksti