Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Galvenais, kas jāzina par ziemas riepām

Mainīt vai nemainīt ziemas riepas — droši vien šis ir jautājums, kas, tuvojoties aukstajam laikam, rosās ne viena vien autovadītāja galvā. Pirmkārt, vajadzētu izvērtēt pa kādām ceļa virsmām brauksit, jo nav tādu ideālu riepu, kas der visiem gadījumiem. Katra riepa radīta savām vajadzībām, un jāņem vērā, ka vasaras riepas nav līdzvērtīgas bezradžu ziemas riepām.

Vadošie riepu ražotāji iesaka ziemas riepas novērtēt pēc šādiem principiem:
jānovērtē ziemas riepu protektora dziļums. Latvijā mazākais pieļaujamais protektora raksta dziļums ir 4 milimetri. Izmēriet dziļumu vairākās riepas vietās, tajā skaitā arī pie ārējām malām un vidū.
Pārbaudiet riepas virsmas nodilumu, apskatiet vai gumija nav saplaisājusi.
Pievērsiet uzmanību, vai riepa nav nodilusi nevienmērīgi. Ja tā vairāk nodilusi vidū, iespējams, vainīgs pārāk liels gaisa spiediens.

Ar ko tad ir īpašas ziemas riepas — ārēji jau tādas pašas kā vasaras. Taču ir vairākas atšķirības.
Ziemas riepām ir mīkstāka gumija, tāpēc tā piemērota zemākai temperatūrai.
Lai nodrošinātu labāku saķeri — platas centrālās rievas. Tās īpaši radītas slapjuma un sniega izspiešanai no riepas apakšas.
Protektoram ir vairāk rievu un ribu, līdz ar to drošāk noturēties uz ceļa arī atkalas laikā.

Ziemas riepām ir dažādi tipi, kas paredzēti konkrētiem laika apstākļiem:
cietā sastāva neradžotās riepas piemērotas tīrītiem pilsētas ceļiem un ātrgaitas šosejām.
Cietā sastāva jeb Eiropas tipa ziemas riepas ir universālas, vairāk gan piemērotas braukšanai pa asfalta, mazāk —  pa ledu vai sniegu.
Mīksta sastāva neradžotass riepas piemērotas zemām temperatūrām, kā arī apgrūtinātiem braukšanas apstākļiem.
Mīkstā sastāva jeb Skandināvu tipa ziemas riepām ir mīkstāks gumijas sastāvs. Tas palīdz saglabāt stabilitāti uz apledojuša ceļa. Tās būs arī klusākas un degvielu taupošākas par ziemas riepām ar radzēm. Protektora bloki veidoti ar blīvu lameļu klājumu. Tās lieliski piemērotas Latvijas klimatam taču drošai braukšanai pa ledu labākās, piemērotākās ir ziemas riepas ar radzēm.

Riepas par relatīvi svaigām pieņemts uzskatīt apmēram piecus gadus no to ražošanas brīža. Taču, ja tās ir vecākas, būtu vērts tomēr padomāt par to maiņu.

Riepas ražošanas informāciju var nolasīt no riepu sānu malām —  tā ir četrciparu kombinācija ovālā rāmī aiz DOT marķējuma. Pirmie divi cipari norāda ražošanas mēnesi, bet pēdējie divi – ražošanas gada pēdējos divus ciparus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli

Kapu pieminekļi mirušo piemiņai un godināšanai

Cilvēks dzīvo tik ilgi, cik ilgi saglabājam viņu savās atmiņās. Rūpējoties par aizgājēja piemiņu, kapavietā vēlams uzstādīt kapu apmali vai kapu pieminekli. Tas ļaus nekļūdīgi atrast mirušā kapu n...

Padomi, kas efektīvi ļaus plānot atvaļinājumu

Plānojot atvaļinājumu, svarīgi ir rūpīgi izplānot katru tā posmu, lai nodrošinātu, ka brīvdienas tiek pavadītas maksimāli patīkami un efektīvi. Te nav runa tikai par maršruta izplānošanu vai ...

Reklāmraksti

Vairāk Reklāmraksti