Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Piektdiena, 5. jūlijs
Edīte, Esmeralda, Andžejs, Andžs

Ginekologs atklāj 5 biežākās sieviešu veselības problēmas un to risinājumus

Par to, kādas ir biežākās sieviešu veselības problēmas, kāda ir to simptomātika un risinājumi, stāsta Veselības un skaistuma centra Adoria ginekoloģe Jana Bjornsone.

Sekot līdzi savai reproduktīvajai veselībai ir svarīgi visos vecumposmos un profilaktiskas apskates pie ginekologa ir būtiskas, lai savlaicīgi diagnosticētu un novērstu iespējamās ginekoloģiskās saslimšanas. Tomēr vēl aizvien liela daļa sieviešu pie ārsta dodas novēloti – vien parādoties diskomfortam un nepatīkamiem simptomiem.

Atpazīsti simptomus laikus!

Sekojot līdzi savai pašsajūtai un savlaicīgi atpazīstot dažādus ginekoloģisko saslimšanu simptomus iespējams izvairīties gan no fiziskā diskomforta, gan slimību ietekmes uz psiholoģisko veselību, kā arī laikus uzsākt ārstēšanu.

Lai to panāktu, nepieciešams apzināties, ka reproduktīvā veselība ir katras pašas sievietes atbildība, un ginekologs, tāpat kā ģimenes ārsts, ir jāapmeklē regulāri. Turklāt māmiņām svarīgi jau no agrīna vecuma par to runāt arī ar meitām, tā mazinot vēl aizvien sabiedrībā plaši izplatīto kaunu, kas saistīts ar dzimumveselību, seksualitāti un reprodukciju. Tieši kauns, un ar to saistītais informācijas trūkums, arī ir iemesls, kāpēc daļa sieviešu pie ginekologa dodas novēloti vai nedodas vispār. Profilaktiska ginekologā konsultācija un apskate ir svarīga vairāku iemeslu dēļ:

  • Agrīna diagnostika un ārstēšana: agrīnā stadijā atklātas ginekoloģiskās saslimšanas parasti ir vieglāk ārstējamas un ārstēšanas rezultāts ir veiksmīgāks. Tas var ļaut izvairīties no invazīvu jeb ķirurģisku procedūru nepieciešamības, īsāku atveseļošanās laiku un samazinātu komplikāciju risku.
  • Vēža profilakse: kā rāda Slimību un profilakses kontroles centra pētījumi, Latvijā ik gadu dzemdes kakla vēzis tiek diagnosticēts aptuveni 240 sievietēm, turklāt no slimības katru gadu mirst aptuveni 110 sievietes. Tieši regulāras profilaktiskās apskates un dzemdes kakla skrīnings, kas Latvijā bez maksas reizi 3 gados tiek veikts sievietēm vecumā no 25–67 gadiem, ir galvenie soļi, kas ļauj izvairīties no smagas slimības gaitas.
  • Reproduktīvā veselība: dažādas neārstētas ginekoloģiskās saslimšanas, piemēram, endometrioze, olvadu obstrukcija, PCOS jeb policistisko olnīcu sindroms un citas, ietekmē auglību un iespēju veiksmīgi ieņemt mazuli. Savlaicīgi konstatējot problēmu un laikus uzsākot ārstēšanu, iespējams būtiski palielināt grūtniecības iestāšanās iespējas.

5 biežākās ginekoloģiskās problēmas: simptomātika un risinājumi

1. Vaginālā kandidozi jeb piena sēnīte

Vaginālā kandidoze ir viena no biežākajām ginekoloģiskajām saslimšanām ar kuru dzīves laikā saskarās vairāk nekā 70 % sieviešu. To izraisa Candida albicanis rauga grupas sēnīte. Veselas maksts vidē ir pienskābo baktēriju pārsvars, taču savairojoties patoloģiskajiem mikrobiem vai sēnītēm, tiek izjaukts maksts dabiskais līdzsvars un veidojas infekcija. Infekcijas simptomi ir nieze un dedzināšana maksts apvidū, balti, biezpienveida izdalījumi, parasti bez nepatīkama aromāta, diskomforts un sāpes dzimumakta vai urinācijas laikā.

Piena sēni var izraisīt dažādi faktori, piemēram, ilgstošs stress, novājināta imunitāte, hormonālās izmaiņas un grūtniecība, antibiotiku lietošana. Kandidozi ginekologs var noteikt jau vizuāli, veicot apskati, vai arī papildus paņemot uztriepes (izdalījumu analīzi) uz maksts mikrofloru.

Mūsdienās ir pieejami efektīvi medikamenti kandidozes ārstēšanai, kas ļauj ātri tikt ar šo problēmu galā. Tomēr mēdz būt gadījumi, kad piena sēni apkarot ar pirmo ārstēšanas reize neizdodas, un nepieciešama atkārtota vizīte pie ginekologa.

2. Dismenoreja jeb sāpīgas menstruācijas

Dismenoreja jeb sāpīgas mēnešreizes var būtiski ietekmēt sievietes ikdienas dzīves kvalitāti, darba spējas, ikdienas aktivitātes un sociālo dzīvi. Sāpes var būt asas, krampjveida un izstaroties gan uz muguras lejasdaļu, gan augšstilbiem, un tās var turpināties no dažām stundām, līdz pat vairākām dienām. Smagākos gadījumos novēro arī sliktu dūšu, vemšanu, aizcietējumu, diskomfortu urinācijas laikā, galvassāpes un reiboni.

Dismenorejas cēlonis var būt hormonālās izmaiņas, dzimumorgānu iekaisums, dzemdes kakla pārmaiņas, mioma, polipi, dzemdes kakla sašaurinājums, asinsrites traucējumi un citas saslimšanas.

Lai uzsāktu ārstēšanu, nepieciešama ginekoloģiskā apskate un ginekoloģiskā USG. Ārstēšanas metodes var ietvert bezrecepšu pretsāpju līdzekļu, hormonālo kontracepcijas līdzekļu vai kontracepcijas spirāles ievietošanu.

3. Grūtniecības neiestāšanās

Ja gada laikā pie normālas dzimumdzīves un pārim nelietojot nekādus izsargāšanās līdzekļus neizdodas dabiski ieņemt mazuli, ir pamats uzsākt padziļinātus izmeklējumus abiem partneriem. Diemžēl mūsdienās ar grūtībām ieņemt mazuli saskaras arvien lielāks skaits pāru.

Partnerim tiek nozīmēts veikt spermogrammu jeb spermas klīnisko analīzi un nepieciešamības gadījumā arī imunoloģiskos izmeklējumus, padziļinātu spermas analīzi, sēklinieku USG.

Savukārt sievietei tiek veikti USG izmeklējumi, ovulācijas un ģenētiskie testi un citi izmeklējumi. Atkarībā no izmeklējumu rezultātiem, vienam vai abiem partneriem var tikt nozīmēta speciāla uztura bagātinātāju terapija, medikamentozā un hormonu terapija, tiek piedāvātas mākslīgās apaugļošanas iespējas.

4. Menstruālā cikla traucējumi

Neregulāras menstruācijas, asiņošana starp mēnešreizēm, ilga un intensīvā asiņošana – šie visi ir menstruālā cikla traucējumi, kurus nekādā gadījumā nevajadzētu atstāt bez ievērības un nepieciešams laikus doties pie ginekologa.

Menstruālā cikla traucējumi var liecināt par dažādām ginekoloģiskajām saslimšanām, tāpēc sākotnēji tiek veikta ginekoloģiskā apskate un ultrasonogrāfijas izmeklējumi, tāpat nereti papildus tiek nozīmēts veikt arī vispārējās analīzes. Ārstēšana ir atkarīga no izmeklēšanas rezultātiem.

5. Premenopauzes sindroms

Katrai sievietei menopauze iestājas atšķirīgā vecumā un arī premenopauzes sindroms katrai sievietei izpaužas individuāli. Visbiežākās sūdzības ir karstuma viļņi, pastiprināta svīšana, īpaši naktīs, miega traucējumi, garastāvokļa svārstības, maksts sausums, diskomforts dzimumakta laikā.

Izmeklējumi iekļauj ginekoloģisko USG, apskati, asins un hormonu analīzes. Ārstēšana ir atkarīga no sūdzībām, vispārējām saslimšanām un pacientes pašas vēlmes, un tie var būt gan homeopātiskie līdzekļi, gan hormonaizvietojošā terapija.

Zinošs un pieredzējis ginekologs Rīga, Veselības un skaistuma centrā Adoria!

Veselības un skaistuma centra Adoria ginekoloģijas speciālisti aicina sievietes jebkurā vecumposmā parūpēties par savu reproduktīvo veselību, veicot regulāras profilaktiskās apskates. Piedāvājam grūtnieču aprūpi – ultrasonogrāfija grūtniecēm un valsts apmaksāts ginekologs grūtniecēm, ginekoloģisko aprūpi jaunietēm un sievietēm menopauzes periodā un pēc tās iestāšanās, ginekoloģisko ārstēšanu un analīzes. Ienāc adoria.lv un piesaki savu vizīti jau tagad!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli


Reklāmraksti

Vairāk Reklāmraksti