Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Izmaksas, ar ko jārēķinās jaunajiem auto īpašniekiem

Pirmās automašīnas iegāde ir patīkams un satraucošs brīdis, kuru daudzi neaizmirst nekad. Taču, lai prieku neaizēnotu nepatīkami pārsteigumi, pirms auto pirkšanas vajadzētu apzināties to, ka izmaksas par transportlīdzekli nebeidzas ar tā iegādes brīdi. Ir virkne dažādu izdevumu, ar kuriem jārēķinās jaunajiem auto īpašniekiem, un par tiem tuvāk esam aprakstījuši šī raksta turpinājumā.

Tas, cik lieli būs izdevumi par transportlīdzekli, galvenokārt atkarīgs no tā, kāda tipa automašīnu esi izvēlējies. CSDD dati parāda, ka līdz 2019. gadam Latvijā reģistrēto vieglo transportlīdzekļu vidējais vecums ir aptuveni 14 gadi. Mūsdienās pircējiem ir pieejamas vairākas iespējas, kā tikt pie ilgi kārota transportlīdzekļa – iegādāties pilnīgi jaunu, no salona, doties pie lietotu mašīnu tirgotājiem “uz plača” vai arī pirkt no privātajiem pārdevējiem. Ņemot vērā plašo piedāvājumu un salīdzinoši zemo cenu, daudzi dod priekšroku mazlietotu un lietotu transportlīdzekļu iegādei. Tas savukārt nozīmē, ka ražotāja garantija šajā gadījumā netiek piemērota un īpašniekam jārēķinās ar dažādām izmaksām, kas jāsedz gan reizi gadā, gan arī īsākos termiņos.

            OCTA polise

            Šī ir obligātā transportlīdzekļa apdrošināšana, bez kuras nedrīkst piedalīties satiksmē. OCTA polise pilda nozīmīgu funkciju – tā atlīdzina zaudējumus, kas Tevis izraisīta negadījuma rezultātā radīti trešajai personai vai tās mantai. OCTA polisi visērtāk ir iegādāties Octas.lv, jo šeit dažu sekunžu laikā vari ieraudzīt vairāku apdrošinātāju piedāvājumus un izvēlēties sev piemērotāko.

OCTA cenas pie dažādiem apdrošinātājiem atšķiras, jo tiek ņemti vērā dažādi faktori, tai skaitā:

  • Bonus Malus klase – īpaša transportlīdzekļu īpašnieku kategorizēšanas sistēma ar 17 klasēm. 1.–5. klase ir paaugstinātā riska klases, kuras piešķir šoferiem, kas izraisa negadījumus savukārt 7.–17. klase ir pazeminātā riska klases, ko piešķir šoferiem, kas regulāri iegādājas apdrošināšanu un neizraisa avārijas. Jo augstāka klase Tev piešķirta, jo lielāku atlaidi saņem OCTA polisei.
  • Termiņš, uz kuru apdrošinies – mūsdienās OCTA apdrošināšana pieejama ar termiņu uz 3, 6, 9 un 12 mēnešiem. Pērkot polisi uz ilgāku laiku, Tu ietaupi vairāk.
  • Transportlīdzekļa vecums – jaunākiem auto OCTA maksā lētāk.
  • Transportlīdzekļa masa – jo smagāks auto, jo dārgāka OCTA polise.
  • Transportlīdzekļa reģistrācijas teritorija – pilsētā reģistrētam auto OCTA polise var izmaksāt dārgāk.
  • Transportlīdzekļa pielietošana veids.
  • Auto īpašnieka juridiskais statuss.

Ja plāno iegādāties arī KASKO polisi, jārēķinās ar papildu izdevumiem, kā arī jāņem vērā, ka šī apdrošināšana maksā vairāk nekā OCTA, taču ietver plašāku risku klāstu.

            Ceļa nodoklis jeb transportlīdzekļa ekspluatācijas nodoklis (TEN)

            2019. gadā spēkā stājušās izmaiņas ceļa nodokļa kārtībā - tiem vieglajiem auto, kas pirmo reizi reģistrēti pēc 2008. gada 31. decembra, nodokli aprēķina, piemērojot likmi, kas atkarīga no transportlīdzekļa radītā ogļskābes izmešu apjoma (g) uz vienu km. Turklāt, ja auto tilpums pārsniegs 3500 cm3, papildus būs jāmaksā 300 eiro.

            Savukārt, ja mašīna pirmo reizi reģistrēta laikā no 2005. gada 1. janvāra līdz 2008. gada 31. decembrim vai arī nav zināms tās CO2 izmešu apjoms, nodokli aprēķina, ņemot vērā transportlīdzekļa pilno masu, motora tilpumu un maksimālo motora jaudu.

            Tehniskie izdevumi

            Viena no šāda tipa izmaksām ir obligātās apkopes veikšana, kura ietver:

  • Tehnisko apkopi;
  • Eļļu maiņu;
  • Dažādu tehnisko šķidrumu maiņu;
  • Bremžu šķidruma maiņa u.c.

Ja plāno iegādāties lietotu automašīnu, kuras vecums ir ap 10 gadiem, rēķinies, ka gadā tās apkopei nāksies tērēt vidēji gandrīz 600 eiro gadā, kā tas noskaidrots 2017. gadā veiktā pētījumā.

Degviela

            Šī ir viena no kategorijām, kas gada laikā ikvienam transportlīdzekļa īpašniekam rada lielākās izmaksas. Viena no labām lietām ir tā, ka nauda nebūs jātērē, ja neizmantosi mašīnu. Taču, ja ar auto plāno pārvietoties ikdienā, savā ikmēneša budžetā noteikti izveido atsevišķu ailīti degvielas iegādei.

            Vienreizējie maksājumi

            Ja tikko iegādājies automašīnu no cita īpašnieka, ņem vērā, ka arī šajā gadījumā nāksies maksāt. Papildu izdevumi ietver, piemēram, īpašnieka maiņas noformēšanu un reģistrāciju, saņemot reģistrācijas apliecību. Arī tad, ja vēlēsies īpašu numura zīmi, nāksies maksāt vairāk.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli


Reklāmraksti

Vairāk Reklāmraksti