Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Ja apmeklējat Šauļus – noteikti iegriezieties muzejos!

Šauļu Aušras muzejs, kas pastāvīgi mainās un kļūst aizvien modernāks, patlaban ir viens no lielākajiem muzejiem Lietuvā. Visā pilsētā atrodamās Aušras muzeja struktūrvienības – Haima Frenkeļa villa, Fotogrāfijas muzejs, Velosipēdu muzejs, Radio un televīzijas muzejs, Žaļūķu dzirnavnieka saimniecība un Venclausku nams – ekspozīcijās un izstādēs apmeklētājiem atklāj vēl nezināmus notikumus, mākslas, zinātnes un tehnikas pasauli, aicina piedalīties pasākumos, brīvo laiku pavadīt netradicionālās vietās – lasītavās, parkā, rožu dārzā, bērnu rotaļlaukumos vai terasē uz jumta.

Katra mēneša pēdējā svētdienā un lielāko valsts svētku dienās Aušras muzeja struktūrvienības apmeklētājiem atvērtas bez maksas.

Haima Frenkeļa villa ar parku un to rotājošo strūklaku Šauļos ir īpaša vieta. Tā ir unikāla būve, viena no Lietuvā nedaudzajām 20. gs. sākuma moderna arhitektūras (secesijas, jūgendstila) būvēm, kuras fasādē savijas dažādu stilu elementi. Villas ekspozīcijā parādīta Lietuvas provinces muižu un starpkaru perioda Šauļu pilsētas kultūra, kā arī ebreju mantojums. Apmeklētājiem atvērts parks, kurā 2018. gadā par godu valstiskuma atjaunošanas simtgadei tika izveidots rožu dārzs, kurā aug tūkstoš rožu. Parkā katru vasaru notiek Starptautiskais Haima Frenkeļa villas vasaras festivāls.

Šogad augustā festivāla skatītājus gaida vēl divi iespaidīgi pasākumi.

20. augustā uz villas parka skatuves uzstāsies Klaipēdas muzikālā teātra simfoniskais orķestris un talantīgais poļu flautists Lukašs Dlugošs.

27. augustā Valsts pūtēju orķestris Trimitas un perkusionistu ansamblis Giunter Percussion uz skatuves parādīs negaidītas harmonijas, kas gluži kā svaiga gaisa malks priecēs Šauļu iedzīvotājus, kuri noilgojušies pēc jaunām skaņām

Fotogrāfijas muzejs – vienīgais specializētais fotogrāfijas mākslas un tehnikas muzejs Lietuvā, svarīgs daudzfunkcionāls fotogrāfijas centrs. Modernajā muzejā tiek organizētas mūsdienu un vēsturisko fotogrāfiju izstādes, notiek tikšanās ar autoriem, fotogrāfijas pētniekiem, izglītojošas nodarbības un dažādas citas mūsdienīgas izziņas un izklaidējošas nodarbes. Neaizmirstami iespaidi gaida terasē uz muzeja jumta: Šeit uzstādītajā camera obscura gluži kā fotoaparātā var redzēt, kā dzimst fotoattēls.

Venclausku nams – izcils un unikāls starpkaru modernisma arhitektūras objekts, viens no Lietuvā raksturīgākajiem 20. gs. pirmās puses privāta ar gleznojumiem dekorēta interjera paraugiem. 2019. gadā restaurētajā kultūras mantojuma objektā notiek vēsturiskas izstādes, pasākumi un izglītojošas nodarbības, darbojas radošas darbnīcas. Dārzs apmeklētājus aicina izklaidēties bērnu rotaļlaukumā vai vienkārši atpūsties, parunāties un iesaistīties dažādās izglītojošās un izklaidējošās darbībās.

Žaļūķu dzirnavnieka saimniecība ir etniskās kultūras, tradīciju un izklaides vieta, kam apkārt plešas mūsdienīga pilsēta. Apmeklētāji šeit var aplūkot atjaunotu dzirnavnieka māju ar etnogrāfisko ekspozīciju, kā arī restaurētu Šauļos vienīgo 19. gs. otrās puses Lietuvas tradicionālās koka arhitektūras būvi, kurā aplūkojama autentiska graudu malšanas iekārta – Žaļūķu vējdzirnavas.

Velosipēdu muzejs Lietuvā ir tikai viens. Šeit sadzīvo tradicionālas ekspozīcijas un jaunākās tehnoloģijas. Katrs apmeklētājs kļūst par aktīvu dalībnieku, var iepazīties ar velosipēdu vēsturi un izmēģināt šā transportlīdzekļa piedāvātās izklaides iespējas.

Radio un televīzijas muzejā darbojas audio un video atskaņošanas ierīču vēstures ekspozīcija. Apmeklētājus šeit aicina pētīt, atklāt un pat pirmo reizi aplūkot dažādas tehniskas ierīces.

Vairāk informācijas par muzejiem – www.ausrosmuziejus.lt

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli

Kā izveidot savu kosmētikas biznesu

Veselības un skaistumkopšanas produkti vienmēr ir bijuši aktuāli un pieprasīti klientu vidū. Daudziem cilvēkiem ir svarīgi izskatīties pievilcīgiem un jauniem, vadīt aktīvu dzīvesveidu, dot priekšroku...

Padomi, kas efektīvi ļaus plānot atvaļinājumu

Plānojot atvaļinājumu, svarīgi ir rūpīgi izplānot katru tā posmu, lai nodrošinātu, ka brīvdienas tiek pavadītas maksimāli patīkami un efektīvi. Te nav runa tikai par maršruta izplānošanu vai ...

Reklāmraksti

Vairāk Reklāmraksti