Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +9 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Kā iekārtot privātmājas dārzu?

Klāt gada siltie mēneši, laiks, kad varam iekopt privātmājas dārzu, kurā audzēt gardas veltes, skaistus augus, kā arī izveidot stūrīti, kur atpūsties no ikdienas steigas. Vēlies iekārtot privātmājas dārzu, taču nezini, ar ko sākt? Mēs Tev palīdzēsim – esam apkopojuši pāris noderīgus padomus.

 

Izveido plānu

Iekārtojot privātmājas dārzu, sākumā nepieciešams izveidot plānu, kurā apkopotas visas vēlmes un vajadzības. Ņem vērā, kāda ir privātmājas dārzam pieejamā platība, ko Tu vēlies tajā redzēt, kā Tu to varētu iekārtot, kādas veltes un augus stādīt, vai un kādu atpūtas stūrīti veidot. Lai plānošana būtu vienkāršāka, dodies uz privātmājas dārzu un izveido skici, kurā uzzīmē savas idejas. Vizualizē, kā tas varētu izskatīties un, ja nepieciešams, veic skicē labojumus. Ielāgo - plāns ir svarīgs, jo tas kalpo kā ceļvedis, kas palīdz darbiem notikt raitāk, bez aizķeršanās!

Zāliens

Viena no svarīgākajām, ja pat ne pati svarīgākā dārza sastāvdaļa, ir zāliens. Dārza zālienam vienmēr vajadzētu izskatīties estētiskam – vienmērīgam un košam. Lai nodrošinātu, ka zāliens izskatās labi, to vajadzētu sēt divas reizes gadā, pavasarī un rudenī. Zālienam un augiem privātmājas dārzā vajadzētu būt attiecībā 1:1, tādējādi dārzs neizskatīsies nekārtīgs un pārblīvēts!

Zāliena sēšana - uzirdini augsnes virsdaļu (aptuveni 1 cm), izlasi no augsnes visus svešķermeņus, kas varētu traucēt zāliena augšanai un vienmērīgi izkaisi zāliena sēklas! Atceries, kad zāliens izaudzis, tas ne tikai jāpļauj un jālīdzina, bet koptākam izskatam arī jāformē tā maliņas. Lai to izdarītu, veic vizuālu apskati un izmanto dārza šķēres, lai nolīdzinātu malas gar stādījumiem, taciņām utt.

Augi

Stādi augus gan horizontāli, gan vertikāli – gan uz zemes, gan uz sienām. Horizontāli stādījumi ir klasika, savukārt vertikāli augi un augu sistēmas kļuvušas populāras vien pēdējo 10 gadu laikā, jo tas ir lielisks veids, kā ''noslēpt'' nevēlamus dārza elementus, piemēram, novecojušas saimniecības ēkas sienas, sarūsējušu sētu u.c. Ja šķiet, ka stādījumi neizskatās estētiski, vari pārklāt tos ar mulču!

Lai katru gadu nenāktos stādījumus iekārtot no jauna, pusi no stādījumiem veido no viengadīgiem augiem, savukārt otru pusi – no daudzgadīgiem augiem. Lai radītu savstarpēju augu harmoniju, vienā zonā nestādi vairāk par trīs dažādām augu šķirnēm. Nebaidies ēdamus un dekoratīvus augus stādīt blakus, tomēr ņem vērā, ka ne visi augi spēj sadzīvot, tādēļ, stādot augus, pievērs uzmanību katra auga sakņu sistēmai – cik tā ir liela, vai netraucēs citiem augiem.

Taciņas

Visbiežāk dārza taciņas ir stādījumu vagas vai vienkārši iestaigāti laukumi, taču īpaši izveidotas taciņas var piešķirt dārzam oriģinālu noskaņu. Viens no variantiem – akmeņu taciņas. Lai izveidotu šādas taciņas, nepieciešami dažāda izmēra un formas akmeņi, kā arī cements – formē taciņu, ielej cementu un ieklāj akmeņus. Ņem vērā, ka no akmeņiem iespējams izveidot ne tikai klasiskas līkloču taciņas, bet arī dažādas interesantas formas, kas kalpos gan praktiskiem, gan dekoratīviem nolūkiem.

Dekorācijas

Pievieno dārzam arī dažādas dekorācijas, padarot to dzīvīgu! Dārzā vari uzstādīt iekaramus puķu podus, skulptūras, vējdzirnavas, izveidot strūklaku utml. – iespējas ir daudz un dažādas, šajā gadījumā viss atkarīgs no Tava skatījuma un gaumes. Ļauj vaļu savai iztēlei! Interesantas dekorācijas iespējams izveidot pat no automašīnas riepām, turklāt dekorācijas var būt gan patstāvīgas, gan sezonālas.

Atpūtas stūrītis

Neatņemama privātmājas dārza sastāvdaļa ir stūrītis, kurā iespējams atpūsties no ikdienas steigas, baudīt dabu un siltos laikapstākļus. Uzstādi dārza mēbeles un, ja dārzā ir pietiekami daudz vietas, arī nojumi vai lapeni. Lai padarītu atpūtas stūrīti omulīgāku, pievieno tam apgaismojumu, piemēram, iekaramās laternas vai lampiņas. Blakus atpūtas stūrītim vari izveidot ugunskura vietu, kur kopā ar ģimeni vai draugiem gatavot gardas maltītes.

Izvēloties dārza mēbeles, pievērs uzmanību materiālam, no kā tās izgatavotas! Tomēr, neatkarīgi no tā, vai tās ir plastmasas, metāla vai koka mēbeles, vēl svarīgāk, lai tās ir ērtas, viegli kopjamas un, ja nepieciešams, arī saliekamas. Izveidot atpūtas stūrīti Tev palīdzēs interneta veikals Xnet.lv, kur dārza krēsli un galdi pieejami plašā izvēlē!

Ņem vērā mūsu padomus, un Tev noteikti izdosies iekārtot funkcionālu un estētisku privātmājas dārzu! Lai veicas!

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli

Kapu pieminekļi mirušo piemiņai un godināšanai

Cilvēks dzīvo tik ilgi, cik ilgi saglabājam viņu savās atmiņās. Rūpējoties par aizgājēja piemiņu, kapavietā vēlams uzstādīt kapu apmali vai kapu pieminekli. Tas ļaus nekļūdīgi atrast mirušā kapu n...

Reklāmraksti

Vairāk Reklāmraksti