Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Kā izveidot ikmēneša budžetu, kas strādā?

Daudzi no mums piedzīvojuši situācijas, kad neplānoti izdevumi vai citas nebūšanas krietni "sašūpo" budžetu. Tie var būt neplānoti medicīniskie izdevumi, automašīnas remonts vai kāds impulsīvs pirkums, kas pamatīgi iedragā atlikušā mēneša finanses. Ko darīt, lai tā nebūtu un kā nodzīvot līdz algai tā, lai līdzekļi tikti izdoti vienmērīgi un ar apdomu, par to pastāstīsim raksta turpinājumā.

 

Naudas plūsmas grafiks

Ja nelielas finanšu problēmas piemeklē bieži, jāsāk domāt par finanšu plānotāja izveidi. Piemēram, labs sākums finanšu plānošanā ir ikdienas tēriņu pierakstīšana, atsevišķās ailītēs ierakstot kategorijas, kurās visbiežāk tērē līdzekļus. Protams, kā pirmos vienmēr ieteicams veikt neatliekamos maksājumus, piemēram, dzīvokļa īri un komunālos maksājumus. Jāatceras, ka tos kavējot, var pieaugt arī soda procenti, tādēļ šos maksājumus nekad nevajadzētu atstāt pēdējā vietā. Nākošā kategorija noteikti varētu būt ikdienas transporta izdevumi un pārtikas iegādes izdevumi.

Ikdienā bieži vien to nemanām, bet, lūkojoties finanšu plānotājā mēneša griezumā, varam secināt, ka kādā kategorijā tērējam daudz vairāk, nekā nepieciešams. Visbiežāk "grēkojam" ar izklaides pasākumu izdevumiem un apģērbu iegādi. Kuram gan negribas izbaudīt krāsainus kokteiļus jautrā kompānijā vai iegādāties sen kāroto apģērba gabalu? Tomēr, ja finanšu plānotājā manām, ka šajās kategorijās tērējam pārlieku daudz, jāpieņem drastisks lēmums izdevumus šajā kategorijā samazināt.

Vasara finansiālā ziņā ir labākais laiks, kad varam ietaupīt naudu, piemēram, ietaupot uz transporta izdevumiem un braucot uz darbu ar velosipēdu vai dodoties kājām. Ja pamanām, ka pārāk daudz tēriņu ir izklaides sfērā, kāpēc gan biežāk nesarīkot dārza svētkus vai pikniku brīvā dabā? Tas būtiski ietaupīs līdzekļus, ko atvēlam ieejas biļetēm klubos. Arī ēdiena ziņā vasaras laikā varam daudz vairāk ietaupīt, lielveikalu vietā apmeklējot mājražotāju tirdziņus, kur cenas ir daudz elastīgākas.

Budžeta sadale

Lielisks veids, kā optimāli pārvaldīt savu budžetu ir vienmērīga finanšu sadalīšana pa nedēļām. Kā jau minēts, noteikti, kā pirmie jāveic primārie maksājumi, bet atlikušo budžetu vajadzētu sadalīt vienādās daļās pa četrām nedēļām. Protams, tas prasīs zināmu disciplīnu un nepakļaušanos mirkļa iegribām, tomēr šī metode labāk ļaus pārskatīt summu, ar kuru rēķināties nedēļas ietvaros. Tāpēc iknedēļas summu ieteicams izņemt skaidrā naudā, pārējo nedēļu budžetu atstājot kontā neskartu.

Vai esi manījis, ka, norēķinoties ar karti, tērē daudz vairāk līdzekļu, nekā iepērkoties skaidrā naudā? Tas tādēļ, ka skaidras naudas plūsmu iespējams fiziski novērot, bet, norēķinoties ar bankas karti, nereti domājam, ka kartes limiti ir neizsmeļami, un kāda lieka nieka dēļ jau nebankrotēsim. Tāpēc dodoties uz veikalu, noteikti iepriekš sastādi iepirkumu sarakstu un līdzi ņem tikai tik daudz naudas, cik plānots iztērēt. Šī metode ļaus nepadoties kārdinājumam un neiegādāties ko lieku mirkļa vājuma iespaidā.

Tomēr, ja ar ikmēneša finanšu plānošanu vien nepietiek, lai sasniegtu nospraustos mērķus, nopietni jāizvērtē priekšrocības, ko piedāvā patēriņa kredīti. Crediton.lv saviem klientiem piedāvā ne tikai ātru patēriņa kredīta noformēšanu, bet arī ērtu atmaksas grafiku un datumus, kas atbilst klienta iespējām un vajadzībām.

Kuram gan nav gadījušies neplānoti tēriņi, piemēram, auto apkopei, medicīniskiem pakalpojumiem vai jaunas sadzīves tehnikas iegādei, kad esošā negaidot salūzusi? Šajos gadījumos Crediton.lv var palīdzēt, tikai ar nosacījumu, ka pret naudas aizņemšanos izturies nopietni un atbildīgi, un rūpīgi izvērtē savu iespēju apmaksāt aizdevumu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli

Kā izveidot savu kosmētikas biznesu

Veselības un skaistumkopšanas produkti vienmēr ir bijuši aktuāli un pieprasīti klientu vidū. Daudziem cilvēkiem ir svarīgi izskatīties pievilcīgiem un jauniem, vadīt aktīvu dzīvesveidu, dot priekšroku...

Padomi, kas efektīvi ļaus plānot atvaļinājumu

Plānojot atvaļinājumu, svarīgi ir rūpīgi izplānot katru tā posmu, lai nodrošinātu, ka brīvdienas tiek pavadītas maksimāli patīkami un efektīvi. Te nav runa tikai par maršruta izplānošanu vai ...

Reklāmraksti

Vairāk Reklāmraksti