Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Kā izvēlēties piemērotākās ragavas Jūsu bērna vecumam?

Ziemā, gluži tāpat kā jebkurā citā gadalaikā, bērniem ieteicams pavadīt laiku svaigā gaisā. Tas būs vislabākais veids, kā veicināt bērna imunitātes nostiprināšanos, tāpat atpūtināt galvu pēc skolas solā pavadītajām stundām.

Un bērni to ar lielu prieku arī dara! Nemainīgi, ik gadu tiek vilktas ārā pērnā gada ragavas.

Turklāt slidinās visi, – gan lieli, gan mazi. Jo prieks, ko sniedz ātrumā laisties lejā no kalna, nenoveco – arī mēs, pieaugušie labprāt atceramies bērnību. Tomēr jāatceras par sava bērna drošību! Par to, kā izvēlēties bērna vecumam atbilstošas bērnu ragavas, lasiet šajā rakstā!

Kāda veida ragavas pieejamas veikalos?

Jau sen pagātnē palicis laiks, kad pieejamas bija vien koka ragaviņas. Arī sniega un ziemas preču ražotāji nesnauž. Tirgū parādās arvien jauni, dažāda veida šļūcamie.

Tomēr klasika – metāla vai koka ragavas, kā atceramies savā bērnībā, vēl aizvien ir populāras. Ražotas tikai no koka vai kombinētas ar metāla sliecēm, šāda tipa ragavas, ja tās rūpīgi kopsiet, kalpos patiešām ilgi.

Šāda tipa ragavas noder ne tikai ziemas prieku baudīšanai. Tās ērti un parocīgi izmantojamas arī kā transporta līdzeklis, pārvadājot mazākus bērnus. Tas, kas jāatceras – koka vai metāla ragavas būs smagākas, kā, piemēram, plastmasas, tāpēc maziem bērniem būs grūti tās pašiem pārnēsāt vai stumt augšā kalniņā.

Plastmasas ragavas būs daudz vieglākas un ērtāk pārnēsājamas. Mūsdienās tās tiek ražotas no gana izturīga materiāla, tāpēc arī šāda materiāla ragavas var ilgi nokalpot. Plastmasa ragavām gan daudz retāk būs kārtīga atzveltne muguras stabilitātei.

Šāda tipa ragavas no kalniņa slīdēs ātrāk, kā, piemēram, koka ragavas.

Sniega pūšļi piemēroti mīkstai sniega kārtai, šļūkšanai pa samērā lēzenu kalnu. Tie ir zemi, tajos iesēžoties brauciens ir komfortabls, taču jāatceras, ka tie ir daudz mazāk izturīgi.

Tāpat jāpārzina trase, pa kuru slidināties, tai jābūt bez šķēršļiem, jo sniega pūšļi un sniega kameras ir ļoti slikti vadāmas,  tās var uzņemt patiešām lielu ātrumu.

Pieejamas arī piepūšamās ragavas, kas vairāk atgādina ragavas, tādejādi būs labāk vadāmas kā sniega pūšļi. Vieglas, ērti piepūšamas, pēc sezonas beigām izpūšamas, tāpēc neprasa daudz vietas.

Plastmasas paliktņi jeb tā saucamie “ ābolīši ” ir pavisam vienkārši, salīdzinoši lēti šļūcamie, kas, atkarībā no izvēlētā modeļa, arī būs gana izturīgi. Ļoti viegli, neaizņem daudz vietas. Šajā pašā kategorijā pieskaitāmas arī plastmasas “pannas”, kas atšķiras ar to, ka bērns tajās iesēžas un tām ierasti ir divi rokturi.

Ragavas ar stūri paredzētas jau nopietnākiem braucējiem. Tās aprīkotas ar stūri, lielākoties arī ar bremzēm. Tās būs viegli vadāmas, salīdzinoši zemas, taču nebūs paredzētas braukšanai pa ļoti stāvu nogāzi.

Kā ragavas izvēlēties atbilstoši bērna vecumam? 

Izvēloties vecumposmam atbilstošas ragavas, Jūs parūpēsieties par to, lai mazinātu traumu risku savam bērnam. Kā rāda statistikas dati, ik gadu dažādas traumas bērni gūst tieši šļūcot ar ragavām. Ļoti daudz galvas traumas tiek gūtas bērniem nepareizi izmantojot ragavas, piemēram, šļūcot ar tām ar galvu pa priekšu, kas rada arī riskus traumēt zobus.

Tāpat jāatceras, ka, lai cik jautri nebūtu šļūkt pa stāvu nogāzi, taču, domājot par sava bērna muguras veselību, jāizvērtē visi riski. Bērna mugurkauls veidojas izejot noteiktus etapus, noteiktiem skrimšļaudiem pāraugot par kaulaudiem attiecīgajā vecumposmā. Tas nozīmē, ka traumas, kas gūtas bērnībā un, varbūt, uzreiz netiek konstatētas, par sevi liks manīt pieaugušā vecumā.

Mazuļiem piemērotas būs koka vai metāla kamaniņu tipa ragavas ar atzveltni, nodrošinot to, ka bērna muguriņa būs pasargāta un atradīsies pareizajā pozīcijā. Tajās bērniņu sākot no gada vecuma, vai kad bērniņš jau patstāvīgi sēž, var droši un ērti iesēdināt.

Jāpadomā par to, lai bērnam būtu gana silti, ieklājot šobrīd plaši pieejamos dažāda veida siltos guļammaisus. Šādās kamanās mazuli ērti vest pastaigās, jo lielākā daļa šādu kamanu aprīkotas ar metāla vai striķa stumjamo rokturi.

Ragavas bērniem pirmsskolas vecumposmā jāizvēlas tādas, lai bērnam tās nebūtu par smagu un bērns tās varētu viegli vadīt. Plastmasas šļūcamie un paliktņi būs gana droši un ērti. Bērnam gan jāiemāca pareizi tos izmantot lai netraumētu muguras lejasdaļu un krustus. 

Bērnam jāsēž tā, lai atrastos uz paliktņa tieši ar sēžas daļu, nevis guļus pozīcijā. Stāvas nogāzes, kas jau ir pārklājušās ar ledus kārtu nebūs droša izvēle.

Tāpat šajā vecumā piemērotas ir arī koka un metāla ragavas, ja bērns iemācās pareizi noturēt kāju pozīciju tā, lai tās nepakļūst zem sliecēm. Skolniekiem piemērotas būs ragavas ar stūri, kas ļaus veikt dažādus manevrus. Šajā vecumā bērniem vajadzētu būt saprotama tam, kā izmantot stūri un bremzes tā, lai tas būtu droši. Tāpat piemērotas būs arī piepūšamās ragavas, kas ļaus nošļūkt no kalna lielākā ātrumā.

Pieejami arī nelieli plastmasas sniega dēļi, kas ļauj trenēties un saprast snovborda izmantošanas principus. Tā kā šeit bērnam nepieciešams izmantot savu līdzsvaru, tad sniega dēļa izmantošanai piemērotas būs lēzenas nogāzes. Jau lielākiem bērniem un pusaudžiem, tāpat arī pieaugušajiem piemēroti būs sniega pūšļi.

Kur iegādāties?

Internea veikals 1a.lv piedāvā plašu ragavu un ziemas šļūcamo piedāvājumu. Katrs atradīs sev piemērotāko izvēli, jo pieejamas gan dārgākas, gan lētākas ragaviņas gan lieliem, gan maziem.

Šeit atradīsiet arī kvalitatīvās Stiga ragavas par patīkamām cenām. Stiga ragavas ar stūri, plastmasas ragavas, kā arī Stiga sniega skūteris, kas īpaši patiks pusaudžiem, – tas viss un daudzas citas preces ziemas priekiem 1a.lv!

 

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli

Izcel savas mājas dizainu ar betona dakstiņu jumtu

Pareizi izvēlēts jumts var būtiski ietekmēt jūsu mājas kopējo estētiku. Betona dakstiņu jumts – kopējo vides atmosfēru. Tas ne tikai nodrošina izturību un ilgmūžību, bet arī piešķir šarmantu el...

Reklāmraksti

Vairāk Reklāmraksti