Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Kā izvēlēties un iekārtot kaķa tualeti?

Teju katrs kaķa saimnieks saskāries ar grūtībām, ko rada mīluļa pieradināšana dabiskās vajadzības nokārtot speciāli tam paredzētā vietā. Kaķa tualetes izvēlē un ierīkošanā jāievēro vairāki priekšnoteikumi, lai dzīvniekam veidotos vēlamie ieradumi, tā aiztaupot galvassāpes par sabojātu paklāju vai apaviem. Vairāk par faktoriem, ko ņemt vērā, iegādājoties kaķa tualeti, lasi raksta turpinājumā!

1. solis: Atrodi piemērotu kaķu tualetes veidu!

Zooveikalos ir plašs kaķu tualešu piedāvājums, ļaujot katram īpašniekam izvelēties savam kaķim piemērotāko. Iepazīsim izplatītākos kaķu tualetes veidus!

Kaķu tualete ar zemām malām.

Vienkāršākais un lētākais variants. Šī opcija ir ideāli piemērota kā pirmā tualete kaķēniem, jo mazuļiem ir ērti tajā iekāpt. Tāpat to ir viegli paņemt līdzi ceļojumos vai dodoties uz vasarnīcu – tā ir viegla un neaizņem daudz vietas. Tomēr tai ir arī daži mīnusi – tā slikti aiztur smaku, un, dzīvniekam tajā rokoties, pakaiši var izbirt uz grīdas.

Kaķu tualete ar augstām malām

Tirdzniecībā pieejamas arī tualetes ar augstām malām. Tās novērš pakaišu nobiršanu uz grīdas, kaķim nokārtojoties. Visbiežāk komplektā ar šī veida tualeti ir iegādājama arī apmale, pie kuras var nostiprināt maisu, lai varētu ērti nomainīt pakaišus, kad tie kļūst netīri.

Slēgtā tipa kaķu tualete

Pēdējā laikā popularitāti iemantojušas arī slēgtā tipa tualetes, pateicoties to galvenajai priekšrocībai – tās efektīvi aiztur nepatīkamu aromātu. Tā kā tās ir aprīkotas ar vāku, ievērojami samazinās arī pakaišu izbiršana ārpus tualetes. Tiesa, šī tipa tualetes ir apjomīgas un aizņem daudz vietas, tāpēc pirms to iegādes vajadzētu novērtēt, vai šāda kaķa tualete iederēsies mājoklī. Tāpat jāņem vērā, ka ne katrs mājdzīvnieks jūtas ērti slēgtā telpā. Atjautīgākie dzīvnieku īpašnieki gan parasti ātri atrisina šo problēmu, vienkārši noņemot tualetes durtiņas.

Stūra tipa kaķu tualete

Ja vieta, ko iespējams atvēlēt tualetei, ir ļoti ierobežota, iespējams izvēlēties stūra tualeti, kurai ir pieejami gan atvērta, gan slēgta veida varianti.

2. solis: Iegādājies nepieciešamos aksesuārus

Meklējot kaķa tualeti, jāpadomā arī par piederumiem, kas vajadzīgi tās uzturēšanai. Lai savāktu izkārnījumus, būs nepieciešama lāpstiņa, ko jāizvēlas atkarībā no tualetes smilšu veida. Tāpat, ja lāpstiņas novietošanai nav īpašas vietas, iespējams iegādāties modeli ar lāpstiņas turētāju. Savukārt, lai samazinātu smilšu izplatīšanos no kaķa ķepām pa māju, var izmantot īpašus paklājus, kas smiltis aiztur.

3. solis: Izvēlies tualetei piemērotu vietu

Kaķa tualetei ieteicams izvēlēties klusu un dzīvniekam viegli pieejamu vietu. To darot gan jāpatur prātā, ka kaķim ir nepieciešama arī vieta, lai pagrieztos un raktos pakaišos ar ķepām. Tāpat, ja kaķa kastīte ir novietota mājokļa tualetē vai vannas istabā, jāņem vērā, ka durvīm pastāvīgi jābūt atvērtām, lai kaķis varētu tur iekļūt. Tāpēc, ja tas iespējams, tualeti ieteicams novietot koridorā. Savukārt, ja kastīte šķiet vizuāli nepievilcīga, ieteicams izvēlēties slēgtā tipa tualeti. Kaķim var arī nepatikt saimnieka izvēlētais tualetes novietojums. Lai to novērstu, jāpievērš uzmanība kastītes lokācijai. Iespējams, dzīvniekam nepatīk trokšņi, tāpēc tualetei jābūt kādā klusākā vietā.

4. solis: Atrodi piemērotākos pakaišus

Tirdzniecībā ir pieejami dažādi pakaišu veidi, un katram no tiem ir savas priekšrocības un trūkumi.

Cementējošie pakaiši

Viens no populārākajiem variantiem ir absorbējoši jeb cementējoši pakaiši, kas izgatavoti no dažāda veida bentonīta māliem. Bentonīts lieliski uzsūc šķidrumu, veidojot gabaliņus, kurus var viegli izņemt no kaķa kastītes, tās saturam pēc tam pievienojot nepieciešamo granulu daudzumu. Šīs pildvielas priekšrocība ir tāda, ka tai ir dabiska struktūra, kas ir kaķiem tīkama. Savukārt konkrēto pakaišu trūkums ir to vieglums. Kaķi, kuriem patīk rakt, pēc kastītes apmeklējuma izmētās granulas ap pakaišu kastīti. Vēl jāņem vērā, ka šīs smiltiņas nedrīkst noskalot kanalizācijā.

Silikagēla pakaiši

Kaķu saimnieki iecienījuši arī silikagēla pakaišus, kas ir izgatavoti no žāvētas polisilskābes želejas. Tās kristāliem ražošanas procesā tiek pievienotas īpašas vielas, kas palīdz labāk noturēt mitrumu un smakas granulu iekšienē. Pateicoties kristālu iekšējās struktūras augstajai porainībai, tie spēj uzsūkt lielu šķidruma daudzumu. Silikagēla pakaišiem ir diezgan augsta cena. Bet, ja ņem vērā, ka pilnībā tos jāmaina vien apmēram reizi mēnesi, to iegāde patiesībā ir samērā izdevīga. Tiesa, ne visi kaķi ir apmierināti ar šī veida pakaišiem, jo ​​graudiņi gurkst. Tāpat jāatceras, ka izmantotos silikagēla pakaišus arī nedrīkst noskalot kanalizācijā.

Koka pakaiši

Vēl tirdzniecībā ir pieejami koka pakaiši, kas arī labi uzsūc mitrumu. Šis materiāls tiek uzskatīts par vienu no videi draudzīgākajiem. Tas ir drošs dzīvniekiem, izgatavots no koka. Šie pakaiši sastāv no lielām un mazām granulām. Lielās granulas ir piemērotas pieaugušiem dzīvniekiem, savukārt mazās – kaķēniem. Turklāt šie pakaiši ir dzīvniekam nekaitīgi, ja nonāk tā kuņģī, un praktiski nerada putekļus, tāpēc ieteicami tiem dzīvnieku īpašniekiem, kuriem ir nosliece uz alerģijām. Šos pakaišus drīkst noskalot kanalizācijā, tomēr tiem ir arī mīnusi – tie tik labi neuzsūc aromātu, un to granulas ātri sadalās, pārvēršoties smalkās smiltīs. Ja kaķis ir čakls racējs, granulas pēc kastītes apmeklējuma pieķersies pie dzīvnieka ķepām un tiks izkaisītas pa mājokli.

Visu nepieciešamo kaķu tualetes ierīkošanai, kā arī daudzas citas zoo preces kaķiem un citiem dzīvniekiem atradīsi Dino Zoo veikalos (un arī e-veikalā www.dinozoo.lv)! Lai izdodas atrast savam mīlulim vispiemērotākās zoo preces!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli

Padomi, kas efektīvi ļaus plānot atvaļinājumu

Plānojot atvaļinājumu, svarīgi ir rūpīgi izplānot katru tā posmu, lai nodrošinātu, ka brīvdienas tiek pavadītas maksimāli patīkami un efektīvi. Te nav runa tikai par maršruta izplānošanu vai ...

Kapu pieminekļi mirušo piemiņai un godināšanai

Cilvēks dzīvo tik ilgi, cik ilgi saglabājam viņu savās atmiņās. Rūpējoties par aizgājēja piemiņu, kapavietā vēlams uzstādīt kapu apmali vai kapu pieminekli. Tas ļaus nekļūdīgi atrast mirušā kapu n...

Reklāmraksti

Vairāk Reklāmraksti