Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Kā nodarbināt suņa prātu? 3 noderīgas spēles mājas apstākļos

Visiem suņiem ir nepieciešamas gan fiziskās, gan mentālās aktivitātes. Ja esat pieņēmuši lēmumu, ka jūsu ģimenei pievienosies suņuks, tad ir jābūt gataviem nodrošināt savam mīlulim ne tikai pajumti un ēdienu, bet arī dažādas aktivitātes. Kādas aktivitātes suņiem ir nepieciešamas?

Aktivitātes nodrošināšana ir viena no suņu pamatvajadzībām. Fizisko aktivitāšu daudzums ir ļoti atkarīgs no suņa temperamenta un šķirnes. Piemēram, medību suņiem ir nepieciešams krietns daudzums fizisko aktivitāšu, lai šie suņi justos labi, taču ir arī tādas suņu šķirnes, kurām nav nepieciešamas vairāku stundu garas pastaigas katru dienu. Tas noteikti ir jāņem vērā, izvēloties suni.

Fiziskās aktivitātes ir nepieciešamas tāpēc, lai sunim nebūtu problēmu ar lieko svaru, un lai suns varētu iztērēt visu savu enerģiju. Kustības pilnīgi noteikti ir veselīgas kā cilvēkiem, tā suņiem. Tomēr nedrīkst aizmirst arī par suņuka mentālajām aktivitātēm, kas nav mazsvarīgas. Tas nozīmē, ka sunim vien nepietiek ar pastaigām, skriešanu un lēkšanu. Tās ir tīri fiziskas aktivitātes, kas ir nepieciešamas, bet ar to vien ir par maz. Ideālā gadījumā sadalījums starp šīm aktivitātēm ir 40 pret 60 jeb 40% no aktivitātēm ir fiziskas aktivitātes, bet 60% mentālās jeb prāta aktivitātes. Mentālās aktivitātes ir nepieciešamas arī suņiem, kuri nav hiperaktīvi.

Kāpēc mentālās aktivitātes suņiem ir nepieciešamas?

Suns ir gudrs dzīvnieks, kuram ir nepieciešams stimulēt prātu. Dažādas mentālās aktivitātes suņiem var uzlabot noskaņojumu, pašpārliecinātību, kā arī suns kļūst mierīgāks. Interesanti ir arī tas, ka tieši mentālās aktivitātes palīdz nogurdināt un nomierināt hiperaktīvus suņus, kuriem nav kur likt savu enerģiju. Daudzi uzskata, ka fiziskās aktivitātes ir galvenās aktivitātes, lai tiktu galā ar šādiem suņiem, tomēr mentālās aktivitātes spēj nogurdināt daudz vairāk. Ja jūsu suns ir pārāk hiperaktīvs un dara visādas blēņas, tad tas nozīmē, ka viņam ir nepieciešamas tieši vairāk mentālās aktivitātes. Ar suņiem ir līdzīgi kā ar cilvēkiem – bieži vien pēc fiziskajām aktivitātēm rodas papildu enerģija – pēc fiziskām aktivitātēm suns joprojām var būt aktīvs. Fiziskās aktivitātes palielina adrenalīna līmeni, tāpēc ir nepieciešams arī nodarbināt suņuka prātu.

Suņu mentālās aktivitātes telpās

Mentālo aktivitāšu lielākais pluss ir tas, ka tās var īstenot arī telpās. Jums nav atkal jādodas ārā, lai nodarbinātu suni. Tas ir ideāli, ja ārā ir pārāk slikti laikapstākļi, kā arī tad, ja jums vienkārši nav tik daudz brīva laika.

Zoo veikalā ir iespējams iegādāties dažādas suņiem piemērotas intelektuālās mantas. Šīs mantas iedalās vairākās kategorijās. Pirmā kategorija ir mantas, kas paredzētas, lai nodarbinātu suņu ožu. Tā kā suņu oža ir ļoti spēcīga – līdz pat 100 000 reižu spēcīgāka nekā cilvēkiem – tad ir jānodrošina sunim apstākļi, kur viņš var izmantot šo savu īpašo prasmi. Suns ostīšanas laikā ļoti intensīvi uzņem jauna veida informāciju, tāpēc suns pēc tam nogurst un nomierinās. Lai īstenotu šo aktivitāti, jūs varat iegādāties kādu speciāli ostīšanai paredzētu paklājiņu vai mantu, kurā ir ieliekama suņu barība vai kāds kārums. Šīs mantas vienmēr ir ar dažādām kārtām, slāņiem, kabatiņām, caurumiem utml. piederumiem, lai suns uzreiz neatrastu barības graudiņus, bet tos meklētu ar ožas palīdzību.

Nākamā kategorija ir suņu spēles, kuras var laizīt un grauzt. Arī Fera24.lv - zoo veikals piedāvā plašu šādu suņu rotaļlietu klāstu. Šāda veida rotaļlietas sagādā prieku ļoti daudziem suņiem ikdienā. Šajās rotaļlietās arī tiek sabērta suņu barība, lai suns to var laizīt un grauzt. Šādā veidā suns varēs nesteidzīgi ēst un neapēdīs pārāk lielu porciju vienā ēdienreizē. Noteikti pārliecinieties, ka graušanai paredzētā suņa rotaļlieta ir pietiekami izturīga.

Trešais veids, kā jūs varat stimulēt suņa prātu mājas apstākļos – mācīt un dot dažādus uzdevumus. Šajā gadījumā jums būs aktīvi jāiesaistās, tomēr tā ir lieliska laika pavadīšana ar jūsu četrkājaino draugu. Jūs arī varat šādā veidā sunim iemācīt dažādus trikus. Izgudrojiet dažādas spēles ar savu suni vai sameklējiet idejas internetā.

Kādas inteliģentās rotaļlietas sunim izvēlēties?

Inteliģentās rotaļlietas var iegādāties zoo veikalā, gan arī tās var pagatavot no mājās atrodamiem priekšmetiem. Paštaisītas rotaļlietas gan nebūs tik izturīgas, tomēr tā jūs labāk varat saprast, kāda veida rotaļlieta jūsu sunim interesē visvairāk. Pēc tam jūs varat iegādāties kvalitatīvu un ilgtspējīgu suņa rotaļlietu zooveikalā.

Prāta stimulācijas rotaļlietām ir dažādi līmeņi jeb grūtības pakāpes. Sākumā piedāvājiet suņukam vienkāršus uzdevumus un vienkāršas rotaļlietas jeb tādas, kuras var salīdzinoši ātri saprast. Suņi ir gudri, un viņi aktīvi mācās, tāpēc viena un tā pati rotaļlieta ar laiku apniks. Tāpēc noteikti nepieciešamas vairākas prāta stimulācijas rotaļlietas, lai tās var savstarpēji mainīt, kā arī piedāvāt sunim dažādu grūtības pakāpju puzles un spēles.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli

Izcel savas mājas dizainu ar betona dakstiņu jumtu

Pareizi izvēlēts jumts var būtiski ietekmēt jūsu mājas kopējo estētiku. Betona dakstiņu jumts – kopējo vides atmosfēru. Tas ne tikai nodrošina izturību un ilgmūžību, bet arī piešķir šarmantu el...

Reklāmraksti

Vairāk Reklāmraksti