Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +11 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Kā nodrošināt sev labu miegu un iekārtot guļamistabu?

Veselīgs un kvalitatīvs miegs ir cilvēka labsajūtas pamatā. Ja nakts laikā nav izdevies labi izgulēties, Tu vari justies noguris un nomākts visu nākošo dienu. Tādēļ ļoti svarīgi ir iekārtot guļamistabu tā, lai nekas netraucētu izbaudīt pelnīto atpūtu un palīdzētu Tev no rīta pamosties spirgtam un možam. Kas jāņem vērā guļamistabas iekārtošanā, lai miegs un atpūta tajā būtu pilnvērtīga, par to lasiet raksta turpinājumā!

Gaismas un skaņas izolācija

Lai miegs būtu labāks, iekārtojot guļamistabu īpaša uzmanība jāveltī gaismas un skaņas izolācijai. Parasti traucējošās skaņas nāk no ielas puses, tāpēc rullo žalūzijas šajā ziņā būs labs risinājums, jo tās pasargās gan no uzmācīgiem saules stariem, gan ielu trokšņiem. Turklāt šāds logu noformējums ļaus arī izvietot uz palodzes dažādus priekšmetus, kuriem citur nav atradusies vieta. Daudzi kombinē šīs žalūzijas ar dienas vai nakts aizkariem. Šis variants dos papildus drošību, ka nekas nespēs iztraucēt Tavu miegu.

Logu noformējums jāizvēlas atbilstoši tam, kurā stāvā atrodas Tavs miteklis un kurā laikā tajā iekļūst visvairāk saules gaismas. Ja dzīvoklis atrodas pirmajā stāvā, tad ir skaidrs, ka pie logu noformējuma būs jāpiestrādā pamatīgāk. Jo augstāk atrodas dzīvoklis, jo mazāk tajā ieplūdīs ielu trokšņi, tāpēc namu augšējo stāvu iemītnieki var iztikt tikai ar dienas un nakts aizkariem.

Ērta gulta un matracis

Pats svarīgākais guļamistabas iekārtošanā ir pareiza gultas, matrača un spilvenu izvēle. Sevišķa uzmanība jāpievērš tam, kāda sajūta ir pamostoties no rīta. Ja miegs nav bijis atspirdzinošs, ja jūtams diskomforts vai pat sāpes muguras kakla vai jostas daļā, noteikti vajadzētu padomāt par kvalitatīva matrača un atbilstoša spilvena iegādi. Pareizi izvēlēts matracis balstīs Tavu muguru un visu ķermeni, miega laikā nodrošinot dabisku, ērtu un relaksējošu pozu, bet lēzens pagalvis, piemēram, neliels spilvens - rullis, nodrošinās muguras kakla daļai visērtāko pozīciju, lai guļot kakla un plecu muskuļi nebūtu saspringti, bet gan atslābināti un atpūtušies.

Ja no rīta moka muguras un muskuļu sāpes, visticamāk, matracis labi nepilda savas funkcijas, ir vai nu par cietu, vai mīkstu. Šajā gadījumā lielisks palīgs veselīgam miegam būs Dormeo matracis, kurš, individuāli piemērojas ikvienai ķermeņa formai un kustībai, ir gaisa caurlaidīgs un veidots no dabīgiem materiāliem. Izvēloties matraci, jāņem arī vērā tas, kādā pozā Tu visbiežāk guli. Ja labprātāk guli uz vēdera, derēs salīdzinoši cietāks matracis, ja uz muguras vai sāniem- jāizvēlas daļēji vai pavisam mīksts matracis, kurš viegli maina formu, sniedzot atbalstu daudzām ķermeņa zonām.

Krāsu gammas izvēle

Nedrīkst piemirst arī par miega higiēnu. Latvijas iedzīvotāju miega paradumu un miega kvalitātes pētījums parādīja, ka tikai 63% aptaujāto savu miegu atzina par pietiekami labu. Jo vairāk traucējošo ieradumu, piemēram, vēls gulētiešanas laiks, augsts ikdienas stresa līmenis, darbs ar datoru vai televizora vērošana gultā, smēķēšana, pārēšanās, alkohola, kafijas vai melnās tējas lietošana pirms nakts miera, jo sliktāka miega kvalitāte.

Jāatceras, ka guļamistaba ir paredzēta tikai miegam, nevis darbam ar datoru, īsziņu rakstīšanai vai atpūtai pie televizora. Turklāt zilā gaisma, kuru izstaro datora monitors vai viedtālruņa ekrāns, gluži kā kafija aktivē organismu pat uz vairākām stundām, traucējot iemigt un nelabvēlīgi ietekmējot miega kvalitāti. Savukārt dzeltenā gaisma tieši otrādi- relaksē un veicina iemigšanu.

Tieši tādēļ guļamistabas tapešu, aizkaru un mēbeļu izvēlē jāturas pie maigiem, gaišiem toņiem, izvairoties no ļoti spilgtu vai ļoti tumšu krāsu, kā arī gaismu atstarojošu elementu, piemēram, spoguļu un stikla priekšmetu izmantošanu guļamistabas interjerā. Guļamistabai jābūt iekārtotai tā, lai nekas netraucētu ātri iemigt un un labi izgulēties.


 


 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli

Kā atpazīt un novērst auto eņģu nodilumu

Automašīnas eņģēm ir svarīga loma auto drošībā un funkcionalitātē, tie ļauj durvīm, motora pārsegam un bagāžniekam netraucēti atvērties un aizvērties.

Reklāmraksti

Vairāk Reklāmraksti