Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +3 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Kā pasargāt acis darbā ar datoru?

Līdz šim veiktie pētījumi par cilvēku aktivitāti ikdienā norāda, ka aptuveni trešajai daļai Latvijas iedzīvotāju ir mazkustīgs dzīvesveids. Visbiežāk tas saistīts ar sēdošu darbu, lielākoties – pie datora. Šāds dzīvesveids diemžēl ietekmē ne tikai mūsu orgānus un ārējo izskatu, bet arī redzi. Tajā pašā laikā daudziem no mums datora izmantošana ir neatņemama ikdienas daļa, piemēram, strādājot vai mācoties. Par to, kā pasargāt acis darbā ar datoru, lasi raksta turpinājumā.

Izvēlies atbilstošu apgaismojumu

Lietojot datoru, ieteicams sēdēt pret logu, lai izmantotu dienasgaismu, savukārt vakaros ieslēgt griestu vai galda lampu. Visai darba virsmai vajadzētu būt labi izgaismotai.

Novieto monitoru pareizi

Datora monitoram jāatrodas izstieptas rokas attālumā, bet tā augšējai līnijai jābūt acu līmenī vai tieši zem tā. Atceries arī pielāgot to, cik spilgts ir monitors, lai tas neradītu acīm papildu slodzi.

Ieplāno pauzes

Strādājot pie datora, ievēro 20/20 likumu – ik pēc 20 minūtēm vismaz uz 20 sekundēm novērs skatu no ekrāna un paskaties tālumā. Ik pēc stundas uztaisi nedaudz lielāku pārtraukumu, kad izkusties un izvingrini acis. Atpūtas paužu un pusdienu pārtraukuma laikā atpūtini arī savas acis un ilgstoši nelūkojies telefonā vai citās tuvuma viedierīcēs.

Uzturi telpā atbilstošu mikroklimatu

Strādājot iekštelpās, jāraugās, lai nodrošinātu klimatu, kas nebojā acu komfortu. Telpas regulāri jāvēdina, kā arī jānodrošina pietiekams gaisa mitrums. Ja nepieciešams, jāiegādājas gaisa mitrinātājs vai īpaši acu mitrinošie pilieni jeb mākslīgās asaras, kas nodrošina pareizu mitruma līmeni acī. Tas ir īpaši svarīgi tad, ja lieto kontaktlēcas. Pirms lieto jebkādus pilienus, noskaidro vai tos ir droši lietot kopā ar kontaktlēcām! Kvalitatīvas lēcas un pilienus vari iegādāties interneta veikalā Manaslecas.lv.

Bieži mirkšķini

Mirkšķināšana palīdz mitrināt acis. Ja ilgstoši skatāmies datora ekrānā, mirkšķināšana notiek retāk, tādēļ to jāatceras darīt papildus.

Vingrini acis

Ik pa brīdim izkustini un izvingrini acis, paskaties pamīšus uz tuviem un tāliem objektiem. Un regulāri ievēro atpūtas pauzes.

Izvēlies atbilstošas brilles vai lēcas

Ja ikdienā Tev vajadzīga redzes korekcija un jālieto dators, jāpadomā par atbilstošu briļļu vai lēcu iegādi. Mūsdienās pieejamas brilles datoram ar pārklājumu, kas pasargā acis no ekrānu izstarotās zilās gaismas un neļauj tām tik ātri nogurt.

Savukārt, iegādājoties lēcas, ieteicams izvēlēties tādas, kuras ražotas no silikonhidrogēla vai cita materiāla, kas nodrošina augsta līmeņa skābekļa caurlaidību. Šādas lēcas pieejamas arī Manaslecas.lv. Šeit atradīsi pasaulē labāko ražotāju kontaktlēcas, to šķīdumus un citas preces acu veselībai un skaistumam.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli

Drošā ķīmija ar "Biolar"

Cilvēki, kas ir tālu no ķīmijas jomas, dažreiz ļoti piesardzīgi izturas pret nozari un tās produktiem. Tas lielā mērā ir saistīts ar tā saucamiem "bīstamības apzīmējumiem", kas tiek drukāti ...

Reklāmraksti

Vairāk Reklāmraksti